Gabi 005 |
|
(9.8.2009 11:52:26) Najde se tady někdo kdo opravdu zdravě jí a vaří?Potřebovala bych rady jaký kupovat olivový olej,jaké používáte máslo/jestli vůbec/,jaké sýry,jogurty,mouky,těstoviny,rýži...čím zahuštujete polévky,omáčky...z jaké pečete mouky...jaké dopřáváte dětem pamlsky,prostě všechno.Ráda bych vyzkoušela pro děti nějakou zdravější buchtu,nebo sušenky...A vůbec nejradši bych byla kdybych si mohla s někým kdo tomu opravdu rozumí psát na mail...
|
Amálie P |
|
(9.8.2009 12:05:50) Ahoj já se o zdravou stravu snažím, ale není to na stoprocent.Né vždy seženu to co potřebuji nebo to kluci nejí. Oliv olej kupuji- extrapanenský za studena lisovaný- firem je víc. Do bramborový kaše přidávám jáhly nebo pohanku- je to dobré,poměr tak 2:1 Peču jáhelník-stejně jako se peče sladká rýže. Co nejvíc kupuji BIO výrobky nebo klasu zeleninu ovoce mám ze zahrádky. Dřív jsem pekla i chleba, ale co manžel nechtíc vyhodil jeden hnětací hák tak mám smůlu.Máme teď mimi tak ani učně hnětený chlebík zatím nepřipadá v úvahu. Snad najdeš někoho kdo ti poradí líp a víc.
|
Gabi 005 |
|
(9.8.2009 12:14:21) Ahoj,díky.Jahelník peču taky a moc jim chutná.Minulý týden jsem dělala kuskus a krom mojí porce jsem vše vyhodila.Nechtěli to vůbec,nebo to spíš neumím udělat.Olivový olej-právě že je od spousty firem...má ho i Albert,Tesco...já nevím jestli pořizovat ten nejdražší,nebo levnější stačí.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(9.8.2009 13:19:39) Gabi, nejvíc mi chutná řecký Kreolis, kupuju panenský do salátů a pomace (ze slupek) na tepelnou úpravu
|
Amálie P |
|
(9.8.2009 13:21:56) Kreolis je dobrej
|
|
|
|
Hanka 75 |
|
(9.8.2009 19:57:40) Do bramborové kaše zkus ovesné vločky, je to mod dobré. Hodně zdravých receptů a nav íc levných najdeš na www.recepty.cz, zadej si např. nějaký druh zeleniny a pak si musíš vybrat. Musíš tedy vědět co je zdravé, ale snad to není tak těžké. Ja vařím hodně luštěniny (i jiné než klasiku), je to rychlé, levné, zdravé. Většinou hodím do papináku hrách, nebo čočku a pak rozvaříma nakonec dochutím, ani nezahuštuji. Je z toho hrachovka či čočkovka. Supr rychlé. Fazole také často, např. s mrkví dochucené jsou výborné, s trochou hovězího, kečupem - najdi si recepty, rychlé snadné...
|
|
|
Tenna /2 |
|
(9.8.2009 12:15:52) Gabi, komplexní odborník rozhodně nejsem, ale snad pár postřehů: co se týče olivového oleje, opravdu kvalitní jsou prý jenom ty drahé, ty průměrné v supermarketech jsou prý vyráběné z padaných oliv a kvalita není valná. Já je přesto kupuji, některé z nich mi subjektivně připadají naprosto vyhovující. Těžko soudit, v čem jsou padané olivy o tolik horší než čerstvě natrhané. Na másle prý není moc co zkazit, když se dodrží postup výroby, nedávno jsem četla výsledky testu, ve kterém zvítězilo obyčejné "Dr.Halíř" a jakési "bio" naopak propadlo. Každopádně máslo je čistý tuk z mateřského mléka, takže rozhodně lepší, než jakýkoliv umělý margarín. V tomto nepodléhat propagandě. Mouku kupuji různou, špaldovou, pšeničnou celozrnnou, žitnou, ... Z každé se dobře peče něco jiného, střídám to podle nálady. Co kupuji pouze bio, jsou vejce, klecový chov slepic mne děsí a odmítám takové produkty. Jinak se prostě obecně snažím nakupovat jednoduché, pokud možno tuzemské produkty, bez různých umělých příměsí, zkrátka co nejméně chemie. Když jogurt, tak bílý selský (ochutíme případně sami čerstvým ovocem či domácí marmeládou apod.), když sýr, tak "čistý" atd. Co se týče výdajů na jídlo, tak samozřejmě mám nějaký limit jako každý, takže nemám-li právě na bio maso a musím volit nekvalitního buřta nebo nic, raději nic (tedy třeba dobré brambory s dobrým tvarohem či dobrý chlaba s dobrým máslem). A zeleninu a ovoce nejlépe tuzemské a sezónní.
