Re: Zdravá mouka?
Bílou mouku už prakticky nekupuju, plně ji nahrazuju celozrnnou, ta pšeničná je k dostání jemně mletá i hrubě mletá. Špalda je varianta pšenice, takže i tu můžeš použít k běžnému pečení, jen je dražší. Mouky z ostatních obilovin a pohanky mají trochu jiné vlastnosti, ale můžeš je v menším množství přidat. Pohankovou používám do karbenátků a ječnou palačinek, je taková lepivá, takže to drží pohromadě i bez vejce. Žitnou dávám do kvásku a do chleba (zhruba půl napůl s pšeničnou), a do peční(č)ků. Kukuřičná je hodně specifická, tu moc nepoužívám, polenta mi nechutná.
Já mám děti "rozežrané", nicméně na celozrnnou mouku si zvykly, i těstoviny sní celozrnné stejně jako bílé. Ta chuť je trochu jiná, jakoby nahořklá, ale je to jen věc zvyku.
Nicméně mouka (jakákoliv) není úplně zdravá, lepší je jíst obilé méně rozmělněné (celá zrna, pak vločky, pak krupici - pak je tedy celozrnná mouka - a pak ještě horšní než mouky jsou extrudáty).
Odpovědět