| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zdravá strava

 Celkem 62 názorů.
 Gabi 005 


Téma: Zdravá strava 

(9.8.2009 11:52:26)
Najde se tady někdo kdo opravdu zdravě jí a vaří?Potřebovala bych rady jaký kupovat olivový olej,jaké používáte máslo/jestli vůbec/,jaké sýry,jogurty,mouky,těstoviny,rýži...čím zahuštujete polévky,omáčky...z jaké pečete mouky...jaké dopřáváte dětem pamlsky,prostě všechno.Ráda bych vyzkoušela pro děti nějakou zdravější buchtu,nebo sušenky...A vůbec nejradši bych byla kdybych si mohla s někým kdo tomu opravdu rozumí psát na mail...
 Amálie P 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 12:05:50)
Ahoj já se o zdravou stravu snažím, ale není to na stoprocent.Né vždy seženu to co potřebuji nebo to kluci nejí.
Oliv olej kupuji- extrapanenský za studena lisovaný- firem je víc.
Do bramborový kaše přidávám jáhly nebo pohanku- je to dobré,poměr tak 2:1
Peču jáhelník-stejně jako se peče sladká rýže.
Co nejvíc kupuji BIO výrobky nebo klasu zeleninu ovoce mám ze zahrádky.
Dřív jsem pekla i chleba, ale co manžel nechtíc vyhodil jeden hnětací hák tak mám smůlu.Máme teď mimi tak ani učně hnětený chlebík zatím nepřipadá v úvahu.
Snad najdeš někoho kdo ti poradí líp a víc.
 Gabi 005 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 12:14:21)
Ahoj,díky.Jahelník peču taky a moc jim chutná.Minulý týden jsem dělala kuskus a krom mojí porce jsem vše vyhodila.Nechtěli to vůbec,nebo to spíš neumím udělat.Olivový olej-právě že je od spousty firem...má ho i Albert,Tesco...já nevím jestli pořizovat ten nejdražší,nebo levnější stačí.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 13:19:39)
Gabi, nejvíc mi chutná řecký Kreolis, kupuju panenský do salátů a pomace (ze slupek) na tepelnou úpravu
 Amálie P 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 13:21:56)
Kreolis je dobrej~R^
 Hanka 75 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 19:57:40)
Do bramborové kaše zkus ovesné vločky, je to mod dobré. Hodně zdravých receptů a nav íc levných najdeš na www.recepty.cz, zadej si např. nějaký druh zeleniny a pak si musíš vybrat. Musíš tedy vědět co je zdravé, ale snad to není tak těžké.
Ja vařím hodně luštěniny (i jiné než klasiku), je to rychlé, levné, zdravé. Většinou hodím do papináku hrách, nebo čočku a pak rozvaříma nakonec dochutím, ani nezahuštuji. Je z toho hrachovka či čočkovka. Supr rychlé. Fazole také často, např. s mrkví dochucené jsou výborné, s trochou hovězího, kečupem - najdi si recepty, rychlé snadné...
 Tenna /2 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 12:15:52)
Gabi, komplexní odborník rozhodně nejsem, ale snad pár postřehů: co se týče olivového oleje, opravdu kvalitní jsou prý jenom ty drahé, ty průměrné v supermarketech jsou prý vyráběné z padaných oliv a kvalita není valná. Já je přesto kupuji, některé z nich mi subjektivně připadají naprosto vyhovující. Těžko soudit, v čem jsou padané olivy o tolik horší než čerstvě natrhané. Na másle prý není moc co zkazit, když se dodrží postup výroby, nedávno jsem četla výsledky testu, ve kterém zvítězilo obyčejné "Dr.Halíř" a jakési "bio" naopak propadlo. Každopádně máslo je čistý tuk z mateřského mléka, takže rozhodně lepší, než jakýkoliv umělý margarín. V tomto nepodléhat propagandě. Mouku kupuji různou, špaldovou, pšeničnou celozrnnou, žitnou, ... Z každé se dobře peče něco jiného, střídám to podle nálady. Co kupuji pouze bio, jsou vejce, klecový chov slepic mne děsí a odmítám takové produkty. Jinak se prostě obecně snažím nakupovat jednoduché, pokud možno tuzemské produkty, bez různých umělých příměsí, zkrátka co nejméně chemie. Když jogurt, tak bílý selský (ochutíme případně sami čerstvým ovocem či domácí marmeládou apod.), když sýr, tak "čistý" atd. Co se týče výdajů na jídlo, tak samozřejmě mám nějaký limit jako každý, takže nemám-li právě na bio maso a musím volit nekvalitního buřta nebo nic, raději nic (tedy třeba dobré brambory s dobrým tvarohem či dobrý chlaba s dobrým máslem). A zeleninu a ovoce nejlépe tuzemské a sezónní.
 Gabi 005 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 12:24:06)
Tenno díky.A třeba takové těstoviny a rýže?
 Tenna /2 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 12:31:42)
Tak to zrovna kupuji úplně obyčejné. Drahé těstoviny jsou, pravda, o něco chutnější, občas si "přilepšíme", ale na obyčejných nevidím nic špatného, jsou-li prostě jen ze semoliny (tvrdé pšenice)a vody. Mám své osvědčené značky, které se i v pohodě vaří bez slepování. Stačí nám to. Rýže je určitě zdravější tmavá, občas ji koupím, ale dlouho se vaří a nejvíc nám stejně chutná běžná kulatozrnná (Lagris), tak to nehrotím :-)
 Gabi 005 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 12:40:59)
Díky.Pak mám problém s tím sýrem.Tavenáky jsem vypustila,kupuji cihlu,nebo cottage,ale dál ?Jogurt vyzkouším,ale nejsem si jistá co na to moje dítě...~;)Ted má rád obyč pribináčky-tam jsem koukala že není ani jedno éčko.Samozřejmě všeho s mírou a nic se nemá přehánět,ale když vidím jogurt na kterém ja napsáno že je supr pro děti...hodně vápníku atd. a pak si přečtu že má 5 éček tak to je celkem síla...Jednou jsme dostali pizzu-napočítala jsem jich tam 12...~a~
 Tenna /2 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 13:00:49)
Jojo, tak to je, je to prostě byznys jako všechno ~;(( Člověk se musí naučit být vůči těm přeplněným regálům imunní a používat zdravý rozum. Děti učím odmalička, že krásný obrázek na obalu neznamená pochoutku uvnitř. Klasické Lipánky jsou moc dobré, miluju je i já ~:-D, ale lezou do peněz, tak občas prostě vezmu šlehačku, tvaroh, ušlehám půl na půl, osladím přírodním cukrem, případně přidám kakao a je toho na dva dny :-) Zdobím tím i dorty. Žádné mléčné pochoutky v barevných kelímcích nekupuji, to úplně ignoruji. Jinak sýry jsou bohužel dobré hlavně ty dražší, nebarvené, nepřesolené atd., což opět leze do peněz ~;((, takže prostě jihočeský eidam, koliba, lučina, gervais, ...
 Tatramelka+3 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 13:03:21)
100% souhlas, jak z naší kuchyně
 Tatramelka+3 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 13:01:55)
Sýry kupujeme bez konzervantu. Apetit dělá takové dětské. Jinak chedar je vynikající, kvalitní tvrdý sýr, ale taky tě vyjde na 100Kč. Mývají ho v Tesku. V čechách jsme kupovali jogurty skleničkové od Madety a tady kupujeme jen smetanové zvolenské a vynikající. Ale opravdu se nic nemá přehánět. ~;)
 Tenna /2 