|
Gabi 005 |
|
(9.8.2009 12:24:06) Tenno díky.A třeba takové těstoviny a rýže?
|
Tenna /2 |
|
(9.8.2009 12:31:42) Tak to zrovna kupuji úplně obyčejné. Drahé těstoviny jsou, pravda, o něco chutnější, občas si "přilepšíme", ale na obyčejných nevidím nic špatného, jsou-li prostě jen ze semoliny (tvrdé pšenice)a vody. Mám své osvědčené značky, které se i v pohodě vaří bez slepování. Stačí nám to. Rýže je určitě zdravější tmavá, občas ji koupím, ale dlouho se vaří a nejvíc nám stejně chutná běžná kulatozrnná (Lagris), tak to nehrotím
|
Gabi 005 |
|
(9.8.2009 12:40:59) Díky.Pak mám problém s tím sýrem.Tavenáky jsem vypustila,kupuji cihlu,nebo cottage,ale dál ?Jogurt vyzkouším,ale nejsem si jistá co na to moje dítě...Ted má rád obyč pribináčky-tam jsem koukala že není ani jedno éčko.Samozřejmě všeho s mírou a nic se nemá přehánět,ale když vidím jogurt na kterém ja napsáno že je supr pro děti...hodně vápníku atd. a pak si přečtu že má 5 éček tak to je celkem síla...Jednou jsme dostali pizzu-napočítala jsem jich tam 12...
|
Tenna /2 |
|
(9.8.2009 13:00:49) Jojo, tak to je, je to prostě byznys jako všechno Člověk se musí naučit být vůči těm přeplněným regálům imunní a používat zdravý rozum. Děti učím odmalička, že krásný obrázek na obalu neznamená pochoutku uvnitř. Klasické Lipánky jsou moc dobré, miluju je i já , ale lezou do peněz, tak občas prostě vezmu šlehačku, tvaroh, ušlehám půl na půl, osladím přírodním cukrem, případně přidám kakao a je toho na dva dny Zdobím tím i dorty. Žádné mléčné pochoutky v barevných kelímcích nekupuji, to úplně ignoruji. Jinak sýry jsou bohužel dobré hlavně ty dražší, nebarvené, nepřesolené atd., což opět leze do peněz , takže prostě jihočeský eidam, koliba, lučina, gervais, ...
|
Tatramelka+3 |
|
(9.8.2009 13:03:21) 100% souhlas, jak z naší kuchyně
|
|
|
Tatramelka+3 |
|
(9.8.2009 13:01:55) Sýry kupujeme bez konzervantu. Apetit dělá takové dětské. Jinak chedar je vynikající, kvalitní tvrdý sýr, ale taky tě vyjde na 100Kč. Mývají ho v Tesku. V čechách jsme kupovali jogurty skleničkové od Madety a tady kupujeme jen smetanové zvolenské a vynikající. Ale opravdu se nic nemá přehánět.
|
Tenna /2 |
|
(9.8.2009 13:15:31) Nepřehánět - s tím souhlasím. Aby se z toho zase člověk nezbláznil. Takový nějaký rozumný kompromis je asi ideální, "prohřešek" jednou za čas nikoho nezabije. Dojdou-li jednou za rok bio vejce a chci zrovna péct, nepojedu přes půl města, ale koupím za rohem obyčejná. Nerada, ale nejsem fanatik. Ono to asi jinak ani nejde, pokud by se člověk nechtěl odstěhovat někam do nedotčené pustiny a být tam doživotním zemědělcem
|
|
|
Jedůfka / 99,00 |
|
(9.8.2009 21:02:05) Místo taveňáků je vynikající Gervais nebo české Žervé, chuť je podobná, kvalita daleko vyšší. Co se týče jogurtů, kupujeme bílou Hollandii, 500 gramová vychází okolo 16 Kč, což je cena úžasná a dětem bych do ní přidala kvalitní marmeládu nebo med. Snídáme většinou celá rodina kukuřičné lupínky a ovesné vločky s jogurtem a různým ovocem nebo děti mají rády ovesnou kaši. Je pravda co se týče jogurtů, musím s dětmi hrozně bojovat, protože jim chutnají kupované pudingy či jiné čokoládové šílenosti, ale už je nekupuju.
