| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Je česká kuchyně opravdu tak hrozná?

 Celkem 121 názorů.
 Lukinac16 


Téma: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 19:52:39)
Co říkáte na neustálé vítky šéfkuchařů typu pan Pohlreich, kteří neustále kritizují českou kuchyni. V Týdnu dokonce říkal, že některá jídla typu svíčková by úplně zrušil, že česká kuchyně je těžká, tučná a potřebuje zásadní modernizaci.
 Svitka + 06/2011 + 10/2016 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 19:59:57)
Podle mě ne, nejhorší je to zahušťování moukou, a to se dá obejít. A hlavně se nesmí jíst denně a musí se k tomu přidávat zelenina. Ale jinak to podle mě tak strašné není. A to jí teda moc nemusim.
 štěpánkaa 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 19:58:35)
záleží na tom, co je za českou kuchyni považováno~d~ ona ta kritizovaná jídla jedli jen naši movitější předkové a ještě jen v neděli, jinak to byly samé jáhly, proso, pohanka, kaše, placky, žádné maso, atd...... ~w~
Pohlreicha nesleduji nijak pravidelně, ale pmaatuji si jeden díl, kde s enaprosto rozplýval na super skvělým českým guláškem ~R^
 štěpánkaa 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 19:59:49)
brambory a zelí, ještě~t~
 magrata1 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:42:00)
Tak u nás bylo taky dost cizinců (Němci, Kanaďané, Italové, Argentinci) a všichni se olizovali a přidávali si. Ale netahali jsme je po pajzlech a umíme dobře vařit~y~
 magrata1 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:45:17)
No, třeba ti Italové byli teda nároční dost, jíst jezdili jen do jedné italské restaurace, další neprošly sítem a v našich hospodách byli zhnuseni.
 magrata1 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:55:56)
A ty myslíš, že tradičně se tady lidi ládovali kusem bůčku?~8~ ryba byla určitě častější než prase. Pak taky drůbež. Ale hlavně luštěniny, kaše s ořechy a medem...
 neznámá 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 9:45:35)
Naši Italové jezdí na bůček do největších pajzlů a syrový bůček si vozí domů, prý ho v takové podobě neznají a strašně jim chutná. Ovšem, když začínali asi před 20 lety jezdit, tak si vozili i vlastní vodu, měli pocit, že tu neexistuje civilizace.~t~
Jedná se o obchodní partnery, střídají se různí lidé, majitelé větších firem. Není to jedna rodina, která by měla svoje chutě.
 Hilly. 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 23:16:24)
No jedli jsme jednou v té jeho restauraci, tuším Café imperial se jmenuje, a málem nás zabil všemi těmi tuky a tou "poctivostí" jeho jídel. Do polívky, vývaru hodil třeba celý stehno, který vyčnívalo přes silnou sýrovou krustu na polívce. Z jeho svíčkové a špekových knedlíků mi bylo těžko ještě dva dny. Pochutnali jsme si, to jo, ale speciálně on má v menu hodně těžká jídla, a ještě těžší, než se obvykle dělají, mi přišlo..tak ať drží hubu~t~
 Limai 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:01:44)
Jelikož se řídím vlastním mozkem a vlastními chutěmi,neříkám na to nic,takové řeči jdou mimo mě a nemohou mě nijak ovlivnit.Každému co jeho jest.
 gf fgfhf 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:01:54)
Já mám českou kuchyni ráda, a hlavně jí vařím proto aby jsme se levně najedli celá rodina, když vidím kolikrát nějakou zahraniční kuchyni, kde na talíři není pomalu nic, jen umazaný talíř, omáčku aby jeden hledal a z toho se má někdo najíst, to mi hlavu nebere ~a~
 šatranka 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:04:52)
Ceska kuchyne neni podle me spatna, s restauracemi uz je to horsi, ty jsou vetsinou priserne. Na ceskych pokrmech mi vadi nedostatek cerstve zeleniny, barev, v lete ji proto vubec nevarim.
 šatranka 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:06:54)
A jinak souhlasim, ze ceska kuchyne je tucna a celkem tezka. Asi neni nejvhodnejsi pro nekoho, kdo nema moc pohybu nebo nepracuje fyzicky.
 Brita 
  • 

Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 9:42:56)
Tak třeba moje svíčková není vůbec těžká, moukou nezahušťuju, dávám jen zeleninu a bílý jogurt a trošku smetany.
 neznámá 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 9:49:19)
Taky nechápu mouku ve svíčkový a guláši. Většinou je mám i bez mouky tak hustý, že ještě musím ředit.
 Inka 
  • 

Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 9:50:46)
Moje svíčková je prakticky dieta, hovězí maso a zeleninová omáčka s trochou smetany
 Kubula K. 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:42:59)
Jednou jsem četla srovnání české a italské kuchyně, bylo to bráno jakoby po minutách. Pamatuju na větu, která říkala cca "minuta 8: italská hospodyňka slévá uvařené těstoviny, česká hospodyňka začíná mísit těsto na knedlíky". Asi se mi to vrylo fakt hluboko ~:-D, protože těstoviny jsou u nás třikrát do týdne, kdežto knedlíky jsem nikdy v životě nedělala a asi ani neudělám.

Jinak klasická bílá mouka a semolina snad není úplně srovnatelná co do zdravotní prospěšnosti?
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:48:34)
To ovšem znamená, že italská hospodyňka používá polotovar v podobě hotových těstovin. Tj. srovnání je nesmyslné, srovnatelná by byla výroba těstovin a jejich uvaření versus výroba knedlíků a jejich uvaření.