Souhlasím 

(9.8.2009 13:15:31)
Nepřehánět - s tím souhlasím. Aby se z toho zase člověk nezbláznil. Takový nějaký rozumný kompromis je asi ideální, "prohřešek" jednou za čas nikoho nezabije. Dojdou-li jednou za rok bio vejce a chci zrovna péct, nepojedu přes půl města, ale koupím za rohem obyčejná. Nerada, ale nejsem fanatik. Ono to asi jinak ani nejde, pokud by se člověk nechtěl odstěhovat někam do nedotčené pustiny a být tam doživotním zemědělcem ~t~
 Jedůfka / 99,00 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 21:02:05)
Místo taveňáků je vynikající Gervais nebo české Žervé, chuť je podobná, kvalita daleko vyšší. Co se týče jogurtů, kupujeme bílou Hollandii, 500 gramová vychází okolo 16 Kč, což je cena úžasná a dětem bych do ní přidala kvalitní marmeládu nebo med. Snídáme většinou celá rodina kukuřičné lupínky a ovesné vločky s jogurtem a různým ovocem nebo děti mají rády ovesnou kaši. Je pravda co se týče jogurtů, musím s dětmi hrozně bojovat, protože jim chutnají kupované pudingy či jiné čokoládové šílenosti, ale už je nekupuju.
 10.5Libik12 


Re: Zdravá strava 

(10.8.2009 0:57:23)
ne vše, co je E je jed.
 Hanka 75 


pod to se můžu podepsat 

(9.8.2009 20:00:40)
váš přístup se mi moc líbí, také kupuju vajíčka i biomaso kvůli zvířatům.. a snažím se vařit jednoduše. Margaríny také nepoužívám, máslo raději.
ted jsem pro sebe ojbevila bedničkový systém, vozí mi bedničku s produkty, ovocem, zeleninou a i mléčné produkty z ekofarem. Tak dobrý tvaroh jsem v životě nejedla.
 Tatramelka+3 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 12:58:22)
Ahoj Gabi,

taky se doma stravujeme zdravě. Sem tam uvařím nějaký ten knedlík, ale to tak 1 za 3 měsíce, když není počasí na courání a prostě si jen tak hovíme doma, tak se nacpem slepicí na paprice a knedlíkem, je to příjemná změna.
Zrovna jsme tu nedávno diskutovali o tom, kolik kdo utratí za potraviny a musím ale zkonstatovat, že jsem valila oči, to při našem vaření určitě nejsem schopná dosáhnout, ale my jsme hodně masový. Masíčko dusíme, vaříme a nékdy taky pečeme, ale nesmažíme skoro nikdy a nic. Teda krom červené řepy, to je výborná příloha.

Tady ti posílám recept na buchtu, kterou jsem zrovna ve čtvrtek pekla a jen se po ní zaprášilo.

Kakaovo - banánová bublanina

300g špaldové mouky (tu jsem použila místo té klasické polohrubé i když tu teda náhodou doma taky máme, ale neriskovala jsem, že by mi třeba 20g chybělo)
5 lžic medu
5 lžic javorového syrupu
1 prášek do pečiva (už delší dobu jsem spokojená s kypřícím práškem bez fosfátu od Naturalu - Jan a šárka Kučírkovi)
100g másla nebo Hery
1/4l mléka
1 vejce
3 lžíce oleje (ale ani ten jsem doma nenašla a vykapala zbytek olivového na vymazání formy)
3 lžíce kakaa (máme - teda měli jsme jen granko)
2-3 banány nakráje na kolečka a omoučit hrubou moukou

Všechny ingredience KROMĚ banánu jsem natlačila do robota, zakvrdlala, vylila na středně velký pekáč, pokladla banánem a pekla 25min. při teplotě 200°C v elektrické troubě.


Dneska vaříme: Pečenou tresku s rajčaty a bramborami

800g brambor pokrájených na kolečka
250ml domácího zeleninového vývaru
400g rajčat pokrájených (mohou být i konzervovaná)
2-3 stroužky utřeného česneku
1 lžička sušeného oregana
2 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
4 filety bez kuže
černý pepř
posekaná petrželová nat´

Do zapekací mísy poukládáme na dno brambory, zalejeme vývarem, přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě 190 30 min., dokud se vývar nevsákne. Rajčata smýcháme s česnekem, oregáne a olivovým olejem, cukrem a ochutíme černým pepřem. Poklademe na brambory a dáme zpět do trouby a pečeme dalších 30min.
Oět vyndáme ven a naklademe tresu navrch v jedné vrstvě. Osolíme a poepříme a poklademe nastrouhaným sýrem a pečeme dalších 20-25min. dokud se ryba nepropeče. Vyndáme z trouby, posypeme petrželovou natí a podáváme.

Ted jsem si koupila bio kuchařku, je tam spousta zdravých receptu, ale já bio kupuji jen občas, když jsou ceny srovnatelné a ani tu nemám moc přístup. Ale jinak kupuji výrobky české a slovenské, kvalitní. Těstoviny Panzani, nebo jak se jmenují a rýži jedině indickou z podhuří, ale pytlík mé vyjde na 112Kč.

