9.8.2009 14:48:05 zerat
O olivovém oleji:
Celosvětové lékařské výzkumy potvrzují blahodárný vliv olivového oleje na lidské zdraví. Nemoci oběhového ústrojí jsou ve vyspělých zemích nejčastější příčinou smrti a ačkoliv je jejich původ různorodý, velká většina bývá spojována s postupným stárnutím a kornatěním cév. Tomuto procesu je možné zabránit nebo ho alespoň zpomalit. Olivový olej, bohatý na nenasycené mastné kyseliny, je jediným olejem, který pomáhá snižovat rizika srdečních onemocnění, snižovat hladinu LDL cholesterolu - je považován za "špatnou" formu cholesterolu, který snižuje průtok krve v krevním řečišti a způsobuje srdeční příhody - a naopak udržovat příznivý HDL cholesterol v organismu. Tato "dobrá" forma cholesterolu eliminuje volný cholesterol z buněk, které jej vážou a které metabolizuje. Někteří odborníci nazývají tento proces jako organické čištění. Olivový olej si nejen zachovává všechny svoje vitamíny A, E, D a draslík, ale i charakteristickou barvu, chuť i vůni. Kromě snižování rizik kardiovaskulárních a revmatických chorob má ještě spoustu dalších zdraví prospěšných účinků. Pokud však chcete využít všech výhod a hodnot olivového oleje, měli byste se vyhnout levnějším tzv. "druhákům", což jsou zbytkové oleje a jejich směsi vyráběné z již vylisované olivové drtě s pomocí chemických rozpouštědel (rafinovaný zbytkový olivový olej či olej z olivové drtě s přidáním panenského olivového oleje). Španělská produkce těchto olejů je označena termínem "orujo", italská "olio di sansa di oliva", mezinárodní značení je "pomace oil".
Světovou jedničkou ve výrobě a prodeji olivového oleje je díky úzkostlivé péči o kvalitu svých výrobků španělská značka CARBONELL, která si udržuje vedoucí postavení i na českém trhu. K vaření, pečení, smažení a fritování až do 210°C, ale i pro studenou kuchyni, doporučuje olivový olej PURE (rafinovaný), pro studenou kuchyni - do omáček, marinád, zeleninových salátů - je ještě lepší EXTRA VIRGIN (panenský) olivový olej. Klenotem značky CARBONELL je Extra panenský olivový olej Speciální výběr, který je vyroben z nejlepších odrůd španělských oliv. Vyniká výraznou vůní, příjemnou chutí po ovoci a především neopakovatelným ostřejším zakončením, což jej odlišuje od ostatních olivových olejů. Je ideální do salátů, na marinování masa, drůbeže a ryb, na zvýraznění chutí a vůně zeleninových pokrmů.
Odpovědět