|
|
|
|
|
Hanka 75 |
|
(9.8.2009 20:00:40) váš přístup se mi moc líbí, také kupuju vajíčka i biomaso kvůli zvířatům.. a snažím se vařit jednoduše. Margaríny také nepoužívám, máslo raději. ted jsem pro sebe ojbevila bedničkový systém, vozí mi bedničku s produkty, ovocem, zeleninou a i mléčné produkty z ekofarem. Tak dobrý tvaroh jsem v životě nejedla.
|
|
|
Tatramelka+3 |
|
(9.8.2009 12:58:22) Ahoj Gabi,
taky se doma stravujeme zdravě. Sem tam uvařím nějaký ten knedlík, ale to tak 1 za 3 měsíce, když není počasí na courání a prostě si jen tak hovíme doma, tak se nacpem slepicí na paprice a knedlíkem, je to příjemná změna. Zrovna jsme tu nedávno diskutovali o tom, kolik kdo utratí za potraviny a musím ale zkonstatovat, že jsem valila oči, to při našem vaření určitě nejsem schopná dosáhnout, ale my jsme hodně masový. Masíčko dusíme, vaříme a nékdy taky pečeme, ale nesmažíme skoro nikdy a nic. Teda krom červené řepy, to je výborná příloha.
Tady ti posílám recept na buchtu, kterou jsem zrovna ve čtvrtek pekla a jen se po ní zaprášilo.
Kakaovo - banánová bublanina
300g špaldové mouky (tu jsem použila místo té klasické polohrubé i když tu teda náhodou doma taky máme, ale neriskovala jsem, že by mi třeba 20g chybělo) 5 lžic medu 5 lžic javorového syrupu 1 prášek do pečiva (už delší dobu jsem spokojená s kypřícím práškem bez fosfátu od Naturalu - Jan a šárka Kučírkovi) 100g másla nebo Hery 1/4l mléka 1 vejce 3 lžíce oleje (ale ani ten jsem doma nenašla a vykapala zbytek olivového na vymazání formy) 3 lžíce kakaa (máme - teda měli jsme jen granko) 2-3 banány nakráje na kolečka a omoučit hrubou moukou
Všechny ingredience KROMĚ banánu jsem natlačila do robota, zakvrdlala, vylila na středně velký pekáč, pokladla banánem a pekla 25min. při teplotě 200°C v elektrické troubě.
Dneska vaříme: Pečenou tresku s rajčaty a bramborami
800g brambor pokrájených na kolečka 250ml domácího zeleninového vývaru 400g rajčat pokrájených (mohou být i konzervovaná) 2-3 stroužky utřeného česneku 1 lžička sušeného oregana 2 lžíce olivového oleje 1 lžička cukru 4 filety bez kuže černý pepř posekaná petrželová nat´
Do zapekací mísy poukládáme na dno brambory, zalejeme vývarem, přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě 190 30 min., dokud se vývar nevsákne. Rajčata smýcháme s česnekem, oregáne a olivovým olejem, cukrem a ochutíme černým pepřem. Poklademe na brambory a dáme zpět do trouby a pečeme dalších 30min. Oět vyndáme ven a naklademe tresu navrch v jedné vrstvě. Osolíme a poepříme a poklademe nastrouhaným sýrem a pečeme dalších 20-25min. dokud se ryba nepropeče. Vyndáme z trouby, posypeme petrželovou natí a podáváme.
Ted jsem si koupila bio kuchařku, je tam spousta zdravých receptu, ale já bio kupuji jen občas, když jsou ceny srovnatelné a ani tu nemám moc přístup. Ale jinak kupuji výrobky české a slovenské, kvalitní. Těstoviny Panzani, nebo jak se jmenují a rýži jedině indickou z podhuří, ale pytlík mé vyjde na 112Kč.
