Bubakova |
|
(5.3.2012 12:42:16) Dobré odpoledne,
jdu si pro inspiraci. Dneska 5. dnem jedu podle stravovacího plánu na 60 dní od Ing. Havlíčka z pořadu Jste to, co jíte. První nákup potravin byl příšernej a dost drahej, protože spoustu věcí jsme nejedli vůbec, nebo hodně málo.
Teď si začínám zvykat, pečivo nahrazuju pečivem vícerznným nebo knackebrotama, uzeniny jsem moc nejedla, takže nákup míň šunky, ale kvalitnější, problém nebyl. Ovoce, zelenina, jogurty, sýr - jakš takš jasný. Kde ale začínám tápat, je třeba úprava masa a obědy celkově. Je nějaký způsob, jak kromě smažení bez oleje a pečení upravit zdravě maso? Dá se udělat třeba zdravá verze omáček? Jak je zahušťovat? Děsí mě představa kuřecího plátku nasucho s rýží nasucho a k tomu rajče
A tak celkově... jaké potraviny nakupujete běžně (průběžně) vy, kteří se stravujete zdravě? Případně budu ráda i konkrétně za tip na jogurty a sýry, tam si pořád nejsem moc jistá.
Díky
|
Anni&Annika |
|
(5.3.2012 12:49:24) no tak ten platek udelej na zelenine.....dej pod to oloupana rajcata, cuketu, cibulku, porek, papriku, sul a pepr /co doma najdes/ a udelej z toho omacku...cuketa se ti krasne rozvari a se zbytkem zeleniny fakt zadne zahustovadlo nepotrebujes docela jsi me vydesila...co jsi proboha do dnesniho dne varila? a jak? Gulas muzes zahustit chlebem, hovezi delam treba rada i s fazolema /vari se to cele ale desne dlouho/ a rajcatama, muzes dat i cesnek a kukurici /chili con carne/ atd..atd.... holka, toho je
|
Bubakova |
|
(5.3.2012 12:54:49) byla jsem zvyklá všechno zahušťovat jíškou a celkově používat dost tuku - na smažení, zasmažování, máslo na pečené maso, do br. kaše... a tak :) navíc u našich i u přítelových rodičů se tohle považuje za NORMÁLNÍ, takže jsem až nedávno přišla na to, že to, že to takhle dělá kde kdo, neznamená, že je to tak dobře...
|
Anni&Annika |
|
(5.3.2012 13:03:24) no, dle meho se ma jist vsechno...ja to stridam.....bud zabalim fazolove lusky /jako prilohu/ do schwarzwaldske a osmazim na trose masla a podusim , nebo ty fazole udelam v pare....zjistuju posledni dobou, ze mi ty v pare chutnaji lip. K snidani si davam rada knackebrod. ale obcas i housku /pecu v troube/...zacala jsem dost kupovat bio jogurty a mliko v bille, male moc chutnaji jak jogurty, tak mleko. Syry nakuouju v nemecku a v lednici mam asi vsechny druhy, lec v cechach z nich maji jen mizive mnozstvi....taky si rada udelam tvaroh se snistlikem, ci jarni cibulkou....ono....taky proc chces jist zdraveji...jestli kvuli zdravi samotnemu, nebo treba kvuli cholesterolu /to je pak lepsi min tucne syry, jogurty i mleko/ ci necemu jinemu...my teda doma radi vsichni i ryby...ale proste kdyz to shrnu, jime vsechno.
|
Bubakova |
|
(5.3.2012 13:09:07) to jo, jíst se má všechno, ale jak říkám... Měla jsem špatné jídelní návyky ve smyslu špatné úpravy jídel.
Taky teda né všechno se má jíst - narážím teď na potraviny, které jsou "jako" zdravé, ale přitom výživově humus. Třeba jogurt - není Dobrá máma stejná jako Hollandia, jsem stihla zjistit. O toto mi šlo taky, vysvětlit, které potraviny, i když se tváří hrozně zdravě, jsou jenom blaf, takže kterým se vyvarovat a které bez obav jíst
|
Inka | •
|
(5.3.2012 13:16:17) Mám tady jogurt Olma klasika Zott a ani v jednom žádný éčka nejsou.
|
|
zerat |
|
(5.3.2012 14:44:03) Bubakova a vidíš, mně zase hodně mile překvapilo složení Dobré mámy - neshledávám na něm po letech absolutně nic závadného
|
Inka | •
|
(5.3.2012 14:46:14) Ono nic závadnýho není ani v Pribináčku, nevím proč se kolem toho tak trojčí.