Dále se pŕi varení nechávám inspirovat knihou Zázračné potraviny pre děti (25 super výživných potravin pro zraví našich dětí) je tam super přehledná tabulka živiny a jejich zdroje, rozdělená i na hodnoty a poměry vitamínu, minerálu atd.. Vydal to slovenský Slovart. www.slovart.sk Je to britská kniha, ale nenašla jsem, jak se to jmenuje v originále, bohužel. Ale určitě to bude mít i českou obdobu.
 Del 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 13:16:41)
Ahoj,taky se snažím kupovat "zdravé" věci,fakt je ten,že se Ečkám nevyhneme. A zas to nehrotím. Fakt je ten,že kupuji olivový olej ale i řepkový a slunečnicový. Ono asi než výhradně olivový stojí za to používat i obyčejný,ale v menším množství - takže vařit v páře, nebo smažit na titanové pánvičce s minimem tuku. Ale i ten tuk člověk potřebuje k životu! A zvlášť děti.

Já se snažím vyhýbat se párkům,salámům,taveným sýrům a ochuceným pomazánkovým máslům ... Kupuji hlavně lučinu,žervé,tvaroh,cottage ..., jinak já s dcerou jíme pouze normální máslo, margarín Floru mám pro manžela a případně na vaření. Mléko čerstvé,mouky různé -celozrnné,ale i normální, dělají se i polobílé. Co tedy nekupuji je bílý cukr - mám jen třtinový. Na tom nešetřím. Sirupy máme domácí. Jinak nevím. Těstoviny jak kdy,ale na ty se moc neohlížím, a rýži kupuji parbolaid, kus kus je super, i jáhly, také pohanka - do karbenátků, do polévek jako zavářka. Výborné jsou v bio prodejnách výrobky ze soji - třeba tataráček - taková jakoby paštika,je to moc dobré.

tady je recept na pribináčka:
http://moje.dama.cz/blog.php?blog=16770

 zerat 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 13:33:51)
Pár postřehů z naší kuchyně ~:-D
Do většiny těst a buchet není problém dávat bílou mouku v poměru 1:1 s celozrnnou pšeničnou- dávám většinou do kynutých buchet, bábovek a úplně bez problému. Stejně tak do většiny buchet... jde lehce nahradit klasický rafinovaný řepný cukr za třtinový nebo tmavý cukr a celkově sladkosti jde dosáhnout i přidanými rozinkami třeba i rozmixovanými pokud někomu rozinky vadí a nebo sušeným ovocem, medem.
Do polévek používám vedle klasických nudlí a písmenek coby zavářku ovesné vločky, bulgur, kuskus, rýži natural.
Rýži používáme z klasických zdravější parboiled a nebo rýži natural, úplně obyčejnou rýži jsem z něšeho jídelníčku odbourala už před "x" lety a vracím se k ní jen v případě dietky po průjmových onemocněních...
Knedlíky, občas rodince taky dopřeju ale už jsme je vytlačili převážně jen k tofu svíčkové nebo klasické svíčkové příp. v restauraci když je příležitost.
Těstoviny kupujeme převážně Panzani a nebo semolinové -někdo řekne, že je to vyhazování peněz, ale tím, že se nerozváří si z nich údajně tělo vezme víc ~d~
Vajíčka jsem se poslední dobou naučila kupovat domácí je-li možnost a nebo racionální a nepřeháníme to s jejich konzumací.

Olivový olej (vesměs extra virgin) používám dá se říct na úplně všechno slané vaření. Převážně kupujeme zn. Borges, Olitalia zkrátka dražší značky. Zkoušela jsem z levnějších Albert, Alnatura z DM apod. ale když si je dáš po lžičce za studena do pusy, tak rozdíl cítíš nosem i chutí okamžitě. Okem taky ty levnější jsou o poznání řidší a míň výrazné, takže rozdíl v nich je určitě.
Jahelník moc nepeču byť ho rodina miluje- tuhle parketu převážně nechávám na tchýňce, která ho dělá opravdu prvotřídní a na tolik mňamózní, že jí nechci lézt do zelí ~t~
Ale co děláme poměrně hodně často je ovesná kaše, kterou u nás milujeme úplně všichni.
Mám po tatínkovi problémy s rovnováhou cholesterolu, tak to s máslem moc nepřeháním, ale když už tak kupuju převážně Madetu, Tatru, ale netvrdím, že musí být lepší než levnější varianty, jen já je nekupuju.
Když už margarín tak Flora a na pečení Hera - vím, že existují snad zdravější varianty ve zdravých výživách, ale na ty jsem se ještě nekoukla.
Chleba peču domácí celozrnný semínkový s ovesnými vločkami ale když má rodinka chuť koupím bílé pečivo.
Sladkostem klasickým se úplně nevyhýbáme, ale když čokoládu, tak s vyšším obsahem kakaa, když oplatky, tak kvalitnější... sušené ovoce, z DM máme rádi takové ty z ovoce lisované tyčinky...
Jíme i maso, hodně omezeně uzeniny (spíš jen občas kuřecí libové párky, dětská kuřecí šunka nebo fitness kuřecí či krůtí šunka) a když už maso, tak sedlácké kuře (krmené kukuřicí), domácí krůtí, ryby, hodně zřídka ale taky hovězí libové kvalitní.
No a hlavně jak mi říká internistka i při zdravém či zdravějším způsobu stravování je důležité se hýbat ~:-D
 zerat 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 13:39:41)
ještě jsem zapomněla k olejům, že ke sladkému vaření a pečení používám rýžový olej Surimi v kombinaci s řepkovým za studena lisovaným (rýžový je úplně bez chuti a řepkový má specifickou chuť, takže ho dávám tak půl na půl).
Sýry kupujeme na co je chuť a jogurty smíšeně - dopřeju dcerám i nám klidně i Activii nebo Dobrou mámu příp. i Prince jogurt, ale kupujeme i Hollandii, bílou Activii apod.
Stejně tak nespatřuju nic zdravého třeba v Lentilkách či gumových bonbonech(to jen pro ilustraci), ale v rozumné míře je dcerám dopřeju, aby se mi tím pak nepřecpávaly za zády ~;)
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 13:42:41)
olivovy a slunecnicovy olej kupuju (kdyz jsem v Cesku) Bio (organic) od Tesca, minule jsem koupila i od Marks and Spencer a byl taky vyborny. Jinak kupuju Bertolli, protoze maji ruzne rozliseni - jemny, robustni ap... Jinak je dobre oleje stridat, ruzne druhy - slunecnicovy, olivovy, ale i treba lneny (maji v DM)

rodinu zkus osalit postupne. Do peceni pridavat spaldovou mouku, pak michat s celozrnnou atd...

