Marie-Ellena |
|
(31.1.2016 17:07:54) Ráda abych naší domácí stravu nějak změnila, přijde mi, že konzumujeme hodně bílé mouky - těstoviny, rohlíky..... Často doma peču koláče, bublaniny.....čím nahradit klasickou pšeničnou hladkou nebo polohrubou mouku? Máte zkušenosti, recepty, webovky? Která z ostatních mouk je vhodná pro přípravu domácích moučníků? Samozřejmě zdravější než je pšeničná a aby mě jeden plech nevyšel na pětistovku..
|
Simeona+3 |
|
(31.1.2016 17:31:12) TAk těstoviny můžeš koupit celozrnný, rohlíky vynechat a kupovat (nebo péct) chleba s převahou žitné mouky, nejlíp celozrnné. Litá buchta půjde určitě upéct dobře i z celozrnné mouky, ale bude chutnat jinak. Asi bych být tebou zkusila moučníky z bílé mouky spíš omezit, koláče z jiné než bílé pšeničné mouky dobré nebudou...
Děti buchty všeho druhu milujou, ale nejmladší je na ně zatížená až moc, takže jsem pečení omezila a snažím se ji naučit spíš na ten kváskovej chleba a ovoce. Já jsem přešla z kváskového chleba na žitný knakebrot a slunečnicový žitný chleba (něco jako pumpernickel).
|
|
Červená řepa |
|
(31.1.2016 17:36:55) já bych dala půl na půl se špaldovou moukou. Celozrnné koláče asi dobré nebudou.
|
|
Myšutka* |
|
(31.1.2016 17:50:21) Těstoviny se dají koupit i celozrnné, rohlíky vyměň za žitný chléb a jejich konzumaci omez. Buchty atp. se dají péct z celozrnné mouky, ale chutná to jinak. Je to hodně o zvyku, ze začátku to nemusí chutnat, volila bych spíš postupné přidávání celozrnné mouky a ubírání klasiky. U nás je to komplikovanější o to, že máme doma celiatika, ale postupně jsem rodinu převedla na to, že v běžné stravě pečivo moc nefiguruje. O víkendu ale peču a vychází to tak, že cca jednou za měsíc máme klasické buchty z bílé mouky. Celitička má samozřejmě "svoje" mlsání. Těstoviny máme často, cca jednou týdně, je to hodně o mé pohodlnosti - těstoviny jsou prostě jednoduché na přípravu.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(31.1.2016 18:23:12) Špaldovou. Nebo alespoň jemně mletou celozrnnou pšeničnou. S těmi můžeš péct úplně stejně, jako s bílou pšeničnou. Jinak samozřejmě lze péct ze všech možných dalších druhů mouky, ale ty už mají jiné vlastnosti, než pšeničná, takže potřebuješ jiné recepty.
|
|
Len |
|
(31.1.2016 18:25:37) Spaldovou. Zacala jsem s ni delat palacinky a bez problemu je prijalo i mem autisticke dite, ktere zmenu chuti pozna a odmitne okamzite. Ale nevim, kolik tak muze stat, u nas je to v prepoctu zhruba 70Kc za kilo (bio kvalita).
|
withep |
|
(31.1.2016 18:33:07) Špaldová bio stojí kolem 70 Kč, nebio i polovinu (nedávno jsem si všimla v Lidlu, že tam mají 3 druhy, z toho jedna je celozrnná, má teda takovou podivuhodnou konzistenci - hrubší šlupky, ale dá se).
|
|
|
withep |
|
(31.1.2016 18:36:19) Pokud chceš zachovat konzistenci (nadýchanost), tak asi jedině pšeničnou celozrnnou nebo špaldovou (bílou nebo celozrnnou). Ostatními moukami nahrazuju pšeničnou např. v palačinkách (ječnou), karbenátcích apod. (pohankovou), žitná je asi nejpodobnější - vhodná do chleba či perníku/perníčků.
Celozrnná má takovou nahořklou chuť, i já doporučuju přidávat postupně navyšovaným poměrem k bílé mouce. U nás už jsme zvyklí, bílou mouku prakticky nekupuju.
|
|
irlev |
|
(31.1.2016 18:45:51) Používám celozrnnou pšeničnou, do buchet dávám v kombinaci s kukuřičnou. Žitná jim doma nejede, ale dá se nakombinovat, je prostě hutnější. Na netu je i spousta bezmoučných receptů na buchtu (v podstatě piškot, kde se mouka nahradí například strouhanou čokoládou).
|
irlev |
|
(31.1.2016 18:48:23) http://fresh.iprima.cz/recepty/rychly-kolac-s-jablky-kukuricnou-moukou
Tohle mám vyzkoušeno, místo polohrubé dávám celozrnnou pšeničnou. Kupuju předměřickou. Je to fakt dobrej koláč
|
|
irlev |
|
(31.1.2016 18:49:59) kukuřičná: http://www.zdravystyl.cz/bezlepkovaprodejna/eshop/3-1-Bezlepkove-mouky-a-strouhanky/0/5/85-Kukuricna-mouka-polohruba-400g
je levná a peče se z ní v pohodě.
|
|
irlev |
|
(31.1.2016 18:51:32) Také lze nahradit část mouky například namletými ovesnými vločkami, to používám na sušenky. Chuť je prostě ovesná, přebíjím to sušeným ovocem : )
|
|
|
Fren |
|
(31.1.2016 19:32:45) budete jíst rozhodně zdravěji,když nebudeš péct vůbec,pečení samo o sobě není také zdravé...
|
susu | •
|
(1.2.2016 12:23:48) Asi tak, dnes souhalsím s Fren. Nějak na to nahrazování něčeho něčím, hlavně nemusím dělat nic jinak, začínám být alergická.
|
|
|
:-) zaregistrovaná |
|
(31.1.2016 19:38:39) kupuju špaldovou v Lidlu, kilo za 36 Kč, do bábovky dávám půl na půl pšeničná hladká a špaldová hladká, tu tmavou dávám do chlebů, je to výborný, a cena přijatelná.
|
|
kachna_ |
|
(2.2.2016 7:07:00) mám jeden recept na "bábovku" z celozrnné pohankové mouky. Základ: je normální hrníčková bábovka - 2 hrnky mouky, jeden cukru, 1/2 oleje, 3 vejce. A změny: místo prášku do pečiva prášek do perníku a lžíci nebo klidně i dvě kakaa. (smíchat všechno v míse, péct na cca 180 45 minut, drží tvar bábovky nebo i buchty na pekáč)
|
|
nel, dcera 10/06 | •
|
(2.2.2016 20:34:45) Já dle nálady používám namleté ovesné vločky nebo celozrnou žitnou mouku. Žitnou nahrazuji maximálně polovinu dávky mouky. Používám ji hlavně u kynutých těst. U ovesných vloček někdy nahrazuji i celou dávku mouky. Třeba u těsta na vafle, když kynou přes noc v ledničce. Co je u vloček důležité, je nechat je chvíli nasát tekutinu. Nikdo neprotestuje a obvykle ani chuťově nepozná. S žitnou moukou samozřejmě těsto není bílé.
|
|
|