| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Potraviny s velkým obsahem bílkovin

 Celkem 39 názorů.
 veronika82,Kamilka,klučík03/09 


Téma: Potraviny s velkým obsahem bílkovin 

(16.2.2015 20:34:34)
Snažím se jíst dle Havlíčka. Ale maso už mi leze krkem. Čím ho nahradit? O soji vím,ale trochu se mi ekluje.
 Monika. 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(16.2.2015 20:37:13)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(16.2.2015 20:39:14)
A tofu se Ti taky ekluje? Mně to přijde upravený jako čína docela dobrý.
 Romy 
  • 

Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(16.2.2015 20:55:55)
Větší množství bílkovin je např. ve Šmakounu. Připravuji ho na grilu a jako přílohu k němu dělám kuskus a dušenou zeleninu.
 angrešt 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:36:44)
Śmakoun je osolený vařený vaječný bílek. Totéž za podstatně nižší cenu a s větší kontrolou nad primárním zdrojem suroviny lze získat normálním uvařením vejce.
 KlaudieS+M+E 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(16.2.2015 21:09:24)
Tvaroh, syr, vejce…
Pak i v lusteninach, ale ty nejsou tak plnohodnotne.
 withep 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(16.2.2015 21:11:36)
V luštěninách. Čočka, fazole, hrách, soja a fermentované výrobky ze sóji (tempeh, tofu). Každého je spousta druhů a dá se upravit na spousty způsobů. Na hrachových karbanátkách si pochutná i masožravec.

Nevím, co je Havlíček, ale třeba dle makrobiotiky lze nahradit veškeré potraviny živočišného původu rostlinnými v patřičných kombinacích. MB jedí každý den tzv. kompletní talíř, tj. jídlo obsahující nějakou obilovinu v kombinaci s nějakou luštěninou (+zeleninu), aby dali dohromady všechny esenciální aminokyseliny, které se údajně mimo živočišné produkty nevyskytují.

 Luc. 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(16.2.2015 21:22:35)
tak rostlinný bílkoviny jsou neplnohodnotný
 withep 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 5:38:29)
To je právě to, co makrobiotika považuje za mýtus, vždyť to píšu. Já jí neradím, aby se stala veganem, ale jíst maso každý den několikrát, navíc v obvyklých úpravách (uzeniny, paštiky,...) fakt není zdravé. Jednou týdně kvalitní libové maso, které běhalo nebo plavalo venku, nejlépe domácí, divoké nebo "bio". A po zbytek týdne luštěniny v kombinaci s obilím, nejlépe celozrnným.
 Aja 
  • 

Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 6:24:39)
Luštěniny na tom s obsahem bílkovin nejsou zas tak super.
 withep 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 13:17:59)
Však taky my jich zas až tak moc nepotřebujem. Souzním s tím, co níže píše Zuzaa.
 Luc. 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 8:38:36)
whitep,
souhlasím s tím že jíst denně maso není ideální, ale zase na druhou stranu veganství nebo vegetariántsví je taky extrém (pro mne). Maso vařím 3x týdně a počítám do toho samozřejmě i ryby. Uzeniny jsem nekoupila několik let, nejíme je. Uzeniny považuji za největší svintstvo, odpad plný chemie. Paštiku si občas dělám domácí. Občas kupuji vysokoprocentní šunku. Bílkoviny doplňuji těmi potravinami, které jsem psala níže.
Že jsou rostlinné bílkoviny neplnohodnoté je ale pravda. Že tvrdí makrobiotici něco jiného je možné, to je další extrém.
Taky bychom se mohli bavit o vitariánech a ti budou zase tvrdit něco jiného.