ne moc dobrou zkusenost mam s celozrnnymi testovinami, ty nechutnaji ani mne :-( Ale spaldove jsou moc dobre. Chce to proste zkouset.
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 13:43:39)
jo a jeste mne prijemne prekvapily jogurty primo od Alberta, neobsahuji zelatinu a ten Bifidus je i chutove moc dobry.
A nebo klasicky jogurt ve sklenicce...
 Gabi 005 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 13:56:06)
Díky všem za postřehy,názory a zkušenosti!Děkuju Tatramelce za recepty,určitě vyzkouším.Budu ráda za každý další recept- sladkých pochoutek,ale i hlavních jídel.Nebo něco z ovesných vloček...kdysi jsem tvořila z nich sušenky a neuspěla jsem-byly gumové.Ovesnou kaši jsem zrovna dnes dělala synovi k snídani...Uvítám taky vyzkoušený recept na dobré tmavé pečivo.Manžel mi bílé rohlíky prostě nechce...Další věc-pomazánky...krom tvarohové taky moc výběru nevím.
 Tenna /2 


Doporučuji knihu 

(9.8.2009 14:10:45)
Doporučuji knihu "Vaříme dětem chutně a zdravě" - autoři MUDr.Peter Horan a Pavla Momčilová. Jsou tam jednak recepty, podle ktarých se mi vždy vše povedlo (což není pokaždé u jiných receptů pravidlem), jednak spousta rad ohledně stravování dětí a jednotlivých potravin a jejich zpracování. Dle mého názoru velmi přehledné, rozumné a fundované, žádná "pseudověda".
 Jedůfka / 99,00 


Re: Doporučuji knihu 

(9.8.2009 20:48:30)
Jo, taky můžu jen doporučit. Vařím podle ní, i když děti už jsou větší a dokonce i když děti nejsou doma ~:-D
 Amálie P 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 14:23:14)
Domácí termix

Suroviny
-uvaříš puding(jakýkoli podle obliby)necháš z části vychladit • -1x měkký tvaroch(výborný je BIO ale stačí i normál) • -cukr • -kousek másla tak lžíce •
Postup


Do tvarohu utřeného s cukrem a máslem vmíchej po částech vlažný pudík
Po částech a pomalu aby se ta mrcha nesrazila, i tak je chuťově dobrý. ale už nevypadá tak hladce.

Navrch v mističkách s termixem dávám ovoce na kousky a na dno misky piškotky= mňamka

Přeji dobrou chuť
 Amálie P 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 14:33:19)
Sekaná s vločkama
Množství všeho je "přiměřeně" :-) a nejlíp v BIO kalitě
Je možné z toho udělat i karbanátky-pečeme též v troubě nebo tzv pštrosí vejce-Vejce na tvrdo obalíme masovou směsí a ve vyší vrstvě rozpáleného oleje osmahnem.
Suroviny
*500g mletého masa- vepřového(plec, kýta)+ kuřecí(prsa nejlíp) • *sůl, pepř, dále koření dle chuti nebo bylinky • *předem v mléce namočené vločky(měkké) • *cibulka • *nastrouhaný tvrdý sýr-podle chuti, možno i aromatický(niva) • *vejce(neusí být)
Postup
Maso, koření, vločky s mlékem, nadrobno pokrájená cibulka, naastrouhaný sýr a vejce dobře promícháme.Pokud bude hmota příliš měkká přidáme strouhanku z knuspi
Na plech dáme pečící papír a na něj vytvarovanou sekanou, můžeme jí naplnit-párkem, vejcema na tvrdo atd.
Pečem do upečení.
 zerat 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 21:58:32)
Ovesná kaše zrovna dnes byla na programu večeře, tak tu máš recept ~;)
Potřebuješ ovesné vločky - doporučuju jemné resp. drcené pomleté kaše je z nich taková jedlejší či jak to říct :-)
Ovesné vločky propereš ve vodě cca 3 hrsti na 1/2 litru mléka a zaleješ mlékem (jedno jaké zvolíš, jestli kravské, ovesné, sójové...). Kaše tak z cca 250ml mléka je pro jednoho. Dáš špetku soli, propoláchnuté rozinky, pár lžiček třtinového cukru nebo medu a vaříš dokud ovesné vločky nepustí šlem a kaše nezhoustne - tipuju tak 10-15 min varu.
Před dovařením do kaše přileju trošku rýžového oleje a nebo můžeš dát máslo - záleží co upřednostníš. Zamíchám a naleju na talíře a sypu dle přání jednotlivce buď trošku Grankem, nebo skořicovým cukrem, nebo postrouhat perníkem, čokoládou... U nás jsou v oblibě kaše řidší, ale opravdu záleží na Tvých chutích dle nich si ji vylaď. Do kaše můžeš dát při vaření oříšky, lžičku pšeničných klíčků, nastrouhané jablko... Opravdu si vylaď dle vlastní chuti a doufám, že bude chutnat ~;)
 Lvice+lvíčata 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 23:18:25)
Já zase někde četla, že ovesná kaše nemá být podávána dětem do 10 let, kvůli tomu, že neumí strávit tu vlákninu, kterou obsahuje. No moji kluci ji jedli jako malí normálně a tak ted nevím zda to malé vařit či ne ~d~~d~~d~~d~

Jinak u nás pokud se to počítá jako zdravá strava byly luštěniny (hrách, čočka, fazole) hodně často, ted kvůli kojení jsem je omezila. Stejně tak vařím často pohanku nějčastěji místo nudlí do polévek, ale dělala jsem ji párkrát zapečenou, pohanku tu mi malá baští taky se zeleninou, stejně tak kuskus jí, my jíme teda normální těstoviny bezvaječné. Mám děti naučené na bohatý jídelníček a nebráním se zkoušení dalších nových věcí, třeba jsem nedávno dělala jáhelník a chutnal nám doma všem ~:-D.
 zerat 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 23:59:51)
Leo já ovesnou kaši dávám dceři od asi 8. měsíce jejího věku. Nedávala a nedávám jí ji teda denně a tak myslím si, že jí rozhodně neublíží... Problémy s ní nikdy neměla. Naopak věřím v to, že jsem jí ovesnými vločkami spíš prospěla. Stejně tak dcera 1,5 roku miluje domácí celozrnný chleba, tak když chce, dostane ho (zrníčka do něj melu na hodně jemně, tak si z nich snad i její tělíčko něco vezme). Ony se názory odborníků hodně mění, takže opět se řídím vlastním selským rozumem a ten mi velí, že občas neuškodí -spíš pomůže :-)
 Lvice+lvíčata 


