26.3.2015 21:56:06 úča
Re: Luštěniny (jáhly, hrách, cizrna aj.) a jejich příprava
Luštěniny jsou bílkovinné jídlo, takže ho jako přílohu k masu nepoužívám, až na ojedinělé "excesy" typu čočka s párkem a volským okem a kyselými okurkami, máme to moc rádi a vdycky je nám pak blbě..
Čili: francouzská čočková polévka: na másle s oliv. olejem se opeče a podusí na malé kostičky pokrájená cibule, mrkev, řapíkatý celer, k tomu zelená čočka, voda bobkový list. Měkké se dochutí česnekem utřeným se solí a majoránkou. Jde do toho dát klobása, lepší předem opečená.
Kulatá rýže a červená neloupaná čočka, 2:1 zalít vodou na malilinkém ohýnku udusit, osolit, s restovanou zeleninou a Kikomanem.
Šoulet: extra uvařený hrách a špaldové kroupy, nebo třeba fazole a rýže, čočka a ječné kroupy atd.. se smíchají s cibulí a česnekem opečenými v tuku, může k tomu přijít kousek masa nebo vege varianta s olivovým olejem a černými olivami, okořenit bylinkami, zapéct v troubě, k tomu něco kysaného nebo červaná řepa.
Skoroklasická čočková polévka, doměkka uvařená čočka ve vodě s bobkovým listem, prolisovaná nebo rozmixovaná, ochucená česnekem utřeným se solí a majoránkou, kousek opečené klobásy a krutonky. Drsňáci to zahušťují sádlovou jíškou, já dělám bez.
Stejně připravená polévka z loupaného půleného hrachu z Lidlu, nemusí se pasírovat.
Fazole s rajčaty: základ z oliv. oleje, česneku, cibule, k tomu papriky, cukýny, řapíkový celer, zelené fazolky...co je a máš ráda, pixla krájených rajčat, bylinky, chilli, podusit, přidat uvařené fazole, event, klobásu, kukuřici.
Odpovědět