Re: Jak v kuchyni využít mrkvovou nať a jiné "odpady"?
Do hovězího ji dávám vždy. Ale většinou dělám vývar ze směsi masa s odřezky třeba od jiného jídla (teď zrovna z hovězího žebra a kostí z kotlet).
Vše na vývar očistím, v hrnci opeču, přidám trochu té rajčatové šťávy a zasmahnu, zaliju studenou vodou, když zevře, seberu pěnu (ona sice není nijak chuťově závadná, ale zakalila by vývar a hlavně by zvýšila jeho kazivost, což mi nevyhovuje). Pak vhodím koření - ze zahrádky - saturejku, vyvřín, tymián, z kořenek nové koření, pepře a muškátový květ vcelku. Když mám, je dobré přihodit kousek kůže ze slaniny nebo odřezky (tlusté) od šunky od kosti (to jsem vyčetla u Rettigové
) A pak vývar pomalinku vařím - "táhnu" 5-6 hodin.
Ta rajská šťáva vylepší barvu i chuť. A právě místo ní někd ydávám rajské bubáky.
Rajská šťáva je taky nezbytná třeba do demi-glace.
Odpovědět