Re: Zdravá strava 

(10.8.2009 0:06:36)
Zerat asi to zkusím taky ovesnou kaši u malé, kluci s tím teda žádný problém s trávením neměli, nepozorovala jsem nic a mají ji rádi dodnes. Samozřejmě ji nevařím denně ani obden, byla a je u nás na zpestření jídelníčku.
 zerat 


Re: Zdravá strava 

(10.8.2009 0:10:16)
Heleď já to mám nastavený stejně ~;) Taky si říkám, že zvyk je železná košile a tohle podle mě není vůbec špatný zvyk ~:-D tak ať dcerce chutná ~;)
Přeji hezkou dobrou noc :-)
 Žžena 


Re: Zdravá strava 

(10.8.2009 11:31:29)
Leo,
tento názor, že do 10 (nebo 12) let věku nemají děti jíst celozrnné výrobky, jsem tu četla už víckrát, a vždy s jedním vysvětlením, že děti nejsou schopny vlákninu trávit.
Jenže to nejsou schopni ani dospělí a v tom je právě celé "kouzlo" vlákniny, že je pro nás prostě nestravitelná a zažívacím traktem projde. Tím je nám právě užitečná.
Tak buď někdo najde lepší vysvětlení, proč by děti vlákninu neměly, nebo je to fakt blbost.
 Nisa 


Re: Zdravá strava 

(12.8.2009 8:29:17)
vláknina - prej by děti neměli jíst celozrnný pečivo i proto, že ho sní míň, protože je hutnější a zmenšují se tak porce jídla, které potřebují k růstu
 Luckaaa 


Re: Zdravá strava 

(22.10.2009 14:27:08)
no prý je té vlákniny pak moc, dětem stačí pokud mají ovoce. tam je už obsaženo dostatek vlákniny a v celozrnném pěčivu je její množství už zatěžující pro dětský organismus.
zrovna tu hledám vysvětlení proč ta vláknina vadí....
totiž v tom kontextu...moje děti mají raději ty bílé rohlíky a s touhle informací se mi udělal tak klid na duši...tuhle jedna známá důležitě popisovala jak uvařila malému BIO mrkvičku.....a pak mluvila že bílé pečivo u nich nee tak si říkám že dává vše bio a pak dítě nacpe přemírou něčeho jiného....vůbec jsem si tak zauvažovala co je vlastně zdravé a jestli máte někdo nějaký tip na aktuální článek byla bych ráda. já to studovala hlavně co se narodila první dcerka a pak si jedu co se týče stravy tak pořád stejně a ač zprvu nadšená že existuje to bio jsem od něho ustoupila nějak na to nemáme dost peněz a za uspořený peníz pak můžu třeba dětem dopřát jiné aktivity...si tak poměřuji co je lepší jíst jen bio a sedět doma na zadku nebo s nebio ale zbyde mi třeba na bazén a tak....já se na bio vybodla. možná se mnou nebudete souhlasit, ale myslím, že pokud kupuji normální potraviny v síti (ne rafinované, jen bez puncu bio)nedělám nic špatného...a trochu mi vadí opovržení té známé oni jsou bio!!!!jo je to jen známá....
 Luckaaa 


Re: Zdravá strava 

(22.10.2009 14:39:25)
no a teď jsem přečetla ten článek na novinkách o tom že co etýče zdraví jsou rozdíly bio nebio zanedbatelné....tak myslím, že ji tím bazénem prospěji rozhodně víc než samým bio...jo kdyby byly peníze tak asi bych to tak nehrotila, no já třeba kupuji hodně věcí českých ne dováženýc...jak může být dovážené bio....
 Lvice+lvíčata 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 14:28:52)
Gábi já mám děti alergiky a co jsem hledala bylo, že olivový olej může být alergen, takže používám jen slunečnicový třeba malá jiný nedostane. Stejně tak se nemá máslo a je alergikům doporučena Florá, Perla a ty kupuju pro všechny, taky sója je řazena mezi alergeny a i když ho používám tak v menším množství a méně často jak slunečnicový, ale malé ho zatím nedávám. Další věc jako je, že hledám potraviny bez konzervace a přísad takže mám vyhlídnutou takovouto zeleninu pro malou a stejně tak smetanové jogurty bílé bez konzervačních látek. Stejně tak pro nás se snažím omezit takovéto věci. Salámy a párky jsou u nás tak 1x za měsíc a někdy ani to, manžel to nese těžce, protože byl z domu zvyklý na kabanos a párky a vůbec hromadu uzenin. Co má zdravotní problémy tak jsem přitvrdila a jediné co má povolené je paštika a i to se mi nelíbí. Jinak já BIO moc neuznávám nikde jsem neviděla žádné rozbory, že je BIO 3x-4x lepší, ale dražší rozhodně je a nedávno jsem četla tenhle článek, což mě utvrzuje jen v tom,že se na tom vydělává jak ostatně na všem......

co dodat, to co tvrdím delší dobu na všem se vydělávají peníze a hlavně na důvěře lidí:

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/175144-biopotraviny-nejsou-vyzivnejsi-ani-zdravejsi-potvrzuji-studie.html

Biopotraviny nejsou výživnější, ani zdravější, potvrzují studie
Posedlost zdravím vydělala předloni distributorům přírodně pěstovaných a zpracovávaných produktů kolem 900 miliard korun. Nicméně desítky vědeckých studií se shodují, že pokud jde o výživnou hodnotu nebo účinky na zdraví lidského organismu, je rozdíl mezi běžnými a těmi organickými potravinami nulový. Biopotraviny označované také jako přírodní, či organické jsou však většinou dražší.


