Trochu mě udivuje vaření 3x denně - to máte snídani v podobě teplého zeleninového jídla?
Z toho, co píšeš, neplyne, zda 30 min práce, nebo 30 min od příchdu do kuchyně k pokládání na talíř.
První kategorie (připraví se a dá vařit/péci na nějakou dobu) je naprosto v pohodě, to lze vlastně vařit cokoli, stačí si to rozumně naplánovat.
Druhá je už ale dosti šibeniční - ta se dá praktikovat v létě, kdy je v sezóně zenenia žádající žádnou či krátkou tepelnou úpravu. Ale jak to leze k podzimu a potom k zimě, tak jaksi přichází do sezóny zelenina, které 3 min tepelné úpravy nestačí, takže během 30 min (pod 20 min příprav - loupání, krájení, čištění...) se v množství pro 5 lidí nedá takřka dostat a za 10 min uvařit a ochutit už řadu věcí prostě nejde. Zeleniny, které jsou teď na vrcholu sezóny - tj. dýně, zelí, celer, cibule, brambory, mrkev... se za 10 min tepelně opracovat nestihnou.
Ze sezónních jde rychle třeba teď brokolice, květák.
Můžeš ještě využívat doznívání křehčích letních zelenin, kterým stačí tepelně upravovat krátce - cukety, letní pórek, mangold, rajčata... ale těm už sezóna končí.
Navíc s požadavkem 30 min vylučuješ z jídelníčku luštěniny s výjimkou červené čočky. A to zrovna ideální není.
Jídla málo pracná, protože se zelenina nekrájí na malé kousky(strávníci si ji krájí vlastně až na talíři), ale časově na hraně (prostě rychleji to voda neuvaří, a to ještě chceš započítávat přivedení vody k varu, což je obvykle kolem 5 min, nemáš-li indukční sporák):
Vařený květák s máslem a parmazánem
vařený květák sypaný strouhaným vejcem
vařená brokolice se sýrovou omáčkou
vařené mangoldové řapíky s česnekovým máslem
restovaná cuketa na másle
restovaná cuketa s hrubozrnnou hořčicí a creme fraiche
mangold (listové čepele) s rajčaty
vařený pórek s osmaženou strouhankou
Jídla, která vyžadují krájení na malé kousky, jsou pro 5 lidí už časově náročná jaksi z principu, takže nepomůže ani to, že tepelná úprava není dlouhá - to platí např. pro zeleninový kuskus, těstoviny se zeleninovými omáčkami... prostě věci jako škrábání mrkve, krájení celeru na malé kostičky... zabírají spoustu času, a to i kuchařům, kteří krájejí profi rychle.
Leda si na to pořídit robot. Ale ani ten neoloupe/neoškrábe, neumyje...takže ušetří cca pouze třetinu času zpracování zeleniny.
No a protože sasmozřejmě neodolám lálavému nadpisu, tak si přihřeju polívčičku upozorněním, že již brzy vyjde má kuchařka věnovaná sezónnímu vaření