9.8.2009 12:15:52 Tenna /2
Re: Zdravá strava
Gabi, komplexní odborník rozhodně nejsem, ale snad pár postřehů: co se týče olivového oleje, opravdu kvalitní jsou prý jenom ty drahé, ty průměrné v supermarketech jsou prý vyráběné z padaných oliv a kvalita není valná. Já je přesto kupuji, některé z nich mi subjektivně připadají naprosto vyhovující. Těžko soudit, v čem jsou padané olivy o tolik horší než čerstvě natrhané. Na másle prý není moc co zkazit, když se dodrží postup výroby, nedávno jsem četla výsledky testu, ve kterém zvítězilo obyčejné "Dr.Halíř" a jakési "bio" naopak propadlo. Každopádně máslo je čistý tuk z mateřského mléka, takže rozhodně lepší, než jakýkoliv umělý margarín. V tomto nepodléhat propagandě. Mouku kupuji různou, špaldovou, pšeničnou celozrnnou, žitnou, ... Z každé se dobře peče něco jiného, střídám to podle nálady. Co kupuji pouze bio, jsou vejce, klecový chov slepic mne děsí a odmítám takové produkty. Jinak se prostě obecně snažím nakupovat jednoduché, pokud možno tuzemské produkty, bez různých umělých příměsí, zkrátka co nejméně chemie. Když jogurt, tak bílý selský (ochutíme případně sami čerstvým ovocem či domácí marmeládou apod.), když sýr, tak "čistý" atd. Co se týče výdajů na jídlo, tak samozřejmě mám nějaký limit jako každý, takže nemám-li právě na bio maso a musím volit nekvalitního buřta nebo nic, raději nic (tedy třeba dobré brambory s dobrým tvarohem či dobrý chlaba s dobrým máslem). A zeleninu a ovoce nejlépe tuzemské a sezónní.
Odpovědět