| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Trochu mě udivuje vaření 3x denně - to máte snídani v podobě teplého zeleninového jídla?
Z toho, co píšeš, neplyne, zda 30 min práce, nebo 30 min od příchdu do kuchyně k pokládání na talíř.
První kategorie (připraví se a dá vařit/péci na nějakou dobu) je naprosto v pohodě, to lze vlastně vařit cokoli, stačí si to rozumně naplánovat.

Druhá je už ale dosti šibeniční - ta se dá praktikovat v létě, kdy je v sezóně zenenia žádající žádnou či krátkou tepelnou úpravu. Ale jak to leze k podzimu a potom k zimě, tak jaksi přichází do sezóny zelenina, které 3 min tepelné úpravy nestačí, takže během 30 min (pod 20 min příprav - loupání, krájení, čištění...) se v množství pro 5 lidí nedá takřka dostat a za 10 min uvařit a ochutit už řadu věcí prostě nejde. Zeleniny, které jsou teď na vrcholu sezóny - tj. dýně, zelí, celer, cibule, brambory, mrkev... se za 10 min tepelně opracovat nestihnou.

Ze sezónních jde rychle třeba teď brokolice, květák.

Můžeš ještě využívat doznívání křehčích letních zelenin, kterým stačí tepelně upravovat krátce - cukety, letní pórek, mangold, rajčata... ale těm už sezóna končí.

Navíc s požadavkem 30 min vylučuješ z jídelníčku luštěniny s výjimkou červené čočky. A to zrovna ideální není.

Jídla málo pracná, protože se zelenina nekrájí na malé kousky(strávníci si ji krájí vlastně až na talíři), ale časově na hraně (prostě rychleji to voda neuvaří, a to ještě chceš započítávat přivedení vody k varu, což je obvykle kolem 5 min, nemáš-li indukční sporák):
Vařený květák s máslem a parmazánem
vařený květák sypaný strouhaným vejcem
vařená brokolice se sýrovou omáčkou
vařené mangoldové řapíky s česnekovým máslem
restovaná cuketa na másle
restovaná cuketa s hrubozrnnou hořčicí a creme fraiche
mangold (listové čepele) s rajčaty
vařený pórek s osmaženou strouhankou


Jídla, která vyžadují krájení na malé kousky, jsou pro 5 lidí už časově náročná jaksi z principu, takže nepomůže ani to, že tepelná úprava není dlouhá - to platí např. pro zeleninový kuskus, těstoviny se zeleninovými omáčkami... prostě věci jako škrábání mrkve, krájení celeru na malé kostičky... zabírají spoustu času, a to i kuchařům, kteří krájejí profi rychle.

Leda si na to pořídit robot. Ale ani ten neoloupe/neoškrábe, neumyje...takže ušetří cca pouze třetinu času zpracování zeleniny.

No a protože sasmozřejmě neodolám lálavému nadpisu, tak si přihřeju polívčičku upozorněním, že již brzy vyjde má kuchařka věnovaná sezónnímu vaření ~;)




Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.