 Tenna /2 


Bio x nebio 

(9.8.2009 15:23:05)
No, nic se samozřejmě nesmí slepě přijímat bez korekce vlastním zdravým rozumem. Potravinářská výroba je obrovský byznys, to je bez debat. Ale u některých potravin jsem se o rozdílu mezi bio a "obyč" přesvědčila. Zda zvíře sedí celý svůj krátký život pod zářivkou v plechové kleci a dlabe granule s antibiotiky nebo zda běhá po louce a pase se, to prostě rozdíl je. Stejně tak umělohmotná zelenina bez chuti a zápachu z fóliovníků někde v poušti, co neviděla hlínu ani slunce, je prostě jiná, než ta z babiččiny zahrádky.
 Hanka 75 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 20:17:35)
jenže za tím nemusí být poslednost zdravím. Kupuji bio, protože je spojeno s lidštějším zacházením se zvířaty. To mi za ty peníze opravdu stojí. A navíc u živočišných produktů jsem i ráda za to, že u bio jsou přísnější podmínky pro užití antb u zvířat atd., tam přínos také vidím.
 .ganesha. 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 14:44:44)
Jen k tomu olivovému oleji - hlavně ať je ze Španělska. Některé jsou sice ze Španělska, ale stáčené v Itálii a jsou to sice estra panenské, ale ta nejhorší kvalita.
 zerat 


O olivovém oleji: 

(9.8.2009 14:48:05)
Celosvětové lékařské výzkumy potvrzují blahodárný vliv olivového oleje na lidské zdraví. Nemoci oběhového ústrojí jsou ve vyspělých zemích nejčastější příčinou smrti a ačkoliv je jejich původ různorodý, velká většina bývá spojována s postupným stárnutím a kornatěním cév. Tomuto procesu je možné zabránit nebo ho alespoň zpomalit. Olivový olej, bohatý na nenasycené mastné kyseliny, je jediným olejem, který pomáhá snižovat rizika srdečních onemocnění, snižovat hladinu LDL cholesterolu - je považován za "špatnou" formu cholesterolu, který snižuje průtok krve v krevním řečišti a způsobuje srdeční příhody - a naopak udržovat příznivý HDL cholesterol v organismu. Tato "dobrá" forma cholesterolu eliminuje volný cholesterol z buněk, které jej vážou a které metabolizuje. Někteří odborníci nazývají tento proces jako organické čištění. Olivový olej si nejen zachovává všechny svoje vitamíny A, E, D a draslík, ale i charakteristickou barvu, chuť i vůni. Kromě snižování rizik kardiovaskulárních a revmatických chorob má ještě spoustu dalších zdraví prospěšných účinků. Pokud však chcete využít všech výhod a hodnot olivového oleje, měli byste se vyhnout levnějším tzv. "druhákům", což jsou zbytkové oleje a jejich směsi vyráběné z již vylisované olivové drtě s pomocí chemických rozpouštědel (rafinovaný zbytkový olivový olej či olej z olivové drtě s přidáním panenského olivového oleje). Španělská produkce těchto olejů je označena termínem "orujo", italská "olio di sansa di oliva", mezinárodní značení je "pomace oil".

Světovou jedničkou ve výrobě a prodeji olivového oleje je díky úzkostlivé péči o kvalitu svých výrobků španělská značka CARBONELL, která si udržuje vedoucí postavení i na českém trhu. K vaření, pečení, smažení a fritování až do 210°C, ale i pro studenou kuchyni, doporučuje olivový olej PURE (rafinovaný), pro studenou kuchyni - do omáček, marinád, zeleninových salátů - je ještě lepší EXTRA VIRGIN (panenský) olivový olej. Klenotem značky CARBONELL je Extra panenský olivový olej Speciální výběr, který je vyroben z nejlepších odrůd španělských oliv. Vyniká výraznou vůní, příjemnou chutí po ovoci a především neopakovatelným ostřejším zakončením, což jej odlišuje od ostatních olivových olejů. Je ideální do salátů, na marinování masa, drůbeže a ryb, na zvýraznění chutí a vůně zeleninových pokrmů.

 Lvice+lvíčata 


Re: O olivovém oleji: 

(9.8.2009 15:07:26)
Mimochodem, žádný olej, a to ani olivový, by neměl být používán opakovaně – k čemuž dochází obvykle především ve fritézách. Měnit po každém použití fritézy olej by provoz značně prodražilo, nedělat to však podle španělských vědců znamená ohrožovat zdraví strávníků. Doktor Soriguer zkoumal se svým týmem několik druhů olejů, součástí výzkumu byl i vliv fritování na krevní tlak a zdraví srdce. Podle vědců je opakované použití jedné a té samé dávky na smažení praktikou zdravotně značně závadnou a je přitom úplně jedno, jestli jde o olivový či třeba slunečnicový olej. Podle Soriguera se totiž i olivový olej po několikanásobném použití, které je u fritéz obvyklé, začne rozpadat, ztrácet blahodárné účinky a začnou v něm vznikat naopak zdravotně závadné sloučeniny.
 Lvice+lvíčata 


Re: O olivovém oleji: 

(9.8.2009 15:09:13)
nicméně alergie na něj existují....

http://www.potravinova-alergie.info/prispevek-alergie-potraviny.php?mleko=2742

Prosím Vás nevíte někdo ve kterých smíšených tucích, margarínech a máslech je obsažen olivový olej? Mám na něj alergii a navíc silnou alergii na mléko, proto sháním rostlinné máslo bez stopy mléka, ale nesmí ani obsahovat olivový olej. Děkuju za odpověď.
 zerat 


Re: O olivovém oleji: 

(9.8.2009 15:31:08)
Leo, podle mě může být alergie na úplně cokoliv a přijde mi hloupost se něčemu vyhýbat když ani netuším, jestli na to či ono mám alergii. Když na to alergická nebudu, tak mi to naopak může být ku prospěchu příp. mi to může prospět min. k pestrosti stravy, která je důležitá. Např. rýžový olej je taky vysoce kvalitní a jdou i lidé alergičtí na rýži...
 Lvice+lvíčata 


Re: O olivovém oleji: 

(9.8.2009 15:38:33)
Souhlasím alergie může být na cokoliv u malé so do 1 roku vyhýbám tomu co by mohlo být alergické a tomu na co měli alergii kluci, přece jen je tam ta dispozice. Já jen, že se tu olivový olej bere jako nejzdravější, takže všechno s mírou. A záleží na zpracování, skladování výrobě u včeho at je to BIO nebo to bio není.
 zerat 


Re: O olivovém oleji: 

(9.8.2009 15:59:43)
Tak já bio nijak extra nepropaguju, ale olivový extra virgin dobrou značku opravdu beru všeobecně za nejlepší(to je myslím všeobecně známé), ale jasně v případě alegie na něj se mu budu vyhýbat a budu hledat jiný nejlepší vhodný pro mě(třeba lněný apod.). Nicméně alergie na olivový olej je vcelku o ničem - to fakt nezávidím ~;((
 Tenna /2 


No vida! 