"Zdravá" semolina...no, italská mouka obsahuje více lepku a méně škrobu, takže se méně rozváří a je tak vhodná na malé těstové kousky, kteréžto se ve vodě neosliznou. "zdravost" závisí na tom, zda je pro konkrétního konzumenta v tu chvíli potřebnější škrob, nebo lepek. Obvykle bývá potřebnější lepek coby bílkovina.
 Kubula K. 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:54:03)
No pro mě to bylo dost smysluplné srovnání v tom smyslu, jestli chci vařit půl nebo dvě a půl hodiny.. :-)
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:56:39)
V tom případě ale srovnávej s ohřátím koupeného knedlíku, jinak je to skutečně hloupost.
 Kubula K. 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:57:53)
Těstoviny z kvalitní pšenice a oslizlý knedlík z Teska srovnávat nebudu, to se na mě nezlob. Nebo srovnávat můžu, ale vždycky mi to vyjde ve prospěch těch těstovin, tobě ne?
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:59:49)
Ve prospěch těstovin to vyjde tehdy, když započtu kynutí kynutého knedlíku. Při srovnání přípravy nudlového těsta a těsta např, na karlovarský knedlík trvají těstoviny déle než knedlík, protože těsto potřebuje alespoň 15 min odležet.
 Ines 
  • 

Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:36:10)
1) přivést vodu do varu chvíli trvá (v závislosti na typu vařiče) a těstoviny se vaří podle druhu 8 - 10 - 12 minut, takže za 8 minut by uvařila horko těžko polévkové nudle
2) snad není problém nekoupit hnusný knedlík, ale dobrý, ne?
3) ale hlavně, jak píše Angrešt, srovnáváš nesrovnatelné
 Vítr z hor 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:00:39)
Vsichni Italove, ktere jsem kdy videla varit, stravili silene casu s pouhou - zeleninou.
Cech by mel davno knedl hotov, zatimco Ital by jeste porad pucoval a krajel.
 Kubula K. 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:31:50)
Já krájím šíleně rychle. ~z~ ~:-D
 magrata1 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:06:39)
já jsem pracovala v italské firmě. Občas se nám dostalo nějaké té specialitky. Třeba plněná vepřová noha (i s kopýtkem) masovou směsí. Vařilo se to asi 3 hodiny. A to už byl polotovar.
Ten, kdo si myslí, že byl tady čas vařit půl dne, poněkud neuvažuje. I moje babička měla nasušené nudle do zásoby, vařila těstovinové taštičky plněné tvarohem nebo povidly - takové moravské ravioli zvané pjery. V létě se přes týden nikdo s gulášky a svíčkovou neměl čas patlat, makalo se na poli, takže se něco ráno rychle rozvařilo (např. luštěniny), nechalo na chladnoucí plotně a dovařilo rychle v poledne. maso v létě bylo z mláďat (kůzlečí, jehněčí, telecí-mladý býček...), ryby, drůbež. Nebyly lednice, prase se poráželo na podzim a v zimě. To se pak zaudilo. A jedlo se spoustu kysaného zelí a kvašené zeleniny. Nevidím na tom nic nezdravého.
 Vítr z hor 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:09:32)
Neříkám nic, bo ho neposlouchám. Několik takových populistických brblalů až sprosťáků jsem shlédla jednou a fakt mě nezajímají.
Jídlo mě naopak strašně baví. Na světě je naštěstí spousta lidí, kteří se v něm vyznají, jsou slušní, milí a zábavní, úžasní kuchaři a někdy k tomu všemu i kreativní.
Tak proč si zbytečně kazit náladu, že.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:12:41)
Česká kuchyně hrozná není, je ovšem záhodno definovat, co se českou kuchyní míní.
Tradice české kuchyně jako určitého národního způsobu přípravy potravin byla výrazně přetržena. Oblíbené klišé zní, že "za to může RaJ". Ano, rozhodně se doba komunismu na české kuchyni podepsala, ale daleko horší ránu jí zasadila léta devadesátá a vznik české kuchyně paskvilné - tj. toho, co se dnes najde ve většině restaurací i řadě domovů.

je tedy hrozné je velice velmi, co je v současné době pod českou kuchyni zahrnováno a především, jakým způsobem je to připravováno.

Pokud ale zkusíme českou kuchyni omýt z nánosů bláta, je to kuchyně odpovídající normální výživě.
 Delete 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:14:44)
A co je tedy ta česká kuchyně? Kromě toho, co naznačila štěpánka a co věřím, že se u nás vařilo a jedlo, ale nikdy jsem to nezažila ~d~.
 Katze 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:17:41)
Já myslím, že to může být víc věcí. Jáhly, proso, čočka...starší jídla, hodně to člověk vídá na hradech v černých kuchyních. Svíčková, vepřo - knedlo i ten tolikrát propíraný schnitzel jsou třeba novodobnější záležitosti, ale k tomu, co se vnímá jako česká, už to taky nějak tak patří.
 šatranka 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:21:57)
Osobne si myslim, ze kritika byla mirena proti urcite casti restauraci a jejich soucasne nabidce. Proso a jahly urcite na pranyri nejsou. Ale nevim, na jaky clanek a s jakym kucharem se odkazuje, takze jen hadam.
 Šešule 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:23:20)
Právě. A kromě toho, lidi "tradičně" moc maso nejedli, to je taky novodobější záležitost. Představa, že například před sto lety měli na vsi každý den k obědu maso je podle mě krutě mimo.
 Ananta 
  • 

Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:37:29)
Tak dnes nemá maso většina lidí vlastně nikdy, požíráme vyhoněné amarouny z marketu a to má do masa daleko.
 Ropucha + 2 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:42:07)
Ananto, ono nejen maso jsou vyhoněné amarouny, zelenina je na tom velmi podobně ~d~ I další potraviny.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:38:23)
Chce to podívat se doby přinejmenším předválečné, či ještě lépe do doby před 1. sv. válkou. To byla doba, kdy už většina lidí (řekněme měšťané + sedláci) měli jídla dost na to, aby nebylo pouhou obživou, ale bylo možno dbát i na chuť. Zhruba do počátku 18. stol. totiž byla nějaká "kuchyně" výsadou bohatých domů, většina lidí byla ráda, že vůbec něco jedla. Souviselo to i s malou dobou ledovou a s ní spjatými neúrodami.
Takže budu brát cca konec 19. stol.

V té době byla tradiční snídaní polévka s chlebem (když se rozšířila káva, byla považována za polévku, proto se jedla k snídani lžicí a lámal se do ní chléb)
Hodně se jedly kaše z místních obilnin.

Oběd byl na venkově spíš studený a byla bohatší večeře, ve městech naopak.
Hlavní jídlo dne zahrnovalo zpravidla dušenou zeleninu s přílohou masa, přikusován byl tmavý pšenično-žitný chléb.
Knedlíky byly raritou, vlastně v té době teprve pořádně vznikaly, říkalo se jim tehdy "buchta pařená". Je to vlastně druh těstoviny.

Velký význam měl církevní rok. tj. v nepostní dny se jedlo skoro denně maso, ale v maličkém množství ("maso bylo jen přílohou zeleniny"). V postní dny stálo jídlo na luštěninách - místo masového vývaru byla základem jídel "hrachová voda".

Posty byly četné - jednak každý pátek, ale hlavně dlouhá postní období předvánoční a předvelikonoční.
o postech se jedlo hodně ryb, žab a raků.

Maso se jedlo dost hovězí, zejména v podobě polévky. A pak mnoho ptactva, třeba křepelky, sluky...
a jídla byla ochucována hodně tuzemskými bylinkami.
Dost se také vařilo z piva, častá byla pivní polévka.

Jako dezerty se jedly hodně ovocné dezerty, podobné současnému polskému kyselu.

Tj, stěžejní byly kaše (jahelná, pohanková, krupková...), dušená zelenina s přílohou malého množství masa či ryby, luštěniny, především hrách. A tmavý chléb.

 Michaela88 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:01:29)
Angrešte, jak je na tom, prosím, kuchařka? Mohla bys mi napsat na mail až ti výjde? Moc bych o ni stála.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:07:34)
Miachaelo, kdyžtak mi napiš na mail pod nickem ~:-D
 a je to? 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:15:18)
Hlásím se do klubu...koupím šipky s hodně ostrým hrotem a budu se do ní strefovat. Pošlu ti taky mejla ~:-D
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:16:34)
Woodoo? ~t~
 a je to? 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:18:47)
Posláno ~;)

Co se divíš? Vždycky, když sem hodíš nějaký recept, tak mám z toho akorát mokro..na triku. Kdo to má furt prát?
 Nika89 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 10:42:31)
Já chci prosím taky:-)
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 22:04:28)
Tak napiš, mail mám viditelný ~:-D
 Babsi+2 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 9:05:14)
Na raky si vzpomínám - babička je chodila chytat v dobách nouze. Ještě můj tatínek si pamatuje, jak je vařili.
U našich dětí frčí ovesná kaše - večer namočím vločky do mlíka s vodou (1:1), ráno povařím 3 minuty a podávám s medem. Můžou se utlouct. Když jim to přestane chutnat, přejdu na pohankové vločky.
 Nana*81 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 9:59:50)
Kdybyste věděli co se v průměrné restaurační kuchyni děje, prostě byste tam nevlezli. Já tam pracovala..
 Martina, 3 synové 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 10:02:24)
Když jsem pracovala v pekárně, měla jsem sklony péct si domácí rohlíky. ~t~

