9.8.2009 23:10:48 Lvice+lvíčata
Re: proč ne slunečnicový ?
Já našla tyhle rozdíly mezi přepalováním olivového a slunečnicového je 30st, což dle mě není moc a musím teda říct, že třeba malé přidávám slunečnicový olej jen do vařené zeleniny pár kapek a tam ta teplota vody s troškou oleje nebude o moc víc jak 100st.
http://www.svetobchodu.cz/vydavatelstvi2/index2.php?page=clanky&cid=311&rid=1
V českých kuchyních se navíc olivový olej obvykle ke smažení vůbec nepoužívá a slouží pouze ve studené kuchyni, například jako součást salátových zálivek. Může za to u nás hojně rozšířená pověra, že oleje lisované za studena (což je právě olivový olej) tepelná úprava poškozuje. Ve skutečnosti je olivový olej dokonce ještě odolnější proti přepalování, než běžně používaný olej slunečnicový – zatímco olivový olej zvládá odolávat škodlivým účinkům tepla až do 210 °C, slunečnicový se začne přepalovat (a vytvářet karcinogeny) už při 180 °C.
Odpovědět