Jana Nová |
|
(15.2.2010 9:07:10) Už delší dobu se snažím v souladu s doporučením lékařů jíst denně 300-400g čerstvé zeleniny, ale nedaří se mi. Pokud se tady najde někdo, komu se daří, můžete mi poradit, jak na to?
Jenom doplním, že každý den je součástí našeho jídelníčku tepelně upravená zelenina, na oběd se snažím dělat navíc denně salát z čerstvé zeleniny. V zimě mám obecně větší chu´t na teplá jídla a ráno nebo večer nemám na studenou zeleninu nebo ovoce prostě chu´t. A ta nechu´t je samozřejmě tím hlavním problémem. Máte nějaký tip, jak ji překonat?
|
Lizzie |
|
(15.2.2010 9:09:01) Jak kdy. Někdy sním k chlebu se salámem tři rajčata jen to fikne (nebo misku kyselé zeleniny) a jindy na to nedostanu chuť. Kdybych si to hlídala, tak možná...
|
|
Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 |
|
(15.2.2010 9:11:00) přes zimu jsem měla chuť spíše na ovoce (tedy plno cukrů), ale teď už jedu v zelenině, i když musím říct, že to sakra leze do peněz
|
Lizzie |
|
(15.2.2010 9:12:13) Leze
|
|
Špendlík |
|
(15.2.2010 15:44:44) Jak to leze do peněz? Zelenina není tak drahá, jen se nemusí kupovat rajčata za dvacku a tak.... Stejně tam moc vitamínů není.
|
|
|
Tenna /2 |
|
(15.2.2010 9:14:05) Tip bohužel nemám, ale mám to úplně stejně: v zimě nemám chuť ani na saláty, ani moc na ovoce, ale ani například na jogurty - prostě na nic studeného. A myslím, že není potřeba se tím trápit, je to asi přirozené. Údajně je nejzdravější jíst sezónní potraviny, které jsou k mání v zeměpisných šířkách, kde člověk žije - takže jako naši předkové: v zimě luštěniny, dušenou mrkev, kysané zelí, sterilovanou řepu, křížaly ... A čerstvé ovoce a zeleninu zase, až se urodí.
|
Slunce+3 |
|
(15.2.2010 9:19:14) mám to úplně stejně,přes léto zeleniny teda pojima mraky ,ale přes tu zimu nemám nějak chut,vezmu si neříkám,že ne,ale v létě to v tom jedu a navíc vše domácí
|
|
|
zuni |
|
(15.2.2010 9:21:16) Pokud to zvládáš v létě, ale ne v zimě, nehrotila bych - je to podle mě přirozené. Jestli si jí děláš v zimě aspoň vařenou, pak je to podle mě přesně to, co si tělo žádá dle ročního období.
|
|
Inka | •
|
(15.2.2010 9:21:43) Pokaždý ne, ale myslím, že je lepší sníst míň než to do sebe cpát s nechutí.
|
|
Hilly. |
|
(15.2.2010 9:21:54) Jsem těhotná a mám s tím velký problém. Ovoce do sebe ještě nasoukám, ale zeleninu si vždy jen koupím a až zplesniví, tak ji vyhodím. Prostě se do ní nepřemůžu.
|
|
maaf |
|
(15.2.2010 9:25:17) Nezvládám a nepokouším se. V létě, na jaře i na podzim ano, ale v zimě ne. Někde jsem četla, že syrová zeleniny i ovoce (z našeho podnebného pásu) ochlazuje a já to tak mám. Stejně tak mi v zimě víc chutná černý čaj a čaje obohacené o skořici a podobné koření (prohřívají) než čaj zelený a bílý, který piju normálně. Přijde mi to přirozené. Vitamíny doplňuju klasickým kysaným zelím a rakytníkovou šťávou a vlákninu celozrným pečivem (nebo extrudovanýma chlebama), semínky, ořechy a sušeným ovocem.
|
|
Jolynka, Andrejka & Kristýnka |
|
(15.2.2010 9:43:58) Ja bych snedla klidne kilo ale chtelo by to nejakyho sponzora. Ja si normalne vezmu k televizi misticku cherry rajcatek to byva 250g nekdy i 500g byva a v klidu ji snim na posezeni. Nebo 2-3 jablka a to samy. Nebo salatovku celou neni problem. Pomelo sem schopna snist taky sama cele, ale z toho me pak nekdy boli bricho. Ale jak sem psala, ty ceny jsou strasny, takze spis ze na to nejsou penize no, abych mohla kazdy den, jinak s tim problem nemam. A zvlast kdyz je sezona na broskve, jahody, tresne nebo hrasek, redkvicky (ty v zime nic moc), premahat se fakt nemusim. Asi jde o zvyk, nasi maji domek se zahradou a jako dite, sem mela plno ovoce a zeleniny ze zahrady, takze pokud to neni naucene z detstvi tak to mozna uz pak tolik nechutna.