Naši se mi smáli: Tak to si neber salám! ~t~
 Meta 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:14:11)
Česká kuchyně je výborná. Vznikla v podmínkách střední Evropy. Že je energeticky vydatná? Třeba u nás je topná sezóna téměř 6 měsíců v roce.
 Katze 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:15:01)
Nemám ráda, když se plive na českou kuchyni. Mám klasiky jako svíčková, uzené, ovocné knedlíky nebo guláš moc ráda, člověk to nejí denně (je to i pracnější, co si budeme povídat), ale o to víc si to vychutná. Samozřejmě se musí umět připravit.
Babička vždy říkala, že když přišel chlap na oběd z náročné práce, zeleninou by ho neuctila. To, že teď lidé mají menší fyzický výdej je věc jiná, ale ony nejsou žádná dietka i ty tak populární těstoviny (a to je mám taky ráda) a tak dále...Ideál je všeho s mírou.
Pohlreicha moc nesleduji, tak nevím, co říká nebo neříká. Ale i kdyby něco takového prohlásil, na hlavu se nepostavím.
 neznámá 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:17:07)
Že to jsou kecy. Nechápu co je tučného a těžkého na svíčkové - pasírovaná zelenina s trochou smetany.
To třeba bešamel, ten by se měl zrušit. Vyživová hodnota žádná a je žravej.~:-D
 neznámá 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:19:58)
A kterou kuchyni to pan kuchař doporučuje?~:-D
 Šešule 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:18:46)
Těch chytráků přes vaření je poslední dobou jak psů~j~~2~
Nevím, jak se definuje česká kuchyně, vaření až tak nerozumím, ale do tradiční český kuchyně patří i pohanka, kroupy, hrách, čočka... Na tom mi nepřijde vůbec nic špatnýho~d~
 amanvireja 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:19:43)
Aaale prd ,neví co říkají ,česká kuchyně je skvělá~R^ nedám na ni dopustit. Ovšem se nesmí používat různé masoxy a jiné humáče tohoto typu.
 Peace 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:24:55)
já hlavně nemám ráda Pohlreicha. když už je taková celebrita, mohl by si alespon nechat opravit ty svoje shnilý zuby. fuj. nejedla bych od něj nic. pořád bych cítila ten smrad z jeho držky.:-©
 Krakatice 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:35:02)
Arogancí a vulgarismy si udělat "jméno"...tohoto člověka nesnáším, je to hulvát ~Rv
 Grainne 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:28:18)
Svíčkovou bych rozhodně nemodernizovala, není to pokrm, který bychom jedli denně a navíc tyhle "hladové modernizace", jako je nahrazování tzv. tučných součástí jídla paradoxně způsobují podvýživu a ukládání tuků.

Vzhledem k propagaci všeho light je vlastně s podivem, že podíl obézních lidí stoupá, takže bych se nad tím paradoxem konečně zamyslela.

Kvalitní, nešizená strava v přiměřeném množství, bez ohledu na původ "kuchyně", on takový vídeňský řízek je tak typicky český...............~t~

Takže si odpustím svíčkovou se šesti a dopřeju si svíčkovou se dvěma, až třemi atd. a vybalancuju to nějakou zeleninou v mezičase a trochou přiměřeného pohybu.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:44:16)
Grainne, hlavně svíčková se tradičně jedla jednou ročně - což není zas tak drtivé, i kdyby v tom byl smetany kýbl ~;)

Historicky svíčková označuje pečeni z pravé svíčkové, s omáčkou ze zeleniny a smetany.
Název pochází už někdy ze 14. stol. Řezničtí tovaryši pracovali v létě do cca 17h, v zimě do cca 14h. Ke změně docházelo někdy v říjnu, ten večer, kdy končila dlouhá pracovní doba, dostávali tovaryši tzv. pečeni při svíčkách. A jednalo se o upečený právě onen zmíněný kus masa. Daná úprava masa (tedy pečení) je možná lépe vidět v němčině – ve slově Lendenbraten je už obsažena.
 Grainne 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:55:01)
Já vidím zásadní potíž v tom bezpracném, restauračním získávání pokrmů, při výrobě svíčkové s domácím knedlíkem je výdej kalorií zajištěn~t~ a vzhledem k náročnosti přípravy se k tomu odhodláváme ve dvou tak 2 - 4x ročně.
Nenasazovala bych na tradiční kuchyni, ale na nesprávné stravovací návyky obecně, kuchyně není primárně na vině.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:10:30)
Grainne, přesně tak, česká kuchyně je např. velmi podobná kuchyni alsaské - ale v Alsasku jsou sváteční jídla stále konzumována jako sváteční a všedně jedí jednodušší, méně vydatné pokrmy. Kdyby se tu jídla klasicky sváteční, jako je svíčková, jedla ve sváteční dny a ne jako běžná hotovka každou chvíli ve všední den, bylo by hned úplně někde jinde ~;)
 Cirilinka 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:40:18)
copak česká kuchyně, ale ten českej pravopis ~t~~t~~t~ ale já Ti fakt nic nevYčítám ~t~
 zerat 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 20:45:25)
Já jsem to zatím nečetla, ale manžel mi o tom článku povídal a říkal, že tam mluvilo více známých kuchařů a že se tak říkajíc neshodli - někdo říkal, že na omáčkách... nic špatného není když se střídají s lehčí stravou a hlavně, že defakto česká kuchyně prý snad ani neexistuje -většinu jídel máme přejatou od občanů Rakouska... snad jen pár výjimek vč. svíčkové a kynutém knedlíku v šišce ~;)
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:14:33)
Zerat, s tím Rakouskem je to takové zbatečně sebemrskačské. V době vzniku toho, co by se dalo nazvat českou kuchyní, jsme byli s Rakouskem jeden stát a vyvíjeli jsme se společně, včetně kuchyně. Dá se říci, že vwelkým tahounem "česko-rakouské" kuchyně byla hlavně Vídeň, ta je, pravda, v rakousku. Ale tu kuchyni tam tvořily kuchyřky v domácnostech, které byly v drtivé většině českého původu. ATkže komu to připsat...? ~:-D Myslím, že je to jedno, asi je nejlepší mluvit o česko-rakouské kuchyni. Kéž by se tu v Čechách rekonstituovala, ať už pod jakýmkoli názvem, a vytlačila záplavu kaťáků, smažáků s hranolkama a prsou s broskví. ~;)
 štěpánkaa 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:17:01)
a co teprve takovej maďarskej gulášek~w~vařenej ve Vídni českou kuchařkou~;)
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:23:00)
Kdysi to byl prostě guláš, dneska se to jmenuje globalizace ~:-D
 a je to? 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:25:03)
prsa s broskví...ou...v životě jsem nejedla nic šílenějšího ~:-D a jak se to chytlo ~5~ Ne teda u nás doma.

