Kapradino, ale já nepsala o nadbytku obilovin obecnĚ, ale o nadbytku pečiva (samozřejmě rychlokynutého, kvasový chléb či pečivo z hydratované mouky je jiná kapitola) a suchého zrní, tedy všemožných "snídaňových cereálií", pufovaných chlebíčků, extrudovaných křehkých plátků... prostě toho obilí, které nemělo možnost pobýt delší dobu ve vodě, aby se v něm mohly některé věci hydratovat a předštěpit.
obilniny jsou jinak naprosto normální a kalsická součást stravy, v některých situacích přímo nezbytná, resp. zbytná leda v případě složitého nahrazení. Jsou pro nás důležitým zdrojem některých vitamínů, hlavně sk. B, dále mědi, hořčíku, oves i vápníku...
A také důležitý zdroj polysacharidů.
A pak jsou hodně důležité při konzumaci luštěnin, jelikož rostlinné bílkoviny jsou neplnohodnotné, mají nedostatek některých aminokyselin. Ale obecně luštěninám chybí ty, kterých je dostatek v obilovinách, a naopak těch, kterých je málo v obilovinách, je dostatek v luštěninách (není to úplně stopro, ale dá se tím obecně řídit). Proto když se jí luštěninové jídlo, měla by být jeho součástí obilovina, aby to tělo dokázalo pořádně využít. Nebo teda k luštěnině může samozřejmě být třeba vejce, že, to taky dodá ty chybějící aminokyseliny, živočišné bílkoviny krom např. kolagenu) jsou plnohodnotné. Takže žádost o krajíc chleba k luštěninové polévce je velmi dobře odpodstatněná
Obilninová příloha k jídlu je v pohodě, ale, abych si vybrala uchopitelný příklad, tisíckrát lepší je příloha v podobě uvařené rýže než v podobě rýžového chlebíčku. Tak asi.