Dále se pŕi varení nechávám inspirovat knihou Zázračné potraviny pre děti (25 super výživných potravin pro zraví našich dětí) je tam super přehledná tabulka živiny a jejich zdroje, rozdělená i na hodnoty a poměry vitamínu, minerálu atd.. Vydal to slovenský Slovart. www.slovart.sk Je to britská kniha, ale nenašla jsem, jak se to jmenuje v originále, bohužel. Ale určitě to bude mít i českou obdobu.
|
|
Del |
|
(9.8.2009 13:16:41) Ahoj,taky se snažím kupovat "zdravé" věci,fakt je ten,že se Ečkám nevyhneme. A zas to nehrotím. Fakt je ten,že kupuji olivový olej ale i řepkový a slunečnicový. Ono asi než výhradně olivový stojí za to používat i obyčejný,ale v menším množství - takže vařit v páře, nebo smažit na titanové pánvičce s minimem tuku. Ale i ten tuk člověk potřebuje k životu! A zvlášť děti.
Já se snažím vyhýbat se párkům,salámům,taveným sýrům a ochuceným pomazánkovým máslům ... Kupuji hlavně lučinu,žervé,tvaroh,cottage ..., jinak já s dcerou jíme pouze normální máslo, margarín Floru mám pro manžela a případně na vaření. Mléko čerstvé,mouky různé -celozrnné,ale i normální, dělají se i polobílé. Co tedy nekupuji je bílý cukr - mám jen třtinový. Na tom nešetřím. Sirupy máme domácí. Jinak nevím. Těstoviny jak kdy,ale na ty se moc neohlížím, a rýži kupuji parbolaid, kus kus je super, i jáhly, také pohanka - do karbenátků, do polévek jako zavářka. Výborné jsou v bio prodejnách výrobky ze soji - třeba tataráček - taková jakoby paštika,je to moc dobré.
tady je recept na pribináčka: http://moje.dama.cz/blog.php?blog=16770
|
|
zerat |
|
(9.8.2009 13:33:51) Pár postřehů z naší kuchyně Do většiny těst a buchet není problém dávat bílou mouku v poměru 1:1 s celozrnnou pšeničnou- dávám většinou do kynutých buchet, bábovek a úplně bez problému. Stejně tak do většiny buchet... jde lehce nahradit klasický rafinovaný řepný cukr za třtinový nebo tmavý cukr a celkově sladkosti jde dosáhnout i přidanými rozinkami třeba i rozmixovanými pokud někomu rozinky vadí a nebo sušeným ovocem, medem. Do polévek používám vedle klasických nudlí a písmenek coby zavářku ovesné vločky, bulgur, kuskus, rýži natural. Rýži používáme z klasických zdravější parboiled a nebo rýži natural, úplně obyčejnou rýži jsem z něšeho jídelníčku odbourala už před "x" lety a vracím se k ní jen v případě dietky po průjmových onemocněních... Knedlíky, občas rodince taky dopřeju ale už jsme je vytlačili převážně jen k tofu svíčkové nebo klasické svíčkové příp. v restauraci když je příležitost. Těstoviny kupujeme převážně Panzani a nebo semolinové -někdo řekne, že je to vyhazování peněz, ale tím, že se nerozváří si z nich údajně tělo vezme víc Vajíčka jsem se poslední dobou naučila kupovat domácí je-li možnost a nebo racionální a nepřeháníme to s jejich konzumací.