Jak to tak pročítám, tak naše strava patří momentálně do dob R-U...svíčkovou jsem neměla ani nepamatuju a moje sváteční jídlo - bramborový salát s řízkem - si dám nejspíš taky až na Vánoce...
Ale mám tu slušnou zásobu luštěnin....Popelka by pukla závistí ~:-D
 Kreaty 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:29:21)
pro mě je česká kuchyně to co začíná smažením cibulka a to je z české kuchyně skoro vše, z toho jsou ty žlučníkové kameny
 Ropucha + 2 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:32:09)
No u těch omáček asi hlavně jde o to, jakým způsobem jsou připravené a jak se konzumují.
Je rozdíl mezi kapkou omáčky zahuštěné zeleninou a smetanou, která chuťově doplňuje pečeni, a kýblem řídkého moučného pudinku, ve kterém se koupe věnec knedlíků.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:34:36)
Přesně tak, koneckonců slovo omáčka pochází z "omočit", tj. vařené maso z polévky, která bývala základní součástí jídla), se omočilo v troše chuťově silné omáčky. O koupeli v tom nic není, není to "koupačka" . navíc i k masu s omáčkou byl klasickou přílohou tmavý chléb, knedlíky opravdu spíš vzácně.
 Lída + 4 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:20:11)
Jo, mě dokáže vždycky rozesmát, když někdo brojí proti moukou zahušťovanejm omáčkám, a jako konkrétní příklad dává rajskou ~t~ U nás doma by do ní nikdo mouku necpal, on by to pak nikdo nejedl ~;) Ta se zahušťuje maximálně tak nastrouhaným perníkem.
 Vítr z hor 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:27:15)
Jé, tos mi pripomnela hečepes, strasne dobrou omacku, jeste se tam davaji sipky...
 sovice 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:28:02)
Tak rajskou nedělám vůbec :-) Zase třeba koprovku zahušťujeme, ale jíme s bramborami a vejcem, tak mám taky pocit, že se to z té trochy mouky nezblázní.
 Ropucha + 2 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:36:40)
sovice, ono to není ani tak o tom, že ze špetky mouky by se to "zbláznilo", ale o tom, že celkově se postupně prosadily jiné suroviny a postupy, než bývaly běžné.
A ta bílá mouka, jak píše angrešt, se prosadila opravdu hodně, dneska je v podstatě základem nebo alespoň součástí všech jídel, zatímco ještě před nějakými 200 lety byla dost vzácná a základ tvořily luštěniny a mouky tmavé.
 sovice 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:49:54)
Anett, to jistě, ale jako se v minulém století posunula k mouce, teď se posouvá od ní, je to přirozený proces.
Mně spíš šlo o to, že argument "zahustit omáčku moukou je nezdravé" je tak nějak "kaloricky scestný", když tu omáčku dáš k těstovinám či knedlíkům, a na druhé straně k bramborám ta trocha mouky, co se dnes většinou používá, taky není problém. Nemluvíme o jedné mrkvi rozmixované v pěti litrech vody s masoxem a zahuštěné potřebným množstvím mouky.

Když si dám pět knedlíků, tak to svíčková bez mouky nevytrhne.
 Zasjaj. 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 23:04:09)
Anett
- ale vdolky z bile mouky jenom jednou za tyden

co nadelame, ve strednim pasu a bez more a jeste koncem male doby ledove jsme tezko mohli vyvinout kuchyni z pestre cerstve zeleniny, olivoveho oleje a cerstvych ryb, jako jizani nebo ne?
 Vítr z hor 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:32:58)
Hečepeč, vlastně.
 Florence 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:21:05)
Ne neni. Ale bohuzel, provedeni je dost casto (ne-li vetsinou) des.
 sovice 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:36:42)
Taky mi přijde zvláštní dělat si hlavu ze zahuštění omáčky trochou mouky, když tu omáčku pak dáváš ke knedlíku nebo k těstovinám.
Jasně nesmí se to přehnat, aby zahuštěné nebylo moučné.
 Ropucha + 2 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:39:44)
Žluťásku, špatného .... špatného vyloženě asi nic, pokud je člověk srozuměn s tím, co jí ~d~ Ale prapůvod omáček je jinde.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:48:05)
Klasicky se koprovka hustila smetanou a žloutkem. A bylo jí, jak píšu výš, jen maličko, ani se nelila na talíř jako klasická louže dnes, spíš omáčka bývala v malé misce a sousta z talíře se v ní namáčela. A chuť koprovky bez mouky, smetanovožloutkové, je mnohem plnější a výraznější, stačí jí tím pádem maličko.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:01:32)
Žluťásku, Úlehlová-Tilschová je postava kuchyně meziválečné a především poválečné. Tedy už zřetelně pozdější. To je právě to, postupně se, mimo jiné s rozmáháním strojových mlýnů, zlevňovala mouka v poměru k nemletým obilninám (kroupy, jáhly...) a i domácím mléčným produktům. a tak se postupně víc a víc moučnilo.
Proto píšu o české, především měšťanské kuchyni 19. stol., kterou považuju za kořeny tradiční české kuchyně.

