Re: Zdravá strava
Ahoj Gabi,
taky se doma stravujeme zdravě. Sem tam uvařím nějaký ten knedlík, ale to tak 1 za 3 měsíce, když není počasí na courání a prostě si jen tak hovíme doma, tak se nacpem slepicí na paprice a knedlíkem, je to příjemná změna.
Zrovna jsme tu nedávno diskutovali o tom, kolik kdo utratí za potraviny a musím ale zkonstatovat, že jsem valila oči, to při našem vaření určitě nejsem schopná dosáhnout, ale my jsme hodně masový. Masíčko dusíme, vaříme a nékdy taky pečeme, ale nesmažíme skoro nikdy a nic. Teda krom červené řepy, to je výborná příloha.
Tady ti posílám recept na buchtu, kterou jsem zrovna ve čtvrtek pekla a jen se po ní zaprášilo.
Kakaovo - banánová bublanina
300g špaldové mouky (tu jsem použila místo té klasické polohrubé i když tu teda náhodou doma taky máme, ale neriskovala jsem, že by mi třeba 20g chybělo)
5 lžic medu
5 lžic javorového syrupu
1 prášek do pečiva (už delší dobu jsem spokojená s kypřícím práškem bez fosfátu od Naturalu - Jan a šárka Kučírkovi)
100g másla nebo Hery
1/4l mléka
1 vejce
3 lžíce oleje (ale ani ten jsem doma nenašla a vykapala zbytek olivového na vymazání formy)
3 lžíce kakaa (máme - teda měli jsme jen granko)
2-3 banány nakráje na kolečka a omoučit hrubou moukou
Všechny ingredience KROMĚ banánu jsem natlačila do robota, zakvrdlala, vylila na středně velký pekáč, pokladla banánem a pekla 25min. při teplotě 200°C v elektrické troubě.
Dneska vaříme: Pečenou tresku s rajčaty a bramborami
800g brambor pokrájených na kolečka
250ml domácího zeleninového vývaru
400g rajčat pokrájených (mohou být i konzervovaná)
2-3 stroužky utřeného česneku
1 lžička sušeného oregana
2 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
4 filety bez kuže
černý pepř
posekaná petrželová nat´
Do zapekací mísy poukládáme na dno brambory, zalejeme vývarem, přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě 190 30 min., dokud se vývar nevsákne. Rajčata smýcháme s česnekem, oregáne a olivovým olejem, cukrem a ochutíme černým pepřem. Poklademe na brambory a dáme zpět do trouby a pečeme dalších 30min.
Oět vyndáme ven a naklademe tresu navrch v jedné vrstvě. Osolíme a poepříme a poklademe nastrouhaným sýrem a pečeme dalších 20-25min. dokud se ryba nepropeče. Vyndáme z trouby, posypeme petrželovou natí a podáváme.
Ted jsem si koupila bio kuchařku, je tam spousta zdravých receptu, ale já bio kupuji jen občas, když jsou ceny srovnatelné a ani tu nemám moc přístup. Ale jinak kupuji výrobky české a slovenské, kvalitní. Těstoviny Panzani, nebo jak se jmenují a rýži jedině indickou z podhuří, ale pytlík mé vyjde na 112Kč.
Dále se pŕi varení nechávám inspirovat knihou Zázračné potraviny pre děti (25 super výživných potravin pro zraví našich dětí) je tam super přehledná tabulka živiny a jejich zdroje, rozdělená i na hodnoty a poměry vitamínu, minerálu atd.. Vydal to slovenský Slovart. www.slovart.sk Je to britská kniha, ale nenašla jsem, jak se to jmenuje v originále, bohužel. Ale určitě to bude mít i českou obdobu.
Odpovědět