Olivový olej (vesměs extra virgin) používám dá se říct na úplně všechno slané vaření. Převážně kupujeme zn. Borges, Olitalia zkrátka dražší značky. Zkoušela jsem z levnějších Albert, Alnatura z DM apod. ale když si je dáš po lžičce za studena do pusy, tak rozdíl cítíš nosem i chutí okamžitě. Okem taky ty levnější jsou o poznání řidší a míň výrazné, takže rozdíl v nich je určitě. Jahelník moc nepeču byť ho rodina miluje- tuhle parketu převážně nechávám na tchýňce, která ho dělá opravdu prvotřídní a na tolik mňamózní, že jí nechci lézt do zelí Ale co děláme poměrně hodně často je ovesná kaše, kterou u nás milujeme úplně všichni. Mám po tatínkovi problémy s rovnováhou cholesterolu, tak to s máslem moc nepřeháním, ale když už tak kupuju převážně Madetu, Tatru, ale netvrdím, že musí být lepší než levnější varianty, jen já je nekupuju. Když už margarín tak Flora a na pečení Hera - vím, že existují snad zdravější varianty ve zdravých výživách, ale na ty jsem se ještě nekoukla. Chleba peču domácí celozrnný semínkový s ovesnými vločkami ale když má rodinka chuť koupím bílé pečivo. Sladkostem klasickým se úplně nevyhýbáme, ale když čokoládu, tak s vyšším obsahem kakaa, když oplatky, tak kvalitnější... sušené ovoce, z DM máme rádi takové ty z ovoce lisované tyčinky... Jíme i maso, hodně omezeně uzeniny (spíš jen občas kuřecí libové párky, dětská kuřecí šunka nebo fitness kuřecí či krůtí šunka) a když už maso, tak sedlácké kuře (krmené kukuřicí), domácí krůtí, ryby, hodně zřídka ale taky hovězí libové kvalitní. No a hlavně jak mi říká internistka i při zdravém či zdravějším způsobu stravování je důležité se hýbat
|
zerat |
|
(9.8.2009 13:39:41) ještě jsem zapomněla k olejům, že ke sladkému vaření a pečení používám rýžový olej Surimi v kombinaci s řepkovým za studena lisovaným (rýžový je úplně bez chuti a řepkový má specifickou chuť, takže ho dávám tak půl na půl). Sýry kupujeme na co je chuť a jogurty smíšeně - dopřeju dcerám i nám klidně i Activii nebo Dobrou mámu příp. i Prince jogurt, ale kupujeme i Hollandii, bílou Activii apod. Stejně tak nespatřuju nic zdravého třeba v Lentilkách či gumových bonbonech(to jen pro ilustraci), ale v rozumné míře je dcerám dopřeju, aby se mi tím pak nepřecpávaly za zády
|
|
Lana+Julik05/05+Kristian10/07 |
|
(9.8.2009 13:42:41) olivovy a slunecnicovy olej kupuju (kdyz jsem v Cesku) Bio (organic) od Tesca, minule jsem koupila i od Marks and Spencer a byl taky vyborny. Jinak kupuju Bertolli, protoze maji ruzne rozliseni - jemny, robustni ap... Jinak je dobre oleje stridat, ruzne druhy - slunecnicovy, olivovy, ale i treba lneny (maji v DM)
rodinu zkus osalit postupne. Do peceni pridavat spaldovou mouku, pak michat s celozrnnou atd...
ne moc dobrou zkusenost mam s celozrnnymi testovinami, ty nechutnaji ani mne :-( Ale spaldove jsou moc dobre. Chce to proste zkouset.
|
Lana+Julik05/05+Kristian10/07 |
|
(9.8.2009 13:43:39) jo a jeste mne prijemne prekvapily jogurty primo od Alberta, neobsahuji zelatinu a ten Bifidus je i chutove moc dobry. A nebo klasicky jogurt ve sklenicce...
|
Gabi 005 |
|
(9.8.2009 13:56:06) Díky všem za postřehy,názory a zkušenosti!Děkuju Tatramelce za recepty,určitě vyzkouším.Budu ráda za každý další recept- sladkých pochoutek,ale i hlavních jídel.Nebo něco z ovesných vloček...kdysi jsem tvořila z nich sušenky a neuspěla jsem-byly gumové.Ovesnou kaši jsem zrovna dnes dělala synovi k snídani...Uvítám taky vyzkoušený recept na dobré tmavé pečivo.Manžel mi bílé rohlíky prostě nechce...Další věc-pomazánky...krom tvarohové taky moc výběru nevím.
|
Tenna /2 |
|
(9.8.2009 14:10:45) Doporučuji knihu "Vaříme dětem chutně a zdravě" - autoři MUDr.Peter Horan a Pavla Momčilová. Jsou tam jednak recepty, podle ktarých se mi vždy vše povedlo (což není pokaždé u jiných receptů pravidlem), jednak spousta rad ohledně stravování dětí a jednotlivých potravin a jejich zpracování. Dle mého názoru velmi přehledné, rozumné a fundované, žádná "pseudověda".