 Ropucha + 2 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:54:00)
Koprovku jsem upřímně řečeno ještě nikdy nevařila, tak nevím, jestli to jde bez mouky :-)
Ale nalistovala jsem si kvůli tobě Magdalenu Dobromilu Rettigovou a ta mouku do koprovky dává :-)
Cituji:
Nech vařit v hrnečku hovězí polívku a vinný ocet, když se to vaří, dej do toho drobince nakrájený kopr, do jiného hrnku dej kousek nového másla, trochu mouky, trochu kysané smetany, jeden nebo dva žloutky, dobře to rozmíchej, pak s tou koprovou polívkou zakloktej, nech to ještě trochu povařit, a omáčka je hotova.
(1898)

 sovice 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:16:57)
No, já celý den sedím u kompu, takže kalorií potřebuju málo. Děti rostou a sportují a aktivně se hýbou, takže jich klidně můžou víc.
Protože mi obecně zahuštěné omáčky chutnají a dětem taky (svíčkovou moukou ovšem nezahušťuju a dělám 1x ročně), dám si minimum příloh.
 Vítr z hor 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:10:42)
Damy, shledla jsem par stranek vaseho moucneho sporu - selskym rozumem si dovoluji podotknout, ze vice mouky v omacce znamena sice mene chuti, ale podle stupne redeni/husteni tez vyssi pocet porci (protoze mouka zahusti a zabarvi i vodu).
Logicky mi z toho vyplyva, ze bohata a stedra kucharka davala mene mouky (ci zadnou) a vice ostatnich surovin, zatimco chuda ci lakoma Barka zahustila moukou hrnec vody a celadka se najedla.

Takze historie muze byt treba moucna i nemoucna, ze...
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:14:10)
Veveru, to jo. Ale až v minulém století. V těch předcházejících lakomá Barka navařila hrách a kroupy. Jelikož moučnění by ji vyšlo dráž.
 Vítr z hor 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:39:45)
Ted hlavne ctu, ze by mouka z na zernovu podrcenyho zrni nevydrzela...
Hele, kdyz pecu chleba z zitne chlebove mouky a z hladke psenicne chlebove mouky (Penam), tak je to ta "dobra" cili zdrava v podstate celozrnna nebo ta "na nic" mouka cili bile plnidlo?
 koré 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:46:41)
Veveru, zdá se, že to je normální - běžná vymílaná mouka, tedy ne celozrnná (to by tam muselo být napsané). Ale nepletu-li se, i vymílaná žitná je výživově cennější než vymílaná pšeničná (?).
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:48:33)
Nevydržela hlavně kvůli enzymům z klíčku. ty ve vymílané mouce nejsou. Ale zas "bílé plnidlo" je zbytečně shazující - i vnitřek zrna má svou hodnotu, bílkoviny lepku i některé minerály a vit. sk. B, byť jich tam je méně než v klíčku.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:50:03)
Jo, a označení "chlebová" znamená nižší stupeň vymílání. Není to úplně celozrnná, ale není ani úplně vymílaná. Je to něco mezi. Takže je-li tam napsáno výslovně "chlebová", značí to čáctečné vymletí. Je-li tam jen "žitná", je spíš plně vymílaná.
 koré 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:58:05)

Angrešte, prosím tě, a jak se to dělalo dřív, když ještě předkové neuměli vymílat "do běla"? Pokud píšeš, že kvůli enzymům z klíčku by mouka nevydržela...muselo se jezdit mlít hodně často, aby se ta CELOZRNNÁ mouka nezkazila?... (to asi ne, že?)
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 23:05:15)
Skladovali dlouhodobě celé obilí. Někteří si mleli doma. Jezdili do mlýna sice nikoli každou chvíli, ale ve srovnání s tím, že dnes se mouka skladuje i roky, to bylo mnohonásobně častější mletí.
Měli v domácnostech mnohem chladněji, takže se vše kazilo pomaleji.
Když mouka žlukla, jedli ji i žluklou, jelikož neměli jinou.
 Vítr z hor 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 23:05:02)
Takze to nebudu hrotit, tenhle stupen "celozrnnosti" mi vyhovuje. Prava celozrnna zase malo kyne a ja se s tim rozhodne rozcilovat nebudu. Dik!
 Zasjaj. 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 23:06:05)
Angreste, ty jsi studnice moudrosti, ja chci taky Angrestinu kucharku, ackoli se obavam, ze si ji budu akorat listovat a varit i nadale kyble omacky z mouky a ne z pomaleho vyvaru, ale aspon pro to poteseni
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 23:18:23)
Zasjaj, tak mi napiš na mail ~;)
 *Aida* 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 0:28:20)
Tak jsem si vzpomnela na oblibenou pisnicku moji babicky~s~.

""Hrach a kroupy, to je hloupy,
to my mame kazdy den.
Ale vdolky z bily mouky,
jenom jednou za tyden.""