|
kája+dva |
|
(5.3.2012 20:37:22) Když pominu, že je to nechutně přeslazený a tučný, tak ne každý chce do svých dětí cpát škrob. Když už tak Lipánek je kvalitnější.
|
|
|
Girili |
|
(2.4.2012 10:02:34) Me by jenom zajimalo, cim je dobra mama zahustena, kdyz tuku je v ni 2,5% a skroby pry zadne...
|
Sammaelka+S12/12+V8/16 |
|
(19.4.2012 14:37:27) Tak si někdy přečtete složení Dobré mámy To bych nikdy nejedla...už jenom ta konzistence na pohled je odpuzující Dle mého má v opravdovém jogurtu být akorát mléko, jogurtové kultury a možná smetana. Toť asi vše.
|
boží žena |
|
(19.4.2012 14:39:41) dobrou máme jíme taky, teda spíš děti, já si beru občas do práce, ten vanilkový ujde
ale my to tak různě střídáme, bezpříchutové moc nejedou, teda vůbec
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eržika. |
|
(5.3.2012 12:51:32) Nestihnu podrobně, ale k masu je možné si udělat dresing z nízkotučného jogurtu a např. nastrohané ředkvičky, česneku... nebo rajčatovou salzu - spařená oloupaná rajčata okořenit a rozmačkat. Mňam.
S Havlíčkem jsem zhubla pěkných pár kilo!
|
Anni&Annika |
|
(5.3.2012 12:52:48) erziko, prave jsem chtela napsat dresingy, tzaziki a podobne
|
|
Bubakova |
|
(5.3.2012 12:55:36) s tou ředkvičkou je to dobrý nápad, po syrovém česneku mi bohužel bývá špatně. A ta rajčata zkusím
|
Barbara, Lisa a Vincent 4/2011 |
|
(5.3.2012 13:10:52) Pokud to není za účelem diety, tak klidně kvalitní olivový olej a kvalitní máslo, obojí používám taky.
Tavené sýry nejím vůbec, nezařazuju do jídelníčku, jsou plné solí.
|
|
|
|
Nerfka+2 |
|
(5.3.2012 12:52:10) Ahoj, já se snažím už nějakou dobu jíst podle zásad zdravé výživy + teda redukuju hmotnost, takže bohužel to maso a rýže na sucho + rajče je můj běžný oběd nebo večeře. Já k tomu všemu teda počítám kalorie, nemám žádný jídelníček, sestavuju si ho sama podle toho na co mám chuť
Jinak jsem u tebe neviděla vajíčka, to je super věc, pokud ti stačí 1-2 denně a nebo pokud ti není líto vyhodit žloutek, resp. ho zužitkovat jinak. Často si na večeři, která má být o hodně bílkovinách udělám omeletu z 1vejce+2bílků +jakoukoliv zeleninu - třeba i žampiony, hrášek, nebo jen rajčata, prostě co ti chutná. Pak taky hodně dávám jako náhražku sýrů tvarůžky, super zdroj bílkoviny, nemám je sice moc ráda v tuhém stavu, ale roztopené na pečené bramboře nebo na sucharu jsou super. Další věc kterou jsem objevila je sojový granulát. Dělám si z něj rizoto, nebo ho dám na tu pečenou bramboru a pak plátek sýra, zapečené je to trošku lepší.
Na snídani už několik měsíců dávám jogurt s ovesnýma vločkama + ovoce co je po ruce (v zimě jablko, hruška, v létě maliny, jahody, rybíz ze zahrádky) Svačinky zpravidla celozrnný chléb (kupuju Penam Fit den) a nebo knackerbrod, miluju Wasa crisp and light, jsou úžasné i samotné a nechutnají vůbec jako suchary. Na to cokoliv, často šunku. Zkus taky cottage sýr, tvaroh. Můžeš trošku osladit medem nebo ovocem a je to taky výborná svačina + suchárek.
No a obědy a večeře si dělám maso (kuřecí prso, stehno méně, dopřeju si panenku i hovězí plátek občas, začali jsme kupovat ryby). Stačí lžička oleje, dávám olivový. Plánuju koupi parního hrnce :)
Přeju hodně štěstí a ať ti nový zdravý život chutná :)
|
Bubakova |
|
(5.3.2012 13:00:00) Vajíčka i ryby se snažím jíst často - ryby jsem začala jíst asi před rokem, min. 2x do měsíce, ale klidně i častěji.
