9.8.2009 18:18:32 Lea
Re: Zdravá strava
Ahoj, přidám dva recepty
Od té doby, co jsem je ochutnala na jedné konferenci o životním prostředí, kde byl biocatering, peču špaldové sušenky z biokuchařky Hanky Zemanové - špaldová mouka, tuk (já kupuji obyčejný, nebio, máslo nebo Heru) a ječmenný slad (ten se koupí ve zdravé výživě, dá se použít i na jiné věci, klidně na slazení čaje, je to takový velice hustý zlatavý sirup). Poměr přesně nevím, protože knihu tu zrovna nemám. Jsou fakt chutné, dělám je pokaždé jinak, aby se nepřejedly - někdy posypu perníkovým kořením, jindy poliju domácí čokoládou (obzvlášť dobré!), jindy slepím...
U kamarádky jsem ochutnala "vylepšený" vanilkový puding - místo bílého cukru třtinový a trocha skořice - vyzkoušejte, je to dobrota.
Ještě k bioproduktům - z ciziny pro mě nemají takový smysl, vyjma toho, co u nás neroste - dovoz je nákladný a bioefekt se tím ztrácí. Pro domácí bio ale jsem, ale kromě svého zdraví si cením (možná ještě o něco víc)taky toho, že na našich polích někdo šetrněji hospodaří, že se omezí hnojení, postřiky atd., že to dá smysluplnou práci lidem, kteří chtějí být zemědělci, že se zvířata mají líp, že se zamězuje erozi (místo megapozemků menší pole, oddělená remízky) - zkrátka že jde o udržitelnou (brr, takové přeužívané slovo) péči o naši krajinu. Domnívám se, že na tyto aspekty se málo poukazuje. Země je jen jedna a my ji neuvěřitelným způsobem drancujeme a tváříme se, že je tu jen pro nás a náš užitek.
Odpovědět