angrešt |
|
(20.8.2012 20:12:41) Česká kuchyně hrozná není, je ovšem záhodno definovat, co se českou kuchyní míní. Tradice české kuchyně jako určitého národního způsobu přípravy potravin byla výrazně přetržena. Oblíbené klišé zní, že "za to může RaJ". Ano, rozhodně se doba komunismu na české kuchyni podepsala, ale daleko horší ránu jí zasadila léta devadesátá a vznik české kuchyně paskvilné - tj. toho, co se dnes najde ve většině restaurací i řadě domovů.
je tedy hrozné je velice velmi, co je v současné době pod českou kuchyni zahrnováno a především, jakým způsobem je to připravováno.
Pokud ale zkusíme českou kuchyni omýt z nánosů bláta, je to kuchyně odpovídající normální výživě.
|
Delete |
|
(20.8.2012 20:14:44) A co je tedy ta česká kuchyně? Kromě toho, co naznačila štěpánka a co věřím, že se u nás vařilo a jedlo, ale nikdy jsem to nezažila .
|
Katze |
|
(20.8.2012 20:17:41) Já myslím, že to může být víc věcí. Jáhly, proso, čočka...starší jídla, hodně to člověk vídá na hradech v černých kuchyních. Svíčková, vepřo - knedlo i ten tolikrát propíraný schnitzel jsou třeba novodobnější záležitosti, ale k tomu, co se vnímá jako česká, už to taky nějak tak patří.
|
šatranka |
|
(20.8.2012 20:21:57) Osobne si myslim, ze kritika byla mirena proti urcite casti restauraci a jejich soucasne nabidce. Proso a jahly urcite na pranyri nejsou. Ale nevim, na jaky clanek a s jakym kucharem se odkazuje, takze jen hadam.
|
|
Šešule |
|
(20.8.2012 20:23:20) Právě. A kromě toho, lidi "tradičně" moc maso nejedli, to je taky novodobější záležitost. Představa, že například před sto lety měli na vsi každý den k obědu maso je podle mě krutě mimo.
|
Ananta | •
|
(20.8.2012 21:37:29) Tak dnes nemá maso většina lidí vlastně nikdy, požíráme vyhoněné amarouny z marketu a to má do masa daleko.
|
Ropucha + 2 |
|
(20.8.2012 21:42:07) Ananto, ono nejen maso jsou vyhoněné amarouny, zelenina je na tom velmi podobně I další potraviny.
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(20.8.2012 20:38:23) Chce to podívat se doby přinejmenším předválečné, či ještě lépe do doby před 1. sv. válkou. To byla doba, kdy už většina lidí (řekněme měšťané + sedláci) měli jídla dost na to, aby nebylo pouhou obživou, ale bylo možno dbát i na chuť. Zhruba do počátku 18. stol. totiž byla nějaká "kuchyně" výsadou bohatých domů, většina lidí byla ráda, že vůbec něco jedla. Souviselo to i s malou dobou ledovou a s ní spjatými neúrodami. Takže budu brát cca konec 19. stol.
V té době byla tradiční snídaní polévka s chlebem (když se rozšířila káva, byla považována za polévku, proto se jedla k snídani lžicí a lámal se do ní chléb) Hodně se jedly kaše z místních obilnin.
Oběd byl na venkově spíš studený a byla bohatší večeře, ve městech naopak. Hlavní jídlo dne zahrnovalo zpravidla dušenou zeleninu s přílohou masa, přikusován byl tmavý pšenično-žitný chléb. Knedlíky byly raritou, vlastně v té době teprve pořádně vznikaly, říkalo se jim tehdy "buchta pařená". Je to vlastně druh těstoviny.
Velký význam měl církevní rok. tj. v nepostní dny se jedlo skoro denně maso, ale v maličkém množství ("maso bylo jen přílohou zeleniny"). V postní dny stálo jídlo na luštěninách - místo masového vývaru byla základem jídel "hrachová voda".
Posty byly četné - jednak každý pátek, ale hlavně dlouhá postní období předvánoční a předvelikonoční. o postech se jedlo hodně ryb, žab a raků.
Maso se jedlo dost hovězí, zejména v podobě polévky. A pak mnoho ptactva, třeba křepelky, sluky... a jídla byla ochucována hodně tuzemskými bylinkami. Dost se také vařilo z piva, častá byla pivní polévka.
Jako dezerty se jedly hodně ovocné dezerty, podobné současnému polskému kyselu.
Tj, stěžejní byly kaše (jahelná, pohanková, krupková...), dušená zelenina s přílohou malého množství masa či ryby, luštěniny, především hrách. A tmavý chléb.
|
Michaela88 |
|
(20.8.2012 21:01:29) Angrešte, jak je na tom, prosím, kuchařka? Mohla bys mi napsat na mail až ti výjde? Moc bych o ni stála.
|
angrešt |
|
(20.8.2012 21:07:34) Miachaelo, kdyžtak mi napiš na mail pod nickem
|
a je to? |
|
(20.8.2012 21:15:18) Hlásím se do klubu...koupím šipky s hodně ostrým hrotem a budu se do ní strefovat. Pošlu ti taky mejla
|
angrešt |
|
(20.8.2012 21:16:34) Woodoo?
|
a je to? |
|
(20.8.2012 21:18:47) Posláno
Co se divíš? Vždycky, když sem hodíš nějaký recept, tak mám z toho akorát mokro..na triku. Kdo to má furt prát?
|
|
|
|
Nika89 |
|
(21.8.2012 10:42:31) Já chci prosím taky
|
angrešt |
|
(21.8.2012 22:04:28) Tak napiš, mail mám viditelný
|
|
|
|
|
Babsi+2 |
|
(21.8.2012 9:05:14) Na raky si vzpomínám - babička je chodila chytat v dobách nouze. Ještě můj tatínek si pamatuje, jak je vařili. U našich dětí frčí ovesná kaše - večer namočím vločky do mlíka s vodou (1:1), ráno povařím 3 minuty a podávám s medem. Můžou se utlouct. Když jim to přestane chutnat, přejdu na pohankové vločky.
|
|
|
|
Nana*81 |
|
(21.8.2012 9:59:50) Kdybyste věděli co se v průměrné restaurační kuchyni děje, prostě byste tam nevlezli. Já tam pracovala..
|
Martina, 3 synové |
|
(21.8.2012 10:02:24) Když jsem pracovala v pekárně, měla jsem sklony péct si domácí rohlíky.
Naši se mi smáli: Tak to si neber salám!
|
|
|
|