Cottage miluju s nakrájenýma rajčatama a pepřem a tvaroh teda moc ráda nemám, ale s medem by mohl být dobrý
Mě právě spousta zdravých věcí chutná (hodně lidí v okolí si myslí, že zdravé = chuťově hnusné), jen pořád tápu v tom, co je zdravé a co už moc ne třeba s těma tavenýma sýrama nevím - jsou plné soli a bůhvíčeho, tak kupuju Maratonce s vlákninou, ten mi chutná. Ale jiný nekupuju, tak je to takové jednotvárné
|
Nerfka+2 |
|
(5.3.2012 13:42:42) No a místo taveného sýru Lučinu nebo nějaké Žervé, Gervais či co podobného. Já teda kupuju jen natural bílé a dávám si do toho na co mám chuť (pažitku, ředkvičky, rajčata, papriky)... ale jsou v milionech chutí. Já teda hubnu, takže dávám Lučinu linii. Přiznávám, že taveňák light občas kupuju, na svačinky v terénu je to dobrá rychlovka, ale souhlasím, že asi kvalitou by bylo lepší koupit plátkový sýr a podmazat trochu máslem + rajčátko.
Rajčata miluju nade vše, a rajské omáčky u nás jsou skoro furt, i proto že děti na ni utáhnu kdykoliv. Když už musím zahustit, používám celozrnnou bio mouku, nebo jak už tu někdo psal, pod maso dávám hodně cibule a ta zahustí sama.
Dobře se dá i s polévkama. Jakoukoliv zeleninu do vody a pak je tyčákem rozmixovat. Občas přidám trochu mléka když to vypadá moc zdrcle, dětem dávám i smetanu. Ale třeba brokolicovo-květáková je úžasná a není tam kapka tuku ani smetany. O rajské ani nemluvím, s trochou natural rýže je výborná, bez nutnosti zahušťovat.
|
|
|
|
Barbara, Lisa a Vincent 4/2011 |
|
(5.3.2012 12:53:37) Nedržím žádnou Havlíčkovu dietu, ale snažím se jíst vesměs jen zdravé nebo ne úplně nezdravé věci.
Maso upravuju na pánvi bez tuku, na grilu, v troubě. Ryby stejně - teď jsem si oblíbila lososa vařeného v páře, posypaného jen trochou jednodruhového koření. Z koření nepoužívám žádné směsi ani nesolím.
Úprava omáček - ty moc nedělám, pouze rajskou nebo z jednodruhové zeleniny - např. mrkvovou. Vždycky ale dělám úpravu bez zahušťování, maximálně přidávám zakysanou smetanu.
Běžně jím červenou čočku, jáhly, pohanku, kuskus a další takové věci.
Nejvíce jím zeleninu, snažím se několik kusů denně, vše bio. K svačině mívám ovoce, taky kupuju jedině bio.
Jogurty - jen bílé, já kupuji Hollandia.
Kupuju kvalitní domácí sýry, ty určitě nejsou light, ale jsou zdravé. Šunku jen s nejvyšším podílem masa, jiné uzeniny ne.
Pečivo si připravuju v pekárně.
|
Bubakova |
|
(5.3.2012 13:01:53) jen malá poznámka - ten plán od Havlíčka není dieta (snažím se to vysvětlovat všem, kteří si myslí, že se svou váhou chci držet dietu), je to právě návod, jak zdravě jíst. Sama jsem nevěděla, jak se odpíchnout, co je vhodné ke snídani a co k večeři
|
|
|
Fruit - 2 kluci, 2002,2009 |
|
(5.3.2012 12:56:35) A opravdu vše musíš mít na sucho bez kapky omastku? V posledním Jste to, co jíte, říkali, že tuky ani sacharidy se úplně vypouštět nemají. Tělo je potřebuje. A maso nemusíš jen smažit, ale i vařit, dusit se zeleninou nebo i bez ní. Takové dušené hovězí je přece výborné. Omáčky můžeš zahustit rozvařenou zeleninou, přidat i nějaké bylinky - jednou třeba oregano, pak bazalku, tymián, dále pak jen kmín,... Určitě na něco přijdeš, to jen ze začátku jsi z toho taková přepadlá, pak už bude líp. I zelenina bude čím dál chutnější - teď není žádné extra období. Držím palce! A nezapomínej na tekutiny!