|
Jedůfka / 99,00 |
|
(9.8.2009 20:48:30) Jo, taky můžu jen doporučit. Vařím podle ní, i když děti už jsou větší a dokonce i když děti nejsou doma
|
|
|
Amálie P |
|
(9.8.2009 14:23:14) Domácí termix
Suroviny -uvaříš puding(jakýkoli podle obliby)necháš z části vychladit • -1x měkký tvaroch(výborný je BIO ale stačí i normál) • -cukr • -kousek másla tak lžíce • Postup
Do tvarohu utřeného s cukrem a máslem vmíchej po částech vlažný pudík Po částech a pomalu aby se ta mrcha nesrazila, i tak je chuťově dobrý. ale už nevypadá tak hladce.
Navrch v mističkách s termixem dávám ovoce na kousky a na dno misky piškotky= mňamka
Přeji dobrou chuť
|
Amálie P |
|
(9.8.2009 14:33:19) Sekaná s vločkama Množství všeho je "přiměřeně" a nejlíp v BIO kalitě Je možné z toho udělat i karbanátky-pečeme též v troubě nebo tzv pštrosí vejce-Vejce na tvrdo obalíme masovou směsí a ve vyší vrstvě rozpáleného oleje osmahnem. Suroviny *500g mletého masa- vepřového(plec, kýta)+ kuřecí(prsa nejlíp) • *sůl, pepř, dále koření dle chuti nebo bylinky • *předem v mléce namočené vločky(měkké) • *cibulka • *nastrouhaný tvrdý sýr-podle chuti, možno i aromatický(niva) • *vejce(neusí být) Postup Maso, koření, vločky s mlékem, nadrobno pokrájená cibulka, naastrouhaný sýr a vejce dobře promícháme.Pokud bude hmota příliš měkká přidáme strouhanku z knuspi Na plech dáme pečící papír a na něj vytvarovanou sekanou, můžeme jí naplnit-párkem, vejcema na tvrdo atd. Pečem do upečení.
|
|
|
|
|
|
zerat |
|
(9.8.2009 21:58:32) Ovesná kaše zrovna dnes byla na programu večeře, tak tu máš recept Potřebuješ ovesné vločky - doporučuju jemné resp. drcené pomleté kaše je z nich taková jedlejší či jak to říct Ovesné vločky propereš ve vodě cca 3 hrsti na 1/2 litru mléka a zaleješ mlékem (jedno jaké zvolíš, jestli kravské, ovesné, sójové...). Kaše tak z cca 250ml mléka je pro jednoho. Dáš špetku soli, propoláchnuté rozinky, pár lžiček třtinového cukru nebo medu a vaříš dokud ovesné vločky nepustí šlem a kaše nezhoustne - tipuju tak 10-15 min varu. Před dovařením do kaše přileju trošku rýžového oleje a nebo můžeš dát máslo - záleží co upřednostníš. Zamíchám a naleju na talíře a sypu dle přání jednotlivce buď trošku Grankem, nebo skořicovým cukrem, nebo postrouhat perníkem, čokoládou... U nás jsou v oblibě kaše řidší, ale opravdu záleží na Tvých chutích dle nich si ji vylaď. Do kaše můžeš dát při vaření oříšky, lžičku pšeničných klíčků, nastrouhané jablko... Opravdu si vylaď dle vlastní chuti a doufám, že bude chutnat
|
Lvice+lvíčata |
|
(9.8.2009 23:18:25) Já zase někde četla, že ovesná kaše nemá být podávána dětem do 10 let, kvůli tomu, že neumí strávit tu vlákninu, kterou obsahuje. No moji kluci ji jedli jako malí normálně a tak ted nevím zda to malé vařit či ne
Jinak u nás pokud se to počítá jako zdravá strava byly luštěniny (hrách, čočka, fazole) hodně často, ted kvůli kojení jsem je omezila. Stejně tak vařím často pohanku nějčastěji místo nudlí do polévek, ale dělala jsem ji párkrát zapečenou, pohanku tu mi malá baští taky se zeleninou, stejně tak kuskus jí, my jíme teda normální těstoviny bezvaječné. Mám děti naučené na bohatý jídelníček a nebráním se zkoušení dalších nových věcí, třeba jsem nedávno dělala jáhelník a chutnal nám doma všem .
