21.5.2012 20:12:56 Dobra1
Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný?
Máš dvě možnosti:
1) Chléb pšenično-žitný - ponechat stejné celkové množství mouky i vody, ale změnit poměr mouk na pšeničná : žitné 2:1, těsto je tužší, je možné ho zpracovávat na vále, kynout v ošatce a péct na plechu tak, jak to děláš
2) chléb žitno-pšeničný - ponechat množství mouky i zachovat poměr 60:40 ve prospěch žitné, ale zvýšit množství vody o 150 ml, těsto není tak husté, kyne v nádobě, ve které se peče, v teple (stejná t jako při druhém a třetím vedení kvásku), doba kynutí odpovídá cca kynutí kvásku po jednom nakrmení, po nakynutí už jen klesá, ev. promísením by spadnul, ale už znovu nenakynul, já ho peču v troubě vytopené na 200 st. C, po vložení chleba zmírním na 160 a peču cca 50 min.
Odpovědět