 zuzaa 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 9:46:31)
Z rostlinných zdrojů lze bez problémů získat všech 8 esenciálních aminokyselin (isoleucin, leucin, lysin, methionin, fanylalanin, threonin, tryptofan, valin) plus dvě semiesencialní, jejíchž syntéza není dostatečná v období růstu (arginin a histin). Kompletní spektrum aminokyselin obsahuje quinoa, chlorella, konopný protein, spirulina. Obiloviny zpravidla mívají nižší obsah lysinu, ten je však bohatě zastoupen v luštěninách, takže je ideální v jednom jídle zkombinovat právě obiloviny s luštěninami (jak právě doporučuje třeba makrobiotika). Pak jsou tu samozřejmě i "náhražky masa", tzn. třeba seitan a robi, pokud se chceš vyhnout sóje. Ať už maso jíš, nebo nejíš, jídleníček by měl být co nejpestřejší - nemělo by tedy jít o objem bílkovin, ale o jejicj rozmanitost. Co se týče bílkovin, dle WHO (Světové zdravotnické organizace) by totiž měly bílkoviny představovat jen 5% kalorií, které za den přijmeme. Pro většinu západního světa tedy není problémem nedostatek bílkovin, ale jejich nadbytek, který mj. zatěžuje ledviny.
Jen pro představu - obsah bílkovin v něterých potravinách (na 100g):
Bůček - 9g
Párky (průměr) - 13g
Quinoa - 14g
Vepřová šunka - 14g
Kapr - 16g
Vepřové maso - 16g
Mandle - 19g
Robi - 21g
Hovězí maso - 21g
Cizrna - 21g
Kuřecí maso - 22g
Fazole - 23,5g
Seitan - 25g
Hrách - 25g
Čočka - 27g
Sušené houby - 37g
Sója - 45g
Spirulina - 65g
:-)
 Aja 
  • 

Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:16:19)
Odkud to je? Fazole mají jen 8 g bílkovin na 100 g!
 zuzaa 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:23:12)
Máš pravdu, teď koukám, že jsem se přepsala, uvedené hodnoty platí pro nevařené luštěniny, vařením (tzn. zvýšeným poměrem vody) se procentuální zastoupení vody u fazolí snižuje na 8-10g/100g, dle druhu. Nicméně célem není jíst bílkovin co nejvíc, takže to i tak to bohatě stačí ;-)
 Luc. 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:24:06)
Ajo,
to není pravda, fazole mají průměrně přes 20g bílkovin na 100g. Je minimální rozdíl mezi červenými bílými a například fazole adzuki - ty mají "jen" 19g ve 100g. V syrovém stavu samozřejmě.
 zuzaa 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:24:39)
Zde je zdroj pro obsah bílkovin u vařených luštěnin:
http://www.healthaliciousness.com/articles/beans-legumes-highest-protein.php
 angrešt 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:32:42)
fazole mají kolem 25 - 50 g bílkovin na 100 g v suchém stavu.
Ve stavu vařeném mají 7 - 10 g bílkovin na 100 g.

Takže ta zde zkopírovaná tabulka je dost zavádějící.

V podobě upravené "ke konzumaci" mají luštěniny cca třetinový obsah bílkovin ve srovnání s masem.

Ale potřebu bílkovin lze pokrýt plně z rostlinných zdrojů, pokud jsou správně kombinovány a jsou vyrovnávány karence aminokyselin v neplnohodnotných rostlinných bílkovinách (valin, leucin atd.). Obecně platí, že kombinace luštěniny s lepkem vyrovná tuto aminokyselinovou karenci.
U jiných obilovin je to složitější.

Hlavní problém rostlin nspočívá v nedostatku bílkovin, ale v de facto naprosté nepřítomnosti vitamínu B12. Proto je dlouhodobé veganství zdraví škodlivé, ne kvůli bílkovinám, těch lze získat z rostlin dost.

Vegetariánství získává B12 z mléčných a vaječných produktů a proto je (správně praktikované) plnohodnotnou výživou.

 angrešt 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:39:50)
U luštěnin je vhodné si uvědomit, že ta část, která v nich není bílkovinou, je tvořena především sacharidy, zatímco v mase je tato část tvořena hlavně tukem a vodou. Proto mají luštěniny oproti masu o dost vyšší glykemický index a pokud jsou používány pro nějakou speciální dietu, je potřeba na to myslet.