|
|
Káťa,2 kluci |
|
(5.3.2012 12:58:30) Myslím, že hlavní je říct si, o co mi jde. Ona totiž zdravá strava nemusí být vždy dietní, a naopak dietní strava zdravá. Myslím, že kombinace zdravá dieta je v podstatně skoro nejnáročnější, ale zvládnout se dá vše. V optimálním podání je to ovšem poměrně náročné finančně. Ale i při peněženku šetřících kompromisech člověk zvládne mnohé.
|
Bubakova |
|
(5.3.2012 13:03:56) já nedržím DIETU. Jen mám v rodině dost nemocí, kde je pravděpodobnost, že se svým dosavadním životním stylem bych je mohla lehce mít všechny. Chci jen jíst zdravěji a vyvarovat se např. cukrovky, vysokého tlaku.
Nejím zdravě za účelem hubnutí
|
Anni&Annika |
|
(5.3.2012 13:09:04) hele, tak zacni tim, ze nez neco koupis, koukni na slozeni....ja mam rada i parecky k snidani, ale pod 80% masa nejdu....koukni co v cem je, koukni na net a az bude lip, skoc na nejaky farmarsky trh...pouzivej produkty zde vypestovane, tam mas jistotu, ze necestuji zdaleka a uzraly v miste kde zijes. V zime pouzivej sezonni zeleninu /klidne salat ze zeli hlavkoveho ci kysaneho/.....proste zacni u mistnich zdroju
|
Bubakova |
|
(5.3.2012 13:10:47) Dobrý nápad bohužel zatím poznám pouze třeba ty uzeniny, že mají mít co nejvíc % masa. JInak ve složení sýrů a jogurtů tápu, nevím, co které věci znamenají.. třeba éčka. Jsou nezdravá, ale snad ve všech jogurtech - jen pravda, v některých je jich víc a v některých míň
|
Anni&Annika |
|
(5.3.2012 13:16:38) hele, v nemecku se moc nepouzivaji na etiketach Ecka...oni to schovavaji pod slova.... nevim, asi me uz v tomhle hrabe, ale snazim se vyuzivat domacich zdroju, pro vejce a brambory jezdim na zdejsi statek, zeleninu a ovoce podobne. Ted jsem objednavala tamtez i maso /hovezi/. Obcas vezmu i kozi mleko....ty syry neporadim /nekupuju tady/, ja teda tavenaky taky nejim.
|
qwerty | •
|
(5.3.2012 13:29:43) Tak ono neni Ecko jako Ecko. Napr. E307 je alfa tokoferol, tedy vitamin E.
|
|
Razivia |
|
(5.3.2012 13:30:38) taveňák je umělá hmota
|
Nerfka+2 |
|
(5.3.2012 13:46:43) jo a co se jogurtů týče, mám pocit že všechny ochucené varianty jsou co se týče složení šílené. Kupuju jen bílé jogurty. Dětem taky, těm teda smetanové s 10%tuku (např. Choceňský). Děckám do toho dám raději marmeládu od babičky, nebo na vrch trošku přesnídávky a baští to oba a nestěžujou si. BOhužel mi je babičky kazí kostíkama a pribinákama, ale co už, je to 2x do týdne, tak to musím přežít.
|
|
|
|
|
Anni&Annika |
|
(5.3.2012 13:10:57) hele, jeste me napadlo....gulas zahustuju starsim chlebem, rajskou pernikem......
|
|
|
|
|
Inka | •
|
(5.3.2012 13:12:35) Já moc nezahušŤuju, každý maso vypustí šťávu a třeba svíčková stačí zeleninou.Pokud dělám nějaký plátek, tak na nepřilnavé pánví a jenom vytřu ubrouskem olejem. Jogurty mi hodně chutnají našebio z Billy, chleba a pečivo peču, takže vím, co jsem si tam dala.
|
|
qwerty | •
|
(5.3.2012 13:26:28) Maso nejim, omacky nezahustuju a vetsinou dusim v trosce vody nebo v pare, pripadne zapejkam v troube.