 Lída + 4 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:58:34)
Vidíš, Žluťásku, já zeleninu zahuštěnou jíškou fakt nemusím, přijde mi to hrozně ublemcaný. Dušenou zeleninu nezahušťuju, ani ty děti by to nejspíš nejedly.
 Ropucha + 2 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 23:41:34)
Lído, souhlas, já dušenou zeleninu zahuštěnou jíškou vyloženě nemám ráda. Také je mi to "ublemcané". Vlastně marně přemýšlím, co jsem kdy zahušťovala moukou. Něco určitě ano, ale rozhodně jsou to u nás spíš výjimečné počiny. Jídla typu knedlíky s omáčkou jsou něco, co opravdu nemusím mít, a dětem myslím bohatě stačí jejich přísun ve školní jídlně.
 Lída + 4 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 23:02:20)
Guláš má bejt hustej z toho, že se za prvé vaří z kližky, za druhé je v něm hodně cibule, která se rozvaří. Maximálně se do něj dá nastrouhat kus tvrdýho chleba. S moukou je pěkně hnusnej.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:43:35)
Ona ta souvislost je taková nepřímá. zahuštění omáčky moukou (a to i malým množstvím), totiž dost silně "ztlumí chuť". a člověk, který si omáčkou "omáčí" maso či přílohu, pak pro dosažení stejného chuťového uspokojení jí omáčky více, než kdyby byla dostatečně výrazná. A tak se může zbytečně přejíst.

Když se podíváš na evropské kuchyně, které zahrnují omáčky a udržely si kontinuitu - zejména italská a francouzská - tak tam jsou omáčky v pravém smyslu toho slova - plná chuť, malé množství.Jen pro ochucení sousta. Stačí klasická italská rajská - žádná mouka, zato koncentrace chuti rajčat pomalým odpařením.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:54:51)
No, takhle to říci by mohlo vyznít zavádějícně. Ale rozhodně plnohodnotné masové bílkoviny jsou pro naše tělo mnohem nutričně hodnotnější než mučný lepek a moučný škrob (glukózu dokáže naše tělo klidně vytvořit i z bílkovin, kdežto bílkoviny ze škrobu nepostaví).

Spíš je dobré přiměřeně masa, rozhodně míň, než je obvyklé nyní zde konzumovat, hodně zeleniny (klidně v podobě omáčky, to je jedno) a aby omáčka měla objem, tak ho "nahnat" nikoli moučnou kaší, ale vývarem, ať už masovým nebo zeleninovým, který je rozotkem užitečných látek.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:56:56)
Ale tímto se už trochu stírá rozdíl mezi omáčkou a přílohou. Když vytvoříš veliké množství omáčky ze zeleniny, je to vlastně už rozmixovaná příloha.

Omáčkami se myslí tradičně opravdu malý objem výrazné chuti. A ten je lepší než velmý objem nastavený moučnou kaší, to rzohodně. Objem jídla by k tomu pak měl být právě navýšen touzeleninovou přílohou.
 Ropucha + 2 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:01:34)
angrešt, ona ta omáčka ve stylu vyšší gastronomie byla výsadou kuchyní, kde byl dostatek masa, tedy těch bohatších.
Chudí holt dříve stejně jako dnes naháněli objem moukou, ať už v podobě hromady knedlíků nebo nastavováním omáčky. Viz školní a závodní jídelny, to je to klasické lidové jídlo, co se postupně z omáček vyvinulo.
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:04:34)
Anett, právě že ne, mletá mouka byla totiž dost drahá.
Chudí nemoučnili, chudí jedli sice hodně bezmasých jídel, ale na nemoučném základě, především kaše a luštěniny. Výrazné moučnění se mezi chudé dostalo opravdu mnohem později, až když se automatizovalo mletí obilí. Tj. cca přelom 19/20. stol.
 Ropucha + 2 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:12:51)
angrešt, jasně, já vím, mám na mysli to 19. a 20. stol..
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:16:45)
Anett, tak to jo, já píšu o době, která bývá obvykle považována za vrcholnou éru české domácí kuchjyně - reprezentovaná klasicky Rettigovou, ale i jinými známými kuchyřkami - a tam se fakt moukou spíš šetřilo. Když už, tak se hustilo nikoli moukou jako takovou, ale spotřebovávaly se na to staré housky a hustilo se "strouhanou žemličkou".

V tomhle je docela zajímavé sledovat postupující vydání Rettigové - postupně přibývá mouky a objevují se i knedlíky. V prvním vydání knedlíky vůbec nejsou.
 Lída + 4 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:23:17)
Tak co že to teda zmiňuje Jan Hus, když brojí proti "němčení", a jako příklad má šišky - knedle? ~;)
 angrešt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:30:34)
Tehdejší šišky - knedlíčky - nebyly moučné knedlíky ve smyslu vařené těstoviny, ale knedlíčky zpravidla masové či rybí. Velká šiška k moučného těsta, krájená na plátky, tedy něco jako vařený chleba, co je dnes chápáno pod sslovem "knedlíky" je opravdu mnohem novoobější, první vlaštovky moučných vařených šišek se objevovaly až skoro sto let po Husovi.
 Ropucha + 2 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:28:32)
Jojo, já mám právě Rettigové vydání z roku 1898, jak jsem tu uváděla :-)
 Dobra1 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:35:45)
Můj táta takhle dělal výborné guláše.
Máma pak přišla, rozčílila se, že je tam málo omáčky a dodělala záklechtkou a vodou.

Kdo se stihl najíst před jejím příchodem, vyhrál.~b~
 anemon 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:32:01)
Asi nebyl v Maďarsku.


 Ropucha + 2 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:36:23)
Co je to česká kuchyně?
Ta tradiční je hodně odlišná od toho, co se vaří v běžných hospodách i domácnostech dneska.
A také ta tradiční vypadala jinak v každém kraji a jinak v každé sociální vrstvě.

