| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný?

 Celkem 21 názorů.
 withep 


Téma: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 11:21:40)
Prosím zkušenější pekařky chleba o rady a tipy ~;)

Peču asi tak půl roku asi tak jednou týdně vesměs stále stejný chleba (co do složení - 600g žitného kvásku (z celozrnné mouky, nebo částečně z celozrnné/chlebové), 300g chlebové žitné mouky, 400g pšeničné mouky (chlebové nebo částečně celozrnné/chlebové), cca 350 ml vody (tj. dohromady kilo mouky a 650ml vody), sůl, kmín (nebo nějaká semínka). Po půl roce už je kvásek docela zralý (vedení trvá kratší dobu), ale nadýchanost chleba stále nic moc - za čerstva je teda neodolatelný, ale druhý den už docela tuhý. Nechávám kynout cca 4 hodiny při pokojové teplotě, peču v troubě s kastrólkem vody (ale občas na něj nezapomenu a zdá se, že to nemá moc velký vliv) 15 minut na 250 a potom 35 minut na cca 180 stupňů.

Poslední dva chleby jsem trochu odfákla co do vedení kvásku - bylo teplo, tak jsem mu netopila a vedla ho 3x při stále stejné teplotě (jinak mívá cca 23 - 31 - 29), to byl ještě méně nadýchaný než obvykle.

Teď jsem poprvé nechala kynout přes noc v lednici, ale vykynulo to podstatně míň ~d~. Vyndala jsem ho, ať dokyne při těch 25 stupních, co tu teď máme, ale moc se mu do toho nechce, asi se ještě neohřál ~k~


Dělám něco špatně? Máte nějaké fígle, jak tomu ještě pomoct? Díky :-)
 Simeona+3 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 11:26:50)
Já myslím že tam máš moc žitné mouky. Dělávala jsem 300g žitného kvasu a 300g pšeničné mouky, ideálně chlebové, k tomu cca 200ml vody, sůl, kmín. Těsto nesmí být moc řídké, takže klidně dost podsypej když ho hněteš, aby bylo akorát.
Vyšel hezky nadýcanej, občas jsem tam měla moc vody a byl trochu rozpláclej. Nechávala jsem kynout na lince při cca 18 stupních, pekla jsem při 275 cca 20min. Kynul v ošatce.

Jo a kvásek jsem teda nechávala taky na lince, v kuchyni bylo přes zimu těch 17-18 stupňů :-).
Bohužel tady nemají žitnou mouku ~n~ tak jsem nahraná
 withep 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 11:34:14)
Myslíš? No mám žitnou:pšeničnou 60:40, to není až takový rozdíl. Ale můžu příště zkusit dát to 50:50, díky ~x~

Mimochodem, ze začátku jsem pekla jen z chlebové mouky a zdá se mi, že byl chleba nadýchanější. Ale zase bych tam alespoň část nějakých těl celých zrn propašovala...
 withep 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 11:37:49)
Naše prabáby pekly snad jen z celozrnné mouky a chleba jim vydržel i týden, jak to dělaly? ~d~ Nebo jim bylo jedno, že to není nadýchané, a byly rády, že mají co do úst?
 Evžíček 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 11:51:17)
když si přečteš nějakou dobovou literaturu - tak chleba býval na konci týdne tvrdý, ne nadýchaný, lámal se do toho, čemu říkaly kafe(kafatý)
 withep 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 13:25:37)
Jasně, koncem týdne. Ale já mám chleba tuhý už druhý den, po týdnu není ani na topinky - nosíme prasátkům ~k~
 Persepolis 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 14:28:50)
To bylo moukou. Tenkrát byla mnohem lépe vysušená. Prostě mlynář si dal na čas. Dneska se na všechno pospíchá, všechno se šije horkou jehlou a ve výsledku je to znát
 Simeona+3 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 12:58:44)
Já mám žitné 150g (v kvasu, půl kvasu je voda), dávám celozrnnou najemno mletou Bio z Alberta a pšeničné je 300g.
 withep 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 13:30:00)
Simeono, takže dáváš žitnou mouku jen do kvásku a do těsta pak už jen pšeničnou (v poměru 1:2)?
 Sharien 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 11:52:42)
Teda oproti tobe to dost flakam a chleba nam chutna, asi zalezi, co myslis tou nadychanosti. Mam na lince krabicku s kvasem, kdyz jdu na chleba, odleju vetsinu do pekarny, doleju neco vody,dam od oka cca pul na pul zitnou a hladkou mouku, 2,5 lzicky soli a necham michat. Podle konzistence dosypam mouku. Kdyz je to OK, necham kynout a teda spis dyl nez 4 hodiny, ono hodne zalezi na pocasi, ted jak je teplo, tak ten kvas jede jak silenej, chleba utahne uz cca 4. den po zalozeni. A chleba je dobrej a mekky je i treti den, kdyz naaahodou vydrzi. Jo a pece pekarna, nechce se mi vytapet barak v tehle teplotach. Kvas po vyliti vetsiny doleju vodou, nasypu mouku, zamicham a nechat. Tristupnove vedeni jsem davno opustila, tohle se osvedcilo uplne stejne, jde to rychleji a vysledek stejny.
 Inka 
  • 

Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 12:12:20)
Kváskový chléb nikdy nemůže být nadýchaný, je to jeho vlasrnost. Řeším to tak, že přidávám kouek droždí.
 fillantropus 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 12:37:22)
to není pravda, můj umí mít strukturu jako normální šumava(viz. obrázek u cuketky jak péct kváskový chleba). Kvasnice nepřidávám. Ale je pravda, že nevykyne vždycky, jenom někdy. Důležité je také množství soli, když dáš málo, tak ti nevykyne.
 Inka 
  • 

Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 12:39:38)
Fakt jo? Já ať s tím dělám cokoliv, tak vyloženě jak peříčko není. Jako je dobrý, není tuhý, ale jako s droždím to prostě není.
Víc soli jsem teda nezkoušela.
 fillantropus 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 12:42:01)
já ho dělám podle cuketky. Někdy vykyne tak, že tam jsou ta krásná oka, pod kůrkou bubliny, opravdu luxusní. Jindy nevykyne tak pěkně, ale pokaždý je dobrej, i když má trvdou tu kůrku. Ale naučila jsem se dávat po vytažení z trouby na něj ještě mokrou utěrku a změkne. Už jsem teda čtrnáct dní nepekla. Poslední kvásek chcípnul hlady a zplesnivěl a nemám čas si dojít na trh. Kvásek nezakládám, ale kupuju na trhu a pak rozmnožuju ten, takže mám luxusní hotovej silnej kvásek a rozmnožím ho tak na deset chlebů. Pak už dál většinou nejde. MŃam mlask, dostala jsem na něj chuť.
 Simeona+3 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 12:56:32)
Souhlas, to co jsem sem psala je chleba podle Cuketky (omlouvám se, měla jsem to sem napsat).
Nadýchaný je krásně, vydrží 3 dny dobrý, pak už je sušší.
http://www.cuketka.cz/?p=6889
 withep 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 13:39:43)
Aha, skutečně žito:pšenice 1:2, no zkusím teda žita ubrat.

A koupím ošatku :-). Řešila jsem dilema, zda koupím pekárnu (byl by po pečení chleba menší binec a méně nádobí) nebo ošatku a budu dál péct v troubě, ale pak jsem to zkusila u tchánovců s pekárnou a mám jasno ~k~
 fillantropus 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 12:36:30)
ahoj, musíš mu nechat po lednici ještě pár hodin, klidně i půl dne a nakyne ti.
 L + 1 
  • 

Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 14:29:32)
Děláme kváskový chléb už několik let, dlouho trvalo, než jsme to vychytali, ale jde to - je skvělý a nadýchaný - kdosi tu psal, že to nejde, není to pravda, akorát nikdy nebude nadýchaný v tom smyslu, že se dá krajíc sežmoulat do velikosti třešně jako u některých kupovaných. Nedodržujeme přesně ani teploty, ani čas kynutí, ani poměry různých druhů mouky a nepovede se jen vyjímečně. Myslím, že v tomhle jsou zkušenosti tak trochu nepřenositelné - zkoušeli jsme podle různých receptů a nešlo to - a pak najednou do šlo. To hlavní ale podle mě byla značka mouky - nejlíp nám funguje Probio, už na kvásku je vidět, že je hezky nabublaný. A aby vydržel chleba dobrý i následující dny, dáváme ho v utěrce do igelitky do lednice.
 Dobra1 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(21.5.2012 20:12:56)
Máš dvě možnosti:

1) Chléb pšenično-žitný - ponechat stejné celkové množství mouky i vody, ale změnit poměr mouk na pšeničná : žitné 2:1, těsto je tužší, je možné ho zpracovávat na vále, kynout v ošatce a péct na plechu tak, jak to děláš

2) chléb žitno-pšeničný - ponechat množství mouky i zachovat poměr 60:40 ve prospěch žitné, ale zvýšit množství vody o 150 ml, těsto není tak husté, kyne v nádobě, ve které se peče, v teple (stejná t jako při druhém a třetím vedení kvásku), doba kynutí odpovídá cca kynutí kvásku po jednom nakrmení, po nakynutí už jen klesá, ev. promísením by spadnul, ale už znovu nenakynul, já ho peču v troubě vytopené na 200 st. C, po vložení chleba zmírním na 160 a peču cca 50 min.
 withep 


Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(22.5.2012 8:16:28)
dobri i ostatní, díky moc ~x~
 Roman 
  • 

Re: Co dělat, aby byl kváskový chléb nadýchaný? 

(12.11.2014 7:58:46)
Dám ti pár pokynů, jak udělat kvasový chléb nadýchaný.
1) Používej nejen celozrnou mouku žitnou a pšeničnou, ale přidávej též chlebovou mouku.
2) Čím chleba víc vykyne, tím má větší oka, takže je potřeba zachytit ten správný okamžik, kdy už víme, že těsto je téměř nejvyšší a šup upéci.
3) Nadýchané pečivo dělají pekaři tím, že mouku přesívají, tj. už sama mouka je více nadýchanější.
4) Můžeš zkusit dvojí kynutí, chleba je tak jemnější. Nechám vykynout v pekárně, pak znovu hnětu, takže je těsto ještě jemnější a prodýchanější a znovu nechám vykynout.
Však to časem vychytáš. Já už peču roky a chleba máme s krásnými velkými oky, měkounký...balada.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.