|
|
Razivia |
|
(5.3.2012 13:29:45) Nemám čas se moc rozepisovat, tak jen k těm omáčkám. U většiny klasických omáček dělávám základ z hodně cibule a nezahušťuju, někdy minimálně škrobovou močkou, když je třeba. Zeleninové omáčky nejsou třeba zahušťovat vůbec, Jinak k masu - v létě často dělávám studený zálivky s jogurtem a bylinkama, jinak občas nějakou salsu ze zeleniny (třeba rajčatovou, cuketovou), zavařuju si čantní. Takže suchý to není...
|
Bubakova |
|
(5.3.2012 13:34:33) a tu zeleninu v té omáčce rozmixuješ tak, jak ve svíčkové?
|
Razivia |
|
(5.3.2012 14:14:01) Ano, většinou... Někdy nechávám i kousky, jak k čemu
|
|
|
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(5.3.2012 13:31:12) Maso griluju v kontaktním grilu, udělá se na svojí vlastní šťávě. Takový stejk z lososa s kůží, mňam! Hodně dělám takové "jednopánvovky" - na lžíci olivového oleje udělám maso, nahážu zeleninu, udělá to super omáčku. Koneckonců nezahušťuju ani svíčkovou, dávám tam tolik zeleniny, že je omáčka hustá ažaž. Dtto rajská z rajčat.
|
Dáša 2 kluci+ holčička |
|
(5.3.2012 13:49:02) http://www.chemievjidle.cz/
Tady mrkni na složení potravin.
|
|
|
x x |
|
(5.3.2012 13:31:29) Ahoj, tak to jsem řešila taky. Co se omáček týče, tak dělám spíš přírodní šťávy, přidávám třeba rajský protlak bez cukru, víno... Jinak používám quinou, kuskus, jáhly, barevnou rýži. Jde to. Mě to baví, člověk se nesmí bát experimentovat. Smažím minimálně, péct můžeš, ale tuku dáš málo, on ani není moc potřeba, z masa se vypeče dostatek. Hodně používám koření a bylinky. Ono primárně ani tak nejde o to, co všechno jíš, ale v jakém množství a jak k jídlu přistupuješ. Základem je pestrá strava, vyvážená s dostatkem bílkovin. Jestli si čas od času dáš maličký kousek smaženého řízku, tak se svět nezboří. Nesmíš si to hubnutí zprotivit. Jestli Ti můžu poradit, tak začni malými změnami a přidávej další a další změny, ne vše najednou, to vydrží málokdo. Třeba první týden si dej závazek, že si budeš dávat o třetinu menší porce co obvykle. Další týden začni vynechávat mlsání, nebo mlsej ovoce atd. atd. Jde to. Pokud změníš životní styl radikálně ze dne na den, tak to nemusí dopadnout slavně.
|
x x |
|
(5.3.2012 13:34:41) Aha, tak nehubneš, ale v podstatě platí, co jsem napsala. Zase se to nesmí přehánět, i malé změny se projeví na zdraví. Takže postupně a neblbnout.
|
|
|
Tatramelka+3 |
|
(5.3.2012 14:20:29) Když dělám nějakou klasickou omáčku, tak jí bud´ zahustím rejžovou moukou rozmýchanou ve vodě a nebo polívky zahustím bramborou. Jinak u nás se dělá hodně věcí na zelenině a i takový kuřecí plátek s rýží a kopou zeleniny je fajn, nebo si k tomu uděláme br. kaši nebo jen brambory. Dám pod něj píd´ másla třeba a dám např. kuřecí prsíčko přepulené podélně, lehce posolené, opepřené a bud´ lehce oregana, nebo bazalky nebo majoranky (dávám vždy jen jednu bylinku) do trouby nebo když máš, tak do parního hrnce (to je na tohle zdravé vaření super věc!), maso pustí i vlastní št´ávu a pak trochu zaliji vodou. Dobrou št´ávu taky pustí kombinace cibule, česnek, kmín. Je to i rychle hotové cca 20 min..
Ale vyzkoušej parní hrnec, tam je i spousta receptu vétšinou přiložených a jídlo je velice chutné.
