25.6.2014 15:54:17 Žžena
Re: Jíte někdo makrobioticky? - Jime jinak
Jenže ono tam nejde o vymýšlení náhražek pro všechny možné potraviny. Jako že uděláš palačinky, ale místo pšeničné mouky dáš pohankovou a místo kravského mlíka kokosové. Náhražkování vesměs nikam nevede, akorát k prznění některých jídel. Jde o to, že se člověk naučí jíst JINAK. Zbourá stereotypy typu "normální je přece jíst rohlíky a palačinky, a z čeho je teď mám sakra dělat?". Makrobiotika není o tom, co nahradit čím v palačinkách (nebo doplň v jakém pokrmu), ale má celkou škálu úplně jiných jídel. Obiloviny se třeba nejí ve formě rohlíků, ale např. v kaších. A tak podobně.
Zkrátka je nutný odpoutat se od představy, že "budu vařit a jíst všechno co teď, akorát v tom obměním nějaké zakázané suroviny za povolené". Pak se v tom dá najít myslím dost inspirace, a zařadit nějaké nové věci. Já jsem se třeba dost inspirovala v luštěninách. Klasické způsoby úpravy (čočka/fazole na kyselo a spol.) mi nechutnaly, teď luštěniny miluju.
Odpovědět