Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa?
fazole mají kolem 25 - 50 g bílkovin na 100 g v suchém stavu.
Ve stavu vařeném mají 7 - 10 g bílkovin na 100 g.
Takže ta zde zkopírovaná tabulka je dost zavádějící.
V podobě upravené "ke konzumaci" mají luštěniny cca třetinový obsah bílkovin ve srovnání s masem.
Ale potřebu bílkovin lze pokrýt plně z rostlinných zdrojů, pokud jsou správně kombinovány a jsou vyrovnávány karence aminokyselin v neplnohodnotných rostlinných bílkovinách (valin, leucin atd.). Obecně platí, že kombinace luštěniny s lepkem vyrovná tuto aminokyselinovou karenci.
U jiných obilovin je to složitější.
Hlavní problém rostlin nspočívá v nedostatku bílkovin, ale v de facto naprosté nepřítomnosti vitamínu B12. Proto je dlouhodobé veganství zdraví škodlivé, ne kvůli bílkovinám, těch lze získat z rostlin dost.
Vegetariánství získává B12 z mléčných a vaječných produktů a proto je (správně praktikované) plnohodnotnou výživou.
Odpovědět