Re: Zdravá strava
Zdravý tvarohový dezert:
1 vanilkový pudink Alnatura
1/2 l mléka
3 lžíce třtinového cukru
1 polotučný tvaroh
zakysaná smetana
1 vanilkový cukr (Alnatura)
Uvařím pudink s cukrem,po uvaření za občasného promíchávání nechám vychladnout.Do pudinku přidám tvaroh,zakys. smetanu a vanilkový cukr,prošlehám metličkou a dezert je hotový.Výborný je i na druhý den.
Pokud to jde,kupuji biozeleninu přímood pěstitele,jogurty Hollandie (starší děti ochucené,nejmladší bílou),gervais,Lučinu,Cottage,máslo,tvrdý sýr.Pomazánky dělám z Perly nebo Ramy Idey nebo Flory.Vajíčka máme naštěstí od babičky.Do polévek přidávám ovesné nebo pohankové vločky.
Máme rádi krupici,tak místo klasické krupičky kupuji bio pohankovou krupici.
Sladím medem nebo třtinovým cukrem,bílý používá jen manžel - do kávy a čaje.
Jídla ochucuji Solčankou,případně bujonem Alnatura.Alnatura má dobré potraviny - kečup,olivový olej,špaldový chlebík ...
Jsme masoví a maso dělávám na zelenině,takže omáčku není třeba zahušťovat moukou.
Minulý týden jsem poprvé koupila kus kus,tak jsem zvědavá,jaký bude.
Nic nepřeháním,jen se snažím,aby děti měly plnohodnotnou stravu a co nejmíň zbytečných dochucovadel,chemických barev a podobných laskomin.
Leo,myslím,že bys mohla zkusit Floru light.Kupovala jsem ji synovi,když měl bezmléčnou dietu.Chuť nic moc,ale nic jiného vhodného k namazání jako základ jsem nenašla.
Dýňová polévka s červenou čočkou:
polovina dýně Hokaido
pórek
mrkev
petržel
červená čočka
solčanka,máslo
vajíčko,nudle
Všechnu očištěnou a omytou zeleninu si nakrájím na malé kousky a orestuji na másle.Přidám solčanku,zaliju studenou vodou a dám vařit.
Mezitím si uvařím nudle (nejlépe domácí ;-),já mám od babičky) a propláchnu červenou čočku.
Když je zelenina skoro měkká,stáhnu polévku z plotny a rozmixuju.Vrátím zpět na sporák,vsypu čočku a vařím ještě asi 20 minut,pak rozšlehané vajíčko,nechám provařit a na závěr dám do polévky nudle a na zjemnění trochu čerstvého másla.
Zeleninová kaše:
brambory,mrkev,petržel(pastiňák,celer),pórek,cuketa...přidávám ještě mražený hrášek Bonduelle
Tento recept jsem si trošičku upravila,autor je Jamie Oliver.
Než začne vařit voda v hrnci,nakrájím si všechnu zeleninu.
Do vřící vody přidám Solčanku,nasypu zeleninu a uvařím doměkka,když se rozvaří nevadí.
Pak sliju vývar,ale trochu tam nechám,přidám panenský olivový olej,čerstvé máslo,popř.dosolím a dochutím čerstvě namletým pepřem.
Všechno rozmixuju na kaši.
Na talířích střed kaše ozdobím kouskem másla,zakápnu olivovým olejem a posypu čerstvě namletým pepřem.
Kaši pro děti nepepřím.
Odpovědět