Sacharidů jsou do značné míry zbavené čištěné luštěninové produkty typu tofu.
 zuzaa 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:58:01)
Ona je taky otázka, jestli je to až takový problém. Vegani nejspíš budou mít ve stravě vyšší zastoupení sacharidů (jedí více luštěnin, hodně ovoce a také možná častější konzumace některých obilovin), ale tělesnou váhu mívají zpravidla optimální. Samozřejmě lze argumentovat tím, že u nich nejspíš celkově bude vyšší tendence k zdravému životnímu stylu (pohyb atd.), ale podle výzkumů mají statisticky nižší BMI, tlak, cholesterol atd., takže asi nelze říci, že existuje přímá úměra více sacharidů = nadváha.
 Luc. 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 11:05:18)
Jako výživové poradkyni mi prošlo pod rukama už celkem dost veganů či vegetariánů s nadváhou až obezitou. Nevím, jaké je statistika, tu nezkoumám
Dokonce 6ti leté dítě z vegetariánské rodiny s hodně vysokým cholesterolem a o pár let později diagnostikován diabetes.



 zuzaa 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 11:09:39)
Je to jen moje domněnka, založená na statistikách, které jsem četla, a na lidech, které znám. Obézní veganka jedna, ale pro ni je důležitá čistě jen etická stránka věci, zatímco pro většinu je mimo to motivací i vlastní zdraví. Nakonec vegan si může říkat i člověk, který celé dny nejí nic jiného než Oreo sušenky ~t~
 zuzaa 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:42:05)
Vegani proto B12 zpravidla suplementují, stejně jako ho lidé, kteří jedí maso, suplementují skrze živočišné produkty, které konzumují (zvířatům v chovech je B12 dodáváno), jen na rozdíl od masožravců berou B12 "přímo". Někteříi dlouholetí vegani B12 neberou, a i přesto mají dle krevních testů hladinu B12 v normě, není přesně jasné proč tomu tak je, ale většinou se to připisuje konzumaci nemytých plodin v vlastních výpěstků :-)
 angrešt 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:46:32)
No však, suplementací B12 izolovaného z živočišných produktů, nebo vyrobeného chemickou syntézou.
Nikoli ze stravy, protože v rostlinách B12 prostě de facto není. Tedy přesně to, co píšu.

Jediný neživočišný zdroj alespoň trochu nezanedbatelného (byť ne postačujícícho) B12 množství jsou houby, které jsou nyní taxonomicky řazené do samostatné říše, ale uvažuje se nyní o jejich přeřazení do říše živočichů, jeví se, že jsou to možná zvláštní formy živočichů.
 zuzaa 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:48:40)
Taky jsem četla, že konkrétně křemenáče jsou dobrým zdrojem B12 :-)
 angrešt 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:52:58)
Ano, při nemytí zeleniny, pokud přitom pojídají dostatek vlastních výkalů, mohou určitou část B12 získat.
 zuzaa 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:46:24)
Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets
Abstract:
It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes. A vegetarian diet is defined as one that does not include meat (including fowl) or seafood, or products containing those foods. This article reviews the current data related to key nutrients for vegetarians including protein, n-3 fatty acids, iron, zinc, iodine, calcium, and vitamins D and B-12. A vegetarian diet can meet current recommendations for all of these nutrients. In some cases, supplements or fortified foods can provide useful amounts of important nutrients. An evidence- based review showed that vegetarian diets can be nutritionally adequate in pregnancy and result in positive maternal and infant health outcomes. The results of an evidence-based review showed that a vegetarian diet is associated with a lower risk of death from ischemic heart disease. Vegetarians also appear to have lower low-density lipoprotein cholesterol levels, lower blood pressure, and lower rates of hypertension and type 2 diabetes than nonvegetarians. Furthermore, vegetarians tend to have a lower body mass index and lower overall cancer rates. Features of a vegetarian diet that may reduce risk of chronic disease include lower intakes of saturated fat and cholesterol and higher intakes of fruits, vegetables, whole grains, nuts, soy products, fiber, and phytochemicals. The variability of dietary practices among vegetarians makes individual assessment of dietary adequacy essential. In addition to assessing dietary adequacy, food and nutrition professionals can also play key roles in educating vegetarians about sources of specific nutrients, food purchase and preparation, and dietary modifications to meet their needs.
 Luc. 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:31:30)
Jinak zuzaa, k tomu co jsi napsala, to je sice hezký, ale rostlinné bílkoviny obsahují MÉNĚ HODNOTNÉ amonokyseliny, některé např u obilovin a luštěniny jsou limitující (lysin a methionin).
Plnohodnotné bílkoviny = živočišné obsahují všechny esenciální aminikyseliny.
Nejvalitnější je bílkovina vaječná - bílek - tzv referenčn.
Bílkoviny se doporučují na kilogram hmotnosti a počet Kj, která přijmeme.