(9.8.2009 15:10:33)
Došla jsem se podívat do špajzky na ten svůj, a je španělský, splňuje všechny uvedené požadavky kvality (alespoň to tak píšou na etiketě) a půllitr stojí něco málo přes stovku v Kauflandu ~x~
 Amálie P 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 15:39:13)
http://www.mebio.cz/recepty/dezerty-sladka-jidla/jahelnik/
zde najdeš ledacos
 Hanka 75 


proč ne slunečnicový ? 

(9.8.2009 20:07:19)
já dávám přednost slunečnicovému před řepkovým - vím, ze školy, že řepkový obsahuje nejvíc kyseliny (myslím) erukové, nezdravé.. takže řepkový nikdy nekupuju
 zerat 


Re: proč ne slunečnicový ? 

(9.8.2009 21:47:58)
Slunečnicový olej se prý hodně rychle přepaluje ~d~, ale když se oleje střídají tak prý nevadí...
A řepkový za studena lisovaný je opravdu hooodně dobrý viz např. tento článek - no početla jsem si a nakonec měla snad i moje tchýně pravdu když mi říkala, že tohle už i slyšela ~:-D http://www.novinky.cz/zena/zdravi/58127-repkovy-olej-se-vyrovna-olivovemu.html
 Lvice+lvíčata 


Re: proč ne slunečnicový ? 

(9.8.2009 23:10:48)
Já našla tyhle rozdíly mezi přepalováním olivového a slunečnicového je 30st, což dle mě není moc a musím teda říct, že třeba malé přidávám slunečnicový olej jen do vařené zeleniny pár kapek a tam ta teplota vody s troškou oleje nebude o moc víc jak 100st.


http://www.svetobchodu.cz/vydavatelstvi2/index2.php?page=clanky&cid=311&rid=1

V českých kuchyních se navíc olivový olej obvykle ke smažení vůbec nepoužívá a slouží pouze ve studené kuchyni, například jako součást salátových zálivek. Může za to u nás hojně rozšířená pověra, že oleje lisované za studena (což je právě olivový olej) tepelná úprava poškozuje. Ve skutečnosti je olivový olej dokonce ještě odolnější proti přepalování, než běžně používaný olej slunečnicový – zatímco olivový olej zvládá odolávat škodlivým účinkům tepla až do 210 °C, slunečnicový se začne přepalovat (a vytvářet karcinogeny) už při 180 °C.
 Hanka 75 


pangaisus 

(9.8.2009 20:12:10)
tak o téhle rybě jsem se dočetla na www.dvojčata.cz - diskusi, od pí co má informace od potravinářské inspekce, že opravdu nekupovat, vůbec ne dětem. Naprosto nehodná ryba, chovaná ve špatných podmínkách. MLuví se tam o Vientamu, takže možná jinde chovaná je lepší, ale kdo se to dzví že ? My ji měli jednou a ani mi nechutnala, prostě taková divná.
 Žžena 


Re: Zdravá strava 

(10.8.2009 11:25:38)
Danielo,
to že pangasius není často chycen v moři, to je tak nějak logické vzhledem k tomu, že je to SLADKOVODNÍ ryba.
 Lea 
  • 

Re: Zdravá strava 

(10.8.2009 16:34:09)
No, já četla, že původně pochází z delty Mekongu...takže spíš brakická ryba? Nicméně, z tuňáka se taky stal hit a podívejte se, jak je na tom jeho populace...přestala jsem jej z toho důvodu jíst. A pangas ho může směle následovat.
 Žžena 


Re: Zdravá strava 

(11.8.2009 8:15:19)
Leo,
on to někdo asi špatně přeložil, ale pangasius nežije v deltě, ale v povodí Mekongu (plus další řeky). O brakičnosti nebo výskytu v moři skutečně nikde psáno není.
 Mickey16 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 17:43:13)
S olejem neporadím, máme kanystry z Řecka:-) jinak nepoužívá pšeničnou bílou mouku, když už tak celozrnnou nebo většinou špaldovou, místo cukru třtinový cukr, javorový nebo rýžový sirup, rýži většinou basmati, těstoviny celozrnné nebo špaldové, tavený sýry vůbec- místo toho žervé, tvrdý sýr, nebo dělám doma pomazánky z luštěnin, semínek a spol. (nebo kupuju:-)), normální máslo bio nebo nějakej bio margarín ze zdravé výživy, vajíčka používám minimálně a mlíko se u nás vyskytuje tak dvakrát do roka, místo něj rýžový (eventuálně sojový), bujony, koření a veškerá ochucovadla bio, bez éček, kečupy a horčice rovněž. Teď mám pekárnu takže chleba a veškerý pečivo si dělám doma sama, je to jednoduchý, skoro bezpracný a lepší jak kupovaný. Vůbec nekupuju maso, uzeniny, mlíko a vajíčka párkrát do roka.
 Lea 
  • 

Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 18:18:32)
Ahoj, přidám dva recepty :-)

Od té doby, co jsem je ochutnala na jedné konferenci o životním prostředí, kde byl biocatering, peču špaldové sušenky z biokuchařky Hanky Zemanové - špaldová mouka, tuk (já kupuji obyčejný, nebio, máslo nebo Heru) a ječmenný slad (ten se koupí ve zdravé výživě, dá se použít i na jiné věci, klidně na slazení čaje, je to takový velice hustý zlatavý sirup). Poměr přesně nevím, protože knihu tu zrovna nemám. Jsou fakt chutné, dělám je pokaždé jinak, aby se nepřejedly - někdy posypu perníkovým kořením, jindy poliju domácí čokoládou (obzvlášť dobré!), jindy slepím...

U kamarádky jsem ochutnala "vylepšený" vanilkový puding - místo bílého cukru třtinový a trocha skořice - vyzkoušejte, je to dobrota.

Ještě k bioproduktům - z ciziny pro mě nemají takový smysl, vyjma toho, co u nás neroste - dovoz je nákladný a bioefekt se tím ztrácí. Pro domácí bio ale jsem, ale kromě svého zdraví si cením (možná ještě o něco víc)taky toho, že na našich polích někdo šetrněji hospodaří, že se omezí hnojení, postřiky atd., že to dá smysluplnou práci lidem, kteří chtějí být zemědělci, že se zvířata mají líp, že se zamězuje erozi (místo megapozemků menší pole, oddělená remízky) - zkrátka že jde o udržitelnou (brr, takové přeužívané slovo) péči o naši krajinu. Domnívám se, že na tyto aspekty se málo poukazuje. Země je jen jedna a my ji neuvěřitelným způsobem drancujeme a tváříme se, že je tu jen pro nás a náš užitek.

 monikki 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 20:40:30)
Zdravý tvarohový dezert:
1 vanilkový pudink Alnatura
1/2 l mléka
3 lžíce třtinového cukru
1 polotučný tvaroh
zakysaná smetana
1 vanilkový cukr (Alnatura)

Uvařím pudink s cukrem,po uvaření za občasného promíchávání nechám vychladnout.Do pudinku přidám tvaroh,zakys. smetanu a vanilkový cukr,prošlehám metličkou a dezert je hotový.Výborný je i na druhý den.


