Re: rýže ve varných sáčcích
Do kontaktu s plastem přichází potraviny ve varu docela často - klasika varné konvice, plastové "nohy" tyčových mixérů...
Nevím, z čeho jsou zrovna ty obaly na rýži v pytlících.
Že z plastů leze do jídla nějaký ten fujtajflík, to zas jako jo. Ale záleží na tom kterém konkréttním plastu.
Můžeš si přečíst třeba tu:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076010003444
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19440049.2011.555845?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dpubmed.UkGipRCboSY
A musím teda říct, že zrovna používání rýže v pytlících nechápu. Chápu polotovary, které nějakým způsobem urychlí vaření, třeba předvařenou rýži. Ale ty varné pytlíky přece neurychlují vůůbec nic. Rýže je v tom naprosto neupravená a vaří se stejně dlouho, jako rýže bez pytlíku. Dokonce se vaří o něco pomaleji, jak je nahuncaná v tom pytlíku, tak vnitřním zrnkům to trvá o něco déle, než když uvaříš rýži bez pytlíku.
Pokud považuješ za úsporu času pouze to, že rýži neproplachuješ, nerestuješ atd. - tak se na tohle všechno můžeš vykvajznout a uvařit ji principiálně stejně, jako v pytlíkách .Tj. jako těstoviny - v hrnci vroucí osolenou vodu v dostatečně velkém objemu, do ní normálně volně nasypat rýži (místo hodit ji do toho velkého hrnce v pytlíku) a prostě ji těch 20 - 24 min takto přímo vařit stejně, jak ten pytlík. A Když je vařená, tka úplně stejně jak těstoviny ji přecedit přes cedník .Toť vše. To je celý princip těch pytlíků.
jo, rýže dušená je o něco chutnější než takto vařená ve velkém objemu, ale pořád je to mnohem lepší, než ji vařit s plastem. A fakt to tak normálně funguje, věř mi, stačí zkusit. Právě proto ji nemusíš ani před tím nasypáním proplachovat, ve velkém objemu se ten obroušený škrob rozptýlí a nevadí.
Odpovědět