 angrešt 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:42:32)
I toto může být zavádějící, ne všechny živočišné bílkoviny jsou plnohodnotné.

Plnohodnotné jsou bílkoviny masa, o nichž zde byla řeč.

Ale i mezi živočišnými se vyskytují neplnohodnotné bílkoviny, příkladem je kolagen.
 Luc. 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:48:46)
Ale tak samozřejmě, také bychom zde mohli posuzovat kvalitu bílkovin - začít tu počítat amonikyselinové skóre - ale to by zdejším diskutujícím stejně k ničemu nebylo.
Zakladatelka se ptala čím nahradit bílkoviny, když nechce jíst tolik masa a na to se jí odpovědi dostalo myslím v dostatečné míře.
Že mají luštěniny hodně sacharidů asi ví každý, teda předpokládám.

Co se týče B12, ano to je pravda, vegetariáni a vegani by měli suplementovat.
 veronika82,Kamilka,klučík03/09 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(16.2.2015 21:25:10)
O tom jsem četla. Já teda nechci být vegetarián jen nechci jíst tolik masa.
 Luc. 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(16.2.2015 21:30:23)
já vím, pochopila jsem to, jen jsem reagovala na whitep :-)

Jestli máš ráda ryby, tak doporučuju nejen kvůli bílkovinám, ale taky kvůli těm "správným tukům", které obsahují :-)
 Anna Veselá 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(16.2.2015 22:18:49)
Jo, luštěniny ~R^ Celkově bych řekla že čím míň živočišných potravin (jakýchkoli), tím líp.
 Luc. 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(16.2.2015 21:21:39)
tvaroh, tvrdé sýry, cottage, hermelín figura, tofu, tempeh, robi, šmakoun, seitan, hrách, soja, olomoucké tvarůžky, vaječný bílek, něco málo bílkovin je v brokolici, arašídy, mandle, knackebrot, mléko, bílý jogurt, podmáslí, kefír
 veronika82,Kamilka,klučík03/09 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(16.2.2015 21:23:58)
~R^super :-)
 Anna Veselá 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(16.2.2015 22:15:22)
Tvaroh, vejce, šmakoun, tofu, speciální proteinové nápoje třeba.
 el + 2 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 0:15:38)
na webu jde najít tabulky s obsahem bílkovin jednotlivých potravin - jen tak přibližně, co si trochu pamatuju: vede soja (50%), z masa hlavně hovězí (30%), pro mě překvapivě hodně má i sezam, červená čočka a mungo (kolem 20%), což je srovnatelné s kuřecím a krůtím masem. Vejce má asi 12,5% a tvaroh 10%. Zato fazole mají asi jen 8%, stejně jako rýže či chleba...
 holka anonymka 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 8:06:39)
v rybách.. to je podle mého "polomaso" :-)))
 DaVinci 


Re: Bílkoviny kde je jich hodně obsaženo kromě masa? 

(17.2.2015 10:46:15)
Tuňák má hodně bílkovin

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.