| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jíme zdravě

21.5.2012 11:21:40 withep

Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný?

Prosím zkušenější pekařky chleba o rady a tipy ~;)

Peču asi tak půl roku asi tak jednou týdně vesměs stále stejný chleba (co do složení - 600g žitného kvásku (z celozrnné mouky, nebo částečně z celozrnné/chlebové), 300g chlebové žitné mouky, 400g pšeničné mouky (chlebové nebo částečně celozrnné/chlebové), cca 350 ml vody (tj. dohromady kilo mouky a 650ml vody), sůl, kmín (nebo nějaká semínka). Po půl roce už je kvásek docela zralý (vedení trvá kratší dobu), ale nadýchanost chleba stále nic moc - za čerstva je teda neodolatelný, ale druhý den už docela tuhý. Nechávám kynout cca 4 hodiny při pokojové teplotě, peču v troubě s kastrólkem vody (ale občas na něj nezapomenu a zdá se, že to nemá moc velký vliv) 15 minut na 250 a potom 35 minut na cca 180 stupňů.

Poslední dva chleby jsem trochu odfákla co do vedení kvásku - bylo teplo, tak jsem mu netopila a vedla ho 3x při stále stejné teplotě (jinak mívá cca 23 - 31 - 29), to byl ještě méně nadýchaný než obvykle.

Teď jsem poprvé nechala kynout přes noc v lednici, ale vykynulo to podstatně míň ~d~. Vyndala jsem ho, ať dokyne při těch 25 stupních, co tu teď máme, ale moc se mu do toho nechce, asi se ještě neohřál ~k~


Dělám něco špatně? Máte nějaké fígle, jak tomu ještě pomoct? Díky :-)
Odpovědět
Průběh diskuze (21 názorů)
Téma: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýcha... withep 21.5.2012 11:21
*Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb n... Simeona+3 21.5.2012 11:26
**Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb... withep 21.5.2012 11:34
***Re: Co dělat, aby byl kváskový chl... withep 21.5.2012 11:37
****Re: Co dělat, aby byl kváskový c... Evžíček 21.5.2012 11:51
*****Re: Co dělat, aby byl kváskový... withep 21.5.2012 13:25
****Re: Co dělat, aby byl kváskový c... Persepolis 21.5.2012 14:28
***Re: Co dělat, aby byl kváskový chl... Simeona+3 21.5.2012 12:58
****Re: Co dělat, aby byl kváskový c... withep 21.5.2012 13:30
*Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb n... Sharien 21.5.2012 11:52
*Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb n... Inka 21.5.2012 12:12
**Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb... fillantropus 21.5.2012 12:37
***Re: Co dělat, aby byl kváskový chl... Inka 21.5.2012 12:39
****Re: Co dělat, aby byl kváskový c... fillantropus 21.5.2012 12:42
***Re: Co dělat, aby byl kváskový chl... Simeona+3 21.5.2012 12:56
****Re: Co dělat, aby byl kváskový c... withep 21.5.2012 13:39
*Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb n... fillantropus 21.5.2012 12:36
*Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb n... L + 1 21.5.2012 14:29
*Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb n... Dobra1 21.5.2012 20:12
**Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb... withep 22.5.2012 8:16
*Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb n... Roman 12.11.2014 7:58

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.