Re: Luštěniny (jáhly, hrách, cizrna aj.) a jejich příprava
Jáhly jsou obilovina (proso). Obiloviny (jáhly, pohanku, oves, ječmen, rýži,...) používám "jako přílohu", kdežto luštěniny (hrách, cizrna, čočka, fazole, fermentované sojové výrobky) "jako maso" - dodávají obilninám chybějící bílkoviny. K tomu zeleninu, optimálně ještě nějaké semínka a kvašenou zeleninu.
Pokud chceš zpestřit a ozdravit jídelníček konvenčním jedlíkům - tj. zakomponovat tyto suroviny tak, aby to nebylo tak docela znát, doporučuju začít pozvolna kombinovat s jídly, na které jsou zvyklí - např. do knedlíků přidat vařené obilí. Z luštěnin lze připravovat výborné karbenátky a pomazánky, na kterých si pochutná i leckterý kovaný masožravec.
Odpovědět