|
zerat |
|
(9.8.2009 23:59:51) Leo já ovesnou kaši dávám dceři od asi 8. měsíce jejího věku. Nedávala a nedávám jí ji teda denně a tak myslím si, že jí rozhodně neublíží... Problémy s ní nikdy neměla. Naopak věřím v to, že jsem jí ovesnými vločkami spíš prospěla. Stejně tak dcera 1,5 roku miluje domácí celozrnný chleba, tak když chce, dostane ho (zrníčka do něj melu na hodně jemně, tak si z nich snad i její tělíčko něco vezme). Ony se názory odborníků hodně mění, takže opět se řídím vlastním selským rozumem a ten mi velí, že občas neuškodí -spíš pomůže
|
Lvice+lvíčata |
|
(10.8.2009 0:06:36) Zerat asi to zkusím taky ovesnou kaši u malé, kluci s tím teda žádný problém s trávením neměli, nepozorovala jsem nic a mají ji rádi dodnes. Samozřejmě ji nevařím denně ani obden, byla a je u nás na zpestření jídelníčku.
|
zerat |
|
(10.8.2009 0:10:16) Heleď já to mám nastavený stejně Taky si říkám, že zvyk je železná košile a tohle podle mě není vůbec špatný zvyk tak ať dcerce chutná Přeji hezkou dobrou noc
|
|
|
|
Žžena |
|
(10.8.2009 11:31:29) Leo, tento názor, že do 10 (nebo 12) let věku nemají děti jíst celozrnné výrobky, jsem tu četla už víckrát, a vždy s jedním vysvětlením, že děti nejsou schopny vlákninu trávit. Jenže to nejsou schopni ani dospělí a v tom je právě celé "kouzlo" vlákniny, že je pro nás prostě nestravitelná a zažívacím traktem projde. Tím je nám právě užitečná. Tak buď někdo najde lepší vysvětlení, proč by děti vlákninu neměly, nebo je to fakt blbost.
|
Nisa |
|
(12.8.2009 8:29:17) vláknina - prej by děti neměli jíst celozrnný pečivo i proto, že ho sní míň, protože je hutnější a zmenšují se tak porce jídla, které potřebují k růstu
|
Luckaaa |
|
(22.10.2009 14:27:08) no prý je té vlákniny pak moc, dětem stačí pokud mají ovoce. tam je už obsaženo dostatek vlákniny a v celozrnném pěčivu je její množství už zatěžující pro dětský organismus. zrovna tu hledám vysvětlení proč ta vláknina vadí.... totiž v tom kontextu...moje děti mají raději ty bílé rohlíky a s touhle informací se mi udělal tak klid na duši...tuhle jedna známá důležitě popisovala jak uvařila malému BIO mrkvičku.....a pak mluvila že bílé pečivo u nich nee tak si říkám že dává vše bio a pak dítě nacpe přemírou něčeho jiného....vůbec jsem si tak zauvažovala co je vlastně zdravé a jestli máte někdo nějaký tip na aktuální článek byla bych ráda. já to studovala hlavně co se narodila první dcerka a pak si jedu co se týče stravy tak pořád stejně a ač zprvu nadšená že existuje to bio jsem od něho ustoupila nějak na to nemáme dost peněz a za uspořený peníz pak můžu třeba dětem dopřát jiné aktivity...si tak poměřuji co je lepší jíst jen bio a sedět doma na zadku nebo s nebio ale zbyde mi třeba na bazén a tak....já se na bio vybodla. možná se mnou nebudete souhlasit, ale myslím, že pokud kupuji normální potraviny v síti (ne rafinované, jen bez puncu bio)nedělám nic špatného...a trochu mi vadí opovržení té známé oni jsou bio!!!!jo je to jen známá....
|
Luckaaa |
|
(22.10.2009 14:39:25) no a teď jsem přečetla ten článek na novinkách o tom že co etýče zdraví jsou rozdíly bio nebio zanedbatelné....tak myslím, že ji tím bazénem prospěji rozhodně víc než samým bio...jo kdyby byly peníze tak asi bych to tak nehrotila, no já třeba kupuji hodně věcí českých ne dováženýc...jak může být dovážené bio....
|
|
|
|
|
|
|
|
|