nel, dcera 10/06 | •
|
(10.11.2014 12:01:03) Já používám do všech těst buď 50% celozrnné žitné nebo ovesných vloček. Jen ty vločky nejdřív rozemelu a pak je nechám chvíli namočit v tekuté části těsta, aby změkly. Jediné, co se změnilo, tak přidávám o trošku víc prášku do pečiva nebo sody, přece jen jsou ty vločky hutnější.
|
Fren |
|
(10.11.2014 12:08:00) Jo, a vzpomněla jsem si,že se tu taky psalo o nějakém speciálním kypřícím zdravém prášku do pečiva,místo toho klasického; můžu se zeptat o co vlastně jde a jestli to koupím v normálním obchodě,v čem je to tak jiné a jak se to jmenuje-podle čeho to koupit?
|
Lenka a zlatíčka |
|
(10.11.2014 13:04:01) Fren, je to kypřící prášek s vinným kamenem, bezfosfátový. Mají ho i v běžných větších obchodech jako Albert apod. Běžně u kypriciho prášku. Jen někdy bývá dost předražený. Obvykle kupuju do 4 Kč za kus. Rozdíl ve funkci není znát.
|
Fren |
|
(10.11.2014 13:14:54) díky. A v čem je zdravější než ten klasika prášek?
|
Lenka a zlatíčka |
|
(10.11.2014 13:29:33) Neobsahuje fosfáty...to jsou soli kyselin, které se dávají třeba do hnojiv, jde tím čistit pračku a tak vinný kámen je přírodní. Přijde mi to zdravější. Umělé chemie je dnes všude až.dost.
|
|
|
Lenka a zlatíčka |
|
(10.11.2014 13:16:30) Jinak kypříci prášek s vinným kamenem nijak chuť nemění.
Ale souhlas, co píší ostatní. Mouku spíš omezit, než ze by bylo třeba nahrazovat obyč pseničnou celozrnnýma apod. Dobré je nechat mouku tak hodinu namočenou, což usnadní trávení. Já do litých buchet přidávám ječnou mouku, je světla a chuťové ji neznalci nepoznaj. Do tmavých buchet dávám žitnou nebo pohankovou. Kynutá těsta mám raději z klasické bílé.
|
Fren |
|
(10.11.2014 13:40:25) fajn,na ten prášek se podívám a koupím,peču tak 5x do roka hrníčkový koláč,tož ta cena mě nijak nezruinuje a kynutou dělám akorát na vánoce vánočku,dvě vánočky tedy.
|
Lenka a zlatíčka |
|
(10.11.2014 13:58:59) Tak vanočku mám nejraději z klasické bíle mouky. Omezuju kde co, ale některé klasické kousky mám ráda klasicky. Péču ráda, ale většinou nejde "vzít nezdravou surovinu a nahradit ji zdravou", tak to nefunguje. Různé mouky mají různé vlastnosti. Při všedním pečení používám málo cukr, nahrazuju sladěnkou (ječný slad), ale na to zas nestačí nahradit množství cukru, spíš je lepší uplně prekopat recept. Na sváteční pečení a pro návštěvy peču klasiku, z klasických surovin.
|
úča | •
|
(10.11.2014 15:18:54) Podepisuju. Vánočka je sváteční jídlo a než "zdravou" vánočku, radši žádnou.
OT NEdávno jsme byli návštěvou u rodiny jedoucí ve zdravé stravě. Nejedí nic ze pšenice, cukr, sůl, mléko a nic z něho, vajíčka, maso, cokoliv konzervovaného, zmraženého, ohřátého a určitě jsem ještě na něco zapomněla. Jo, ovoce a zeleninu z jiných podnebných pásů či skleníků. PRavda je, že jsou hubení. Takže jsme měli na oběd dýňovou polévky bez soli a čehokoliv kromě bio-kari (nevím, ze kterého pásu), vařený pastinák, vařený pozdní brambor i se slupkou, neslané, ale posypané sezamem. Kafe nepijí, čaj byl z nějakých bylinek hodně cítit fenyklem a k tomu nějaké hnědé hrudky, asi z vloček nebo nevím, vypadalo to tak moc podobně jako psí hromada, i když to vonělo skořicí, že se mi do toho nechtělo. Já bych k nim šla na brigádu, zhubla bych a několikatýdenní kúra jejich jídla by mi udělala dobře. Ale jinak je to psycho, nemluví o ničem jiném než o zdravosti jídla a o tom, kdo je jak tlustý. Podle mě je to šáhlé. Normální fanatismus.
|
Fren |
|
(10.11.2014 15:35:34) a tak to jste hodně odvážní.
|
|
Len |
|
(10.11.2014 17:07:10) A tak ja jsem hubena i z normalniho jidla, ale udelat si z hubenosti celozivotni program, to bych byla radsi tlusta. Jidlo je mym potesenim a kava vasni, do stovky tu strasit neminim.
Mouku pouzivam bezne bilou, akorat nejedlemu diteti delam palacinky ze spaldove a davam ji i do spousty moucniku. To teda kvuli chuti, protoze chutna oriskove.
|
|
Kreaty |
|
(10.11.2014 17:14:27) bohužel ne všichni vagetariáni a lidé bez bílé mouky jsou hubení
|
|
|
|
|
|
|
|
|