|
donjamimonja |
|
(5.3.2012 14:47:52) Myslím, že skoro všechna jídla se daj připravit v light verzi...vlastně tak vařím normálně, ale někdy se zamozřejmě nezdravé přípravě nevyhnu, holt když dělám obalovaný řízky, usmažit je musím...ale místo nich to jde udělat v troubě, nebo je udělat v těstíčku jen na troše olivovýho oleje, dělám lasagně, když chci, aby byli lehčí, dám tam hodně zeleniny, mín bešamelu a sýrů, melu si vlastní maso, takže tam dám libový hovězí...daj se dělat všemožný plněný masa, podušený jen ka lžičce olivovýho oleje...nikdy nepoužívám moc tuku, i když dělám guláš, dám tam rozhodně mín tuku než mám psáno v kuchařce, i na zahuštění použiju min mouky, případně celozrnou, nedám si ho s 5 knedlikama, ale třeba jen s jedním...ted se taky snažím trochu zhubnout, ráno jím tmavé pečivo, tvrdé sýry, dám si klidně i 45, ale o tom mín...hodně jím bíle gorurty s medem a vločkama...obědy normální, jen šetřím tukem a přílohama, odpoledne zřeba jogurt, neo občas i bebe cereální, na večeři spíš bílkovonový jídla, minulý týden jsem místo večeře pila jen syrovátku...no a v průběhu dne jím samo i ovoce a zeleninu...i když ted v zimě je to všechno pěkně hnusný, tak už se těším na jaro, to toho budu jíst mnohem víc...
|
donjamimonja |
|
(5.3.2012 14:52:02) Jo, v pribinákovi taky nevidím nějaký zásadní zlo...jen že je tam obyč cukr, to jediný je tam jakože nezdravý, jinak pro malý děti myslim je to pár krát do týdne ok, třeba moje malá je nežravec, tak v malý dávce pribináka do ní narvu hodně energie...A dobrá máma bíla mě taky překvapila, není tam nic, co do bílýho jogurtu nepatří, takže ho taky občas koupím
|
donjamimonja |
|
(5.3.2012 14:56:16) Zerat, v tom s tebou souhlasím, taky už jsem ten jídelníček někde viděla, myslím že na mimibazaru...ale jak píšeš, tohle mohl bej jídelníček šitej na míru pro 150 kg šedesátiletou ženskou nebo co já vím pro koho, takže třeba pro někoho je tam jídla hodně, pro někoho zas málo...možná bych se jím jen insporovla, ale určo nedržela úplně přesně...
|
|
zerat |
|
(5.3.2012 14:56:36) a co jiného místo obyč. cukru použiješ? On je cukr i v marmeládách, a to dost a ještě k tomu to není obyč. cukr, ale ten zavařovací
|
donjamimonja |
|
(5.3.2012 15:03:20) No vždyt já ten bílej obyč cukr nijak zásadně nehaním, je jasný, že v kupovanejch potravinách je a člověk, kterej nemá zásadní problémy s nadváhou nebo jiný zdravotní problémy, ho v klidu přiměřený množství může...když ale dělám třeba domácí pribinák, osladím medem, hroznovým nebo třtinovým cukrem...marmelády máme domácí . samozřejmě slazený cukrem, ale samo tam máme hodně ovoce a mín cukru
|
|
angrešt |
|
(5.3.2012 16:35:54) zavařovací cukr není nic neobyčejného - je to normální cukr (sacharóza) smíchaný s pektinem.
A v marmweládách už sacharóza není - varem v kyselém prostředí se rozkládá na glukózu a fruktózu - předevčírem jsem to tu rozepisovala přímo v tématu tomuto věnovaném.
|
|
|
Inka | •
|
(5.3.2012 15:07:12) On ani cukr dětem nijak nevadí, pokud to není moc často a večer si vyčistí zuby, lepší k svačině smetánek než sušenka a bonbony.
|
|
|
|
|
zerat |
|
(5.3.2012 14:48:59) Hele v první řadě- že by dal Havlíček na net jen tak kolovat svůj jídelníček? Byla bych hodně opatrná! Myslím, že lidi platí těžké peníze za to, že jim jídelníček ušije přímo na míru dle toho, co zjistí jeho přístroje...
Jednu dobu jsem si zapisovala do Sebekoučinku jídlo a řvalo to na mě, že používáme doma příšerně málo tuku! Ono totiž není zdravé hubnutí hubnout bez tuku. Ono to chce ten jídelníček vyvážený. Nevím samozřejmě je-li to Tvůj problém, ale zbavit se úplně pečiva, odstavit všechno tučné, najet kompletně na neznámou stravu... vydržíš to dlouhodobě, třeba pořád? Já ne! A když jsem vždycky z podobného jídleníčku vrátila k normálnímu stravování kila se naskládala zpátky Věřila bych tomu, že člověk může dlouhodobě zhubnout zaplatí-li si ty peníze a jezdí do Prahy přímo k Havlíčkovi, ale jen tak si stáhnout nějaký jídelníček, který je za jeho vydávaný - do toho bych fakt nešla!
