| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Prosím zkušenější pekařky chleba o rady a tipy ~;)

Peču asi tak půl roku asi tak jednou týdně vesměs stále stejný chleba (co do složení - 600g žitného kvásku (z celozrnné mouky, nebo částečně z celozrnné/chlebové), 300g chlebové žitné mouky, 400g pšeničné mouky (chlebové nebo částečně celozrnné/chlebové), cca 350 ml vody (tj. dohromady kilo mouky a 650ml vody), sůl, kmín (nebo nějaká semínka). Po půl roce už je kvásek docela zralý (vedení trvá kratší dobu), ale nadýchanost chleba stále nic moc - za čerstva je teda neodolatelný, ale druhý den už docela tuhý. Nechávám kynout cca 4 hodiny při pokojové teplotě, peču v troubě s kastrólkem vody (ale občas na něj nezapomenu a zdá se, že to nemá moc velký vliv) 15 minut na 250 a potom 35 minut na cca 180 stupňů.

Poslední dva chleby jsem trochu odfákla co do vedení kvásku - bylo teplo, tak jsem mu netopila a vedla ho 3x při stále stejné teplotě (jinak mívá cca 23 - 31 - 29), to byl ještě méně nadýchaný než obvykle.

Teď jsem poprvé nechala kynout přes noc v lednici, ale vykynulo to podstatně míň ~d~. Vyndala jsem ho, ať dokyne při těch 25 stupních, co tu teď máme, ale moc se mu do toho nechce, asi se ještě neohřál ~k~


Dělám něco špatně? Máte nějaké fígle, jak tomu ještě pomoct? Díky :-)

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.