 Tante Ema 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 21:44:12)
Já s tím souhlasím.
Speci to, co se jako česká kuchyně provozuje dneska.
Pro člověka, který nejí prasata a nemá rád knedlíky či hnědé omáčky bída.
 ronniev 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:17:22)
Pohlreich si založil kariéru na image "zlého muže", tak přece nemůže chválit, vždyť by si podřezával větev sám pod sebou. On si těmihle kategorickými soudy prostě dělá reklamu, no - přejme mu to, marketing rozhodně umí.
Ostatně pokud jde o ten tuk - viděla jsem Pohlreichova úhlavního spojence Romana Vaňka připravovat mušle, a kolik do těch přišlo másla - jen se mi protáčely panenky. Ale bylo to doooooooobrý....~;)
 LiValley 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 22:41:13)
Ceska tradicni kuchyne neni tak spatna. Je to prave zprznene modernizaci - ""katuv sleh, masova smes,kureci prsa s broskvi"", ktere bezne podavaji v restauracich. Radeji zustanu u tradice.
Ovsem co dokazi udelat ceske restautace s cinskou kuchyni je take neuveritelne~8~
 překvapená 20.9. 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(20.8.2012 23:03:37)
Nejsem žádný zvláštní patriot a to, že se část rodiny stravuje vegetariánsky to ani neumožńuje. Nicméně švetkové knedlíky (bramborovo-tvarohové těsto) a bramboráky (kdo chce, tak na sucho) jsou věci, pro které je dobrý se narodit v české kotlině.

A okouzlení těstovinou při zhrdání knedlíkem je legrační.

Myslím si, že největší problém českého vaření je původní nedostatek surovin nahrazený nedostatkem peněz, z čehož plynou litry omáček s miniaturní flaksičkou a šesti houskovými. To ale není česká kuchyně...
 Binturongg 


Pohlreich by zrušil svíčkovou??? 

(20.8.2012 23:50:31)
~e~
Tomu nevěřím.
spíš by zrušil ty humusárny, co jsou za svíčkovou vydávány, ne?
 x x 


Re: Pohlreich by zrušil svíčkovou??? 

(21.8.2012 7:26:45)
Ať si ji zruší, já si ji budu doma vařit klidně i bez jeho požehnání. Takové dobře naložené masíčko prošpikované a pak s láskou na zelenině a koření upečené a smetanou zahuštěné, to je přeci mňamka.
 Pawlla 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 3:23:43)
Já mám naši českou kuchyni ráda,je pravda,že některá jídla jsou hodně těžká,ale hodně záleží na úpravě a surovinách.Celkově na ni nevidím nic špatného.
 x x 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 7:23:38)
Poslala bych ho do míst, kam slunce nesvítí. Když chci zdravou kuchyni, mám na výběr z mnoha dalších. A svíčkouvou člověk taky nejí každý den. Myslím, že člověk by měl být normální a neblbnout s nezdravými jídly, ale baštit všechno v míře přiměřené.
 Eilatt 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 8:05:19)
Já teda nepovažuju českou kuchyni, nebo to,co se tak nějak běžně jí v českých domácnostech, jídelnách, hospodách a pod za vrchol zdraví. Příliš mnoho červeného masa, tuků, strašně málo zeleniny, ovoce, ryb atd.
Ne nadarmo jsme na prvním místě na světě v rakovině tlustého střeva, podle mě s tím tenhle způsob stravování souvisí plus je tam teda určitě i vliv dědičnosti a další faktory.

Česká kuchyně je vcelku chutná, pokud si na ni člověk zvykne, protože co je nezdravé je prostě dobré :-) Tragédie to určitě není, ale chce to asi omezit tučnost jídel a přidat víc vlákniny a zeleniny. Mně osobně by víc vyhovovala středomořská kuchyně v kombinaci s českou klasikou.
 Hanka 
  • 

Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 9:40:10)
No, při současných cenách hovězího bych se obecně "Příliš mnoha červeného masa" tolik nebála... spíš příliš mnoha chemické drůbeže :-(
 Nana*81 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 9:57:04)
taky jsme první v rakovině konečníku.
Čeeská kuchyně je dobrá, pokud se člověk potřebuje notně zasytit na delší dobu, příkladně jde na pole tvrdě dřít, tak je schopen nálož mouky masa a sádla zpracovat beze škody na zdraví.
 Katka +3 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 10:22:16)
Ona ta rakovina tlustého střeva hodně souvisí s vysokým počtem nediagnostikovaných a tím pádem neléčených celiaků. Vzhledem k tomu, že naší kotlinou kdysi dávno prošli keltové, je tu poměrně vysoký výskyt celiakie, ale bohužel nějaké cílené vyhledávání nefunguje, takže lidé s mírnějšími příznaky prostě celý život trpí zažívacími obtížemi a netuší, že v nich tiká časovaná bomba.~:(
 Lei 


Re: Je česká kuchyně opravdu tak hrozná? 

(21.8.2012 12:37:12)
Myslím si, že je těžká a tučná, ale nemyslím si, že by nebyla chtuná, naopak. Třeba teď psal "Ital" v Reflexu, že mu česká kuchyně připadá taková zimní, že v létě se dost jídel k teplému počasí nehodí. Líbí se mi na české kuchyni kouzlení s bramborami, jablky, švestkami a zelím, jídla z těchto surovin mě vždy dokáží potěšit.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.