|
zerat |
|
(5.3.2012 14:55:49) a jen dodám, že jíst v této době rajčata, papriky, cukety - těžko říct, jestli svému tělu skutečně toliko pomůžeš - podle mě jsou to uměliny a ne dobrá zelenina.
|
zerat |
|
(5.3.2012 15:42:55) No já bych se právě bála i té prázdné vlákniny. Kdo ví na čem a kde to vyrostlo
|
|
|
angrešt |
|
(5.3.2012 16:37:13) zerat, jo, to máš pravdu. Potraviny, u nichž je nutno nejprve zabránit zrání a pak v době poptávky rychle urychlit zrání... nic moc zdravého vskutku nejsou.
|
Tragika |
|
(5.3.2012 17:04:30) Vůbec nevím kdo je Havlíček, ani nedržím dietu. Jím zdravě pořád. Jíšku jsem nikdy nedělala, taveňák nejedla cca 15 let. Piju jen vodu, občas neslazenou minerálku, čaj a kafe. Colu, džusy ,šťávy a ochucené vody jsme doma nikdy neměli. Přílohy jím v minimálním množství, spíš si místo nich dám salát, nebo dušenou zeleninu. Na 99% pokrmů dávám olivový olej. Dnes jsem měla k obědu waldorfský salát ( řapíkatý celer, jablko, hroznové víno, vlašské ořechy a zakysaná smetana. Včera k večeři zapečený fenikl s parmezánem, zítra si dám carpaccio z červené řepy. Pečivo jím v minimálním množství. Svoji spotřebu odhaduju tak na tři celozrnné housky týdně, někdy ani to ne. Miluju maso, ryby a mořské bestie. Kuře nejíme vůbec, z vepřového jen panenky. Jíst zdravě mi nedělá problém. Problém mám, když jsem nucena jezdit po vlastech českých a stravovat se v restauracích. 20 km od Prahy je fakt těžké najít dobrou restauraci, která by splňovala má kritéria.
|
madlenka07 |
|
(7.3.2012 11:20:20) Tak tak...jíšku neumím, doma nemám ani mouku ani cukr, prostě s tím nevařím. Vystačím si s ovocem, zeleninou, obilninama typu kuskus, pohanka, jáhly...olivovým olejem a bylinkama.Občas rýže nebo brambory a tak cca 1x týdně nějaké maso.Jediná neřest je kafíčko a to je taky jediná věc, ke které používám mléčný výrobek-mlíko do kafe prostě musí být. A moje malá dcera se jen olizuje jak jí to chutná. Pravda je, že té občas udělám hranolky, protože jako každé dítě je miluje.Ale domácí a s minimálním množstvím tuku.
|
|
|
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(2.4.2012 21:05:29) Na zdravou kuchyni si s manželem dost potrpíme - nesmažím, nepeču, nezahušťuju, nedělám omáčky. Maso - ryba, kuře (já bych i králíka, ale zbytku rodiny nechutná) Příloha - rýže, jáhly, kuskus, polenta, bulgur (můj favorit), těstoviny (vlastní), brambory (ojediněle - cca do 10 kg za rok). Zelenina - pořád a všude - květák, rajčata, pariky, okurka, obrovské množství cibule (cca 30 kg za rok), česneku a cuket, patizónů,různých salátů Ovoce - sezónní či mražené (žádné kompoty, slazené pyré a pod.) Úpravu preferuju minimální - např. v neděli polévka cibulačka (zahustí se sama tou cibulí), grilovaný losos (filet s kůží osolený s oreganem na 20 min pod gril), polentová kaše s opečenou cuketou (pro děti brambory též z trouby). Minimální námaha.
Snídáme vydatně (já různé kaše se semínky a suš. neproslazovaným ovocem, manžel zeleninové polévky a luštěninové kaše), oběd já občas v jídelně, jinak si vařím, manžel ve vegejídelně, večeře saláty, nějaké plněné zeleniny nebo něco plněné zeleninou. K pití voda-manžel, ovocné/bylinné výluhy-já.
Ale nedšlat si iluze - kluci jedí dost běžně (i když dle babi alternativně - nejedí pečené maso, omáčky a pod.), je mi to fuk, stačí mi, že vidí nás, jak jíme a postupně se přidávají.
|
|
|