Pokud to jde,kupuji biozeleninu přímood pěstitele,jogurty Hollandie (starší děti ochucené,nejmladší bílou),gervais,Lučinu,Cottage,máslo,tvrdý sýr.Pomazánky dělám z Perly nebo Ramy Idey nebo Flory.Vajíčka máme naštěstí od babičky.Do polévek přidávám ovesné nebo pohankové vločky.
Máme rádi krupici,tak místo klasické krupičky kupuji bio pohankovou krupici.
Sladím medem nebo třtinovým cukrem,bílý používá jen manžel - do kávy a čaje.
Jídla ochucuji Solčankou,případně bujonem Alnatura.Alnatura má dobré potraviny - kečup,olivový olej,špaldový chlebík ...
Jsme masoví a maso dělávám na zelenině,takže omáčku není třeba zahušťovat moukou.
Minulý týden jsem poprvé koupila kus kus,tak jsem zvědavá,jaký bude.
Nic nepřeháním,jen se snažím,aby děti měly plnohodnotnou stravu a co nejmíň zbytečných dochucovadel,chemických barev a podobných laskomin.

Leo,myslím,že bys mohla zkusit Floru light.Kupovala jsem ji synovi,když měl bezmléčnou dietu.Chuť nic moc,ale nic jiného vhodného k namazání jako základ jsem nenašla.

Dýňová polévka s červenou čočkou:
polovina dýně Hokaido
pórek
mrkev
petržel
červená čočka
solčanka,máslo
vajíčko,nudle

Všechnu očištěnou a omytou zeleninu si nakrájím na malé kousky a orestuji na másle.Přidám solčanku,zaliju studenou vodou a dám vařit.
Mezitím si uvařím nudle (nejlépe domácí ;-),já mám od babičky) a propláchnu červenou čočku.
Když je zelenina skoro měkká,stáhnu polévku z plotny a rozmixuju.Vrátím zpět na sporák,vsypu čočku a vařím ještě asi 20 minut,pak rozšlehané vajíčko,nechám provařit a na závěr dám do polévky nudle a na zjemnění trochu čerstvého másla.

Zeleninová kaše:
brambory,mrkev,petržel(pastiňák,celer),pórek,cuketa...přidávám ještě mražený hrášek Bonduelle

Tento recept jsem si trošičku upravila,autor je Jamie Oliver.
Než začne vařit voda v hrnci,nakrájím si všechnu zeleninu.
Do vřící vody přidám Solčanku,nasypu zeleninu a uvařím doměkka,když se rozvaří nevadí.
Pak sliju vývar,ale trochu tam nechám,přidám panenský olivový olej,čerstvé máslo,popř.dosolím a dochutím čerstvě namletým pepřem.
Všechno rozmixuju na kaši.
Na talířích střed kaše ozdobím kouskem másla,zakápnu olivovým olejem a posypu čerstvě namletým pepřem.
Kaši pro děti nepepřím.






 Lvice+lvíčata 


Re: Zdravá strava 

(9.8.2009 21:25:08)
Moniki jj používáme Floru light i Ramu a Perlu jsem už psala v příspěvku výš tohle.

Gábi já mám děti alergiky a co jsem hledala bylo, že olivový olej může být alergen, takže používám jen slunečnicový, třeba malá jiný nedostane. Stejně tak se nemá máslo a je alergikům doporučena Flora, Perla a ty kupuju pro všechny, taky sója je řazena mezi alergeny a i když ho používám tak v menším množství a méně často jak slunečnicový olej, ale malé ho zatím nedávám.
 Lea 
  • 

Re: Zdravá strava 

(10.8.2009 16:28:39)
Tak jsem tu s tím poměrem: 300g mouky, 200g tuku, 100g sladěnky :-); péct namírno cca 15 minut
 Tatramelka+3 


Re: Zdravá strava 

(10.8.2009 0:22:33)
Ju, to se to tady ale rozjelo. Hned jsem si opsala pár nových receptu do sbírky a přidávám Mrkvový kořeněný koláč:

220g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky nového koření
220g třtinového cukru
220g mrkve
4 lehce rozšlehaná vajíčka
150ml olivového a nebo slunečnicového oleje

Vymastěte a moukou vysypte dortovou formu a nebo středně velký pekáč. Do misky dejte mouku, kypřící prášek, koření, cukr a mrkev a pošlehejte .
Rozšlehejte vejce s olejem a přidejte do moučné směsi. Vše dobře propracujte. Vylejte směs do připravené formy a zarovnejte povrch. Pečte v troubě na 180°C 45-50 min..


A nebo vyzkoušejte: Vyšperkovaný kuskus

4 lžíce olivového oleje
2 papriky ( třeba i ruznobarevné červená - žlutá)pokrájené na čtverečky cca 1,5 cm
200g koktejlových rajčátek
1 cuketa pokrájená na kousky
1 velká červená cibule pokrájená na větší kusy
200g kuskusu
2-3 lžíce posekané směsi bylin (napť. petrželová nat´, máta, koriandr)
černý pepř

Vymastěte dva plechy, Do velké mísy dejte všechnu zeleninu a olivový olej a dobře promíchejte. Ochut´te pepřem a rozložte na plechy v jedné vrstvě. Poečete ve vyhřáté troubě na 200°C 15-20 min.. Zatím dejte do velké mísy kuskus a přelejte vroucí vodou. Zakryjte potravinářskou folíí a nechte stát 10 - 15 minut, dokud se tekutina nevsákne. Odkryjte a nakypřete kuskus vidličkou.
Přeložte na mělký servírovací talř. Podávejte s grilovanou zeleninou spolu s vypečenou št´ávou a vmíchejte dou kuskusku. Přidejte nasekané bylinky a podávejte.

A jak upravujete kuskus vy??? ~w~

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.