Re: rýže ve varných sáčcích
H.roudi, co praví chytrá kniha "Pod pokličkou 2"
bílá rýže se vyrábí odtržením téměř všeho prospěšného. Zrna se omílají, zbavují "slupek" a pro zlepšení vzhledu se dokonce i leští. Tím se ovšem zbavují vitaminů i živin. Na konci zpracování se někdy přidá trochu vitaminů, aby se aspoň částečně nahradilo to, co bylo zničeno
hnědá rýže je vlastně celé zrno bez vnější vrstvy. Má daleko více vitaminů a draslíku protože se zpracováním zničí jen malá část nutričně bohaté vrstvy zrna. Obsahuje téměř dvakrát tolik vlániny než rýže bílá.
rýže parboleid je částečně rafinovaná tepelně zpracovaná rýže, mnohem lépe se jí než celozrnná rýže, oproti bílé rýži si uchovává většinu vitaminů
Od jisté doby kupuju a doma vařím jen parboleid - ale ne pytlíkovou - chutná mi jednak daleko víc (ta obyč. mi tak jako smrdí
) a druhak se obtížněji rozvaří - na rozvařenou rýži já jsem totiž expert
. Mám ráda sypkou rýži, a to s parboleid není problém
Co se týče těch pytlíků - jo, mám to stejně, nekupuju. Jednak je to drahý, druhak mám blbej pocit jíst jídlo, který vařím v igelitu... Když mi mm náhodou asi 2x přivezl pytlíkovou parboleidku normálně jsem ji vysypala a vařila jen tak - vyhovuje mi totiž, když to jídlo v kastrolu vidím
Odpovědět