1.4.2014 15:36:47 Thea + 2
Jak nahradit vápník z mléčných výrobků (a je to vůbec nutné)?
Ahoj,
jsem trochu zmatená z výživových poradců. Dítě (1. stupeň ZŠ) nejí a nepije nic z mléka, hodně sportuje a jí rádo maso, po tréninku bývá hrozně vyčerpaný. Bílkovin má dost, přemýšlela jsem jak doplnit vápník, třeba je to vyčerpání dáno tím (jeho sestra sportuje s mnohem větším nasazením a zdaleka tak unavená není – rozdíl je jen ve stravě, ona jí hodně bílé jogurty a pije mléko), poradci mi doporučili řadu drahých výrobků. Tak jsem si našla srovnání, že
Standardní dávce vápníku v 250 ml konzumního mléka odpovídá:
40 g sýru Eidam nebo máku
60 g ostatních tvrdých sýrů nebo sýrů přírodních
80 g tavených sýrů
125 g sardinek v oleji (1 krabička)
180 g bílý jogurt netučný - 1 kelímek
200 g pražené mandle
250 g bílé fazole
400 g brokolice , sezamové semínko nebo kakaový prášek
500 g bílé zelí, květák, kedlubna, ředkvička
1 kg tofu
1 200 g špenát
8 l sojový nápoj
no a z tohoto seznamu by syn snědl tak 2 ředkvičky. Jinak si myslím, že mu nic nechybí. Místní odborníci na výživu – je nutné ten vápník nahrazovat? Jak? Případně čím zabránit té velké únavě?
Odpovědět