|
|
Staronová.luc |
|
(15.2.2010 9:47:25) Sněz dopoledne dvě jablka a máš ccca 200g, odpoledne 3 rajčátka a papriku a splnila jsi
|
|
opice... |
|
(15.2.2010 10:11:55) V pohodě Salátová okurka je cca 300g, pár rajčat jen tak je také určitě 200-300g, občas pomeranč, mandarinka, banán či pomelo, ač "exotické" ovoce, pro mne jako jediné nealergenní. Naše děti to samé, hlavně dcerka by jedla ovoce/zeleninu po kýblech
|
|
malaa |
|
(15.2.2010 10:28:37) Taky to nedávám, v zimě mám chuť jenom občas a to spíš na nějaký ochucený zeleninový salát, jabko, mandarinku nebo banán, ale jen tak syrová zelenina se mi rychle přejí . V létě to jde, zelenina a ovoce je osvěžující a úplně lahodí. Teď s tím mám taky problém....bohužel, ale prostě se nepřinutím.
|
|
Betina |
|
(15.2.2010 10:55:43) ono je to logické - v zimě se naše těla snaží spíš o energetický příjem a uchování tělesné hmotnosti a energie, takže prostě nemáme chuť na studenou zeleninu a ovoce snažíme se alespoň večer nakrájet si jablka, pomeranče, občas papriky, okurky ale fakt je, že v létě nám to jde samo a nemusíme so do toho nutit, zatímco v zimě - a zvlášť letos to moc nejde
|
|
Čekatel na smazání |
|
(15.2.2010 10:59:53) 300-400 g zeleniny by mě roztrhalo vnitřnosti :) Mě stačí 150 g masa každý den.
|
|
papinka |
|
(15.2.2010 11:42:51) Já to nezvládnu určitě, s ovocem problém není, ale nejsem přesvědčena o tom , že zelenina dostupná v zimě v naší prodejní síti je to nejideálnější pro zdravou výživu. Rajčata bez chuti - je to prostě hmota , okurky chutnají jako voda , na salát s bonusem hnojiv už radši ani nepomyslet Souhlasím proto s tvrzením , že člověk má konzumovat sezonní plody v jejich sezoně , připadně pokud vydrží ( jablka..) a taky maximálně konzumovat plodiny vypěstované v jeho zeměpisných šířkách. Fakt nevím , co zdravého přiněse dusičnanové skleníkové rajče, které sluníčko vůbec nevidělo?? Má to pak smysl snažit se zkonzumovat něčeho takového půl kila?
|
|
helena + veverčátka |
|
(15.2.2010 12:21:44) Boleslavko, ta doporučení bych brala s rezervou. A hlavně, já třeba to množství sním, ale vařené a dle mého to stačí. Někdy si vylovím z vývaru třeba celou mrkev, celer, pastiňák.. ke sváče. Občas dám kysané, ale čerstvé mi taky nejede a tak to nehrotím. Ovoce si občas dám, ale u čerstvého salátu mi opravdu přijde, že je to takové "studené" a dříve to ani nebylo (když se něco přechovávalo, byl sklep na brambory, mrkev a řekdve, jinak se sušilo), tak si říkám, že to tak je asi správně. Když dělám salát, tak kedlubnový, mrkvový, zelný, ovocný, ale ne z listů či rajčat, to mi přijde, že je všechno takové "umělé" a není to moc dobré. Kdežto kedlubna jde krásně přechovat i v zimě, tak proč ne?
|
Jana Nová |
|
(15.2.2010 12:32:50) Heleno, tepelně upravené zeleniny sním taky hodně. Mám ráda různou zeleninu v páře... Jenom mám pochybnosti, jestli tam z nutričního hlediska zůstane po uvaření dost látek... Nejíme maso, respektive, jíme cca dvakrát týdně ryby, a mám obavy, jestli z jídla dostaneme dost minerálů a vitamínů. Asi to moc řeším
|
Liška s banem :) |
|
(15.2.2010 15:50:48) Boleslavko, tak to máte jako u nás. Vařím skoro každý den zeleninovou směs jako přílohu či hlavní jídlo. Syrové jíme hlavně ovoce (tedy děti, na rodiče se už nedostane)a rajčata. Moc možností stejně není a na čerstvé saláty nemám v zimě ani chuť. Jelikož se mi o žádném jiném jídle nezdá (jen čas od času o tatarské omáčce), tak nám asi nic nechybí.
|
|
|
|
Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 |
|
(15.2.2010 12:47:30) taky nesním, ale ne, že bych neměla chuť. Ale já na konzumaci zeleniny potřebuju víc času, než to všechnou pokoušu a většinou bohužel jím dost v poklusu, prostě zeleninu v poklusu jíst neumím.
Ale např. na dovolené, byli švédské stoly a dost zeleniny, tak jsem jí snědla hrozně moc, měla jsem na to čas a pohodu
|
Staronová.luc |
|
(15.2.2010 14:04:54) Já teda nemusím ovoce, vezmu si maximálně jedno jablko nebo banán dopoledne ke svačině. Ale zeleninu mám k snídani, většinou rajče nebo papriku, k obědu jako přílohu to samé a nebo si udělám salát z čínského zelí nebo ledový salát. K večeři pečivo, sýr + zeleninu, nakrájim si rajče, papriku, okurku. Nejim to proto, že se to má, ale že to mám ráda. Nevážim to, ale myslim, že to bez problémů dám.
|
boží žena |
|
(15.2.2010 14:20:23) asi ne
|
|
|
|
|