Sněhulka a sněhuláčci |
|
(26.3.2015 16:46:29) Ahoj, chtěla bych se naučit připravovat různé zdravé pokrmy z luštěnin a podobně. Momentálně končím u běžné čočky na kyselo. Takže mám na vás dotazy: Připravujete luštěniny jako přílohu k běžným jídlům (místo knedlíku, těstovin)? Jak a které? Jaká jiná jídla z takovýchto potravin připravujete (prosím o podrobný recept)? Prosím o vyzkoušené a hlavně "typicky chutné" (nevím, jak jinak to napsat) recepty. Jinými slovy, aby mi to strávníci zvyklí na běžná jídla nehodili na hlavu, potřebuji rodinu trošku nadchnout, že zdravě jíst neznamená nutně "nechutně" jíst... Díky a hezký den.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(26.3.2015 16:53:21) Dělám akorát humus, podle tohodle návodu http://www.lidovky.cz/vysoka-skola-humusu-naucte-se-nejlepsi-pomazanku-z-cizrny-pal-/dobra-chut.aspx?c=A100126_105113_dobra-chut_glu Ale najde se i spousta dalších na internetu. Oblíbili jsme si ho i když já třeba jinak cizrnu nejím.
|
|
angrešt |
|
(26.3.2015 16:56:13) Jako přílohu třeba indickou rýži s červenou čočkou, klasickou hrachovou kaši, francouzskou jablkovohrachovou kaši... Také jako přílohu používám luštěninové saláty, hlavně z cizrny či fazolí
Samostatná luštěninová jídla u nás doma oblíbená jsou třeba bostonské pečené fazole, španělská čočka s mletým masem nebo jen se zeleninou, falafel, hommos, harira, chilli con carne, samostatné luštěninové saláty.
běžně přidávám hrst předvařených luštěnin (mám pytlíčky v mrazáku) do různých dušených jídel.
Jáhly nejsou luštěnina, ale obilovina (proso). Jáhly jím na slano i sladko v kaších, nákypech, jako rýži v přílohách či "rizotech", v polévkách...
Indická rýže s červenou čočkou:
|
Tizi |
|
(26.3.2015 22:19:08) Angrešt, nedávno jsme měli na oběd bostonské pečené fazole z tvé kuchařky a sklidily velký úspěch i u manžela a syna, kteří to se zdravým jídlem nijak nepřehánějí Zlatý sirup jsem tedy neměla, nahradila jsem ho javorovým, ale v každém případě to bylo vynikající.
|
|
|
splechtulka & M+J+R |
|
(26.3.2015 17:04:28) Z cizrny ( tedy zavarene ve skle) dělám salát. Nasypu jí do pekacku, nakrajim koktejlova rajčata na pulky, trochu olivoveho oleje a sul, pepř. Peču na 180 cca 40 minut. Potom uvařím quinou a smíchám. Vedle dam jogurt s citronem a česnekem, kdo chce smíchá ale je to dobré i tak.
|
|
withep |
|
(26.3.2015 17:14:37) Jáhly jsou obilovina (proso). Obiloviny (jáhly, pohanku, oves, ječmen, rýži,...) používám "jako přílohu", kdežto luštěniny (hrách, cizrna, čočka, fazole, fermentované sojové výrobky) "jako maso" - dodávají obilninám chybějící bílkoviny. K tomu zeleninu, optimálně ještě nějaké semínka a kvašenou zeleninu.
Pokud chceš zpestřit a ozdravit jídelníček konvenčním jedlíkům - tj. zakomponovat tyto suroviny tak, aby to nebylo tak docela znát, doporučuju začít pozvolna kombinovat s jídly, na které jsou zvyklí - např. do knedlíků přidat vařené obilí. Z luštěnin lze připravovat výborné karbenátky a pomazánky, na kterých si pochutná i leckterý kovaný masožravec.
|
|
splechtulka & M+J+R |
|
(26.3.2015 17:23:07) A pokud vařím rýži, přidám k ní malý šálek bezplucheho ovsa, dohromady je to výborné
|
withep |
|
(26.3.2015 18:22:08) No jo, ale oves se vaří mnohem déle než rýže, potřebuje do měkka aspoň půl hodiny, zatímco rýži (basmati) vařím 10 minut. Leda že bys myslela přírodní/neloupanou rýži... nebo jiný druh, dlouhozrnnou(?) Nebo máš ten oves předvařený?
|
splechtulka & M+J+R |
|
(26.3.2015 19:39:52) Já teda rýži vařím 20 minut i obyč, pokud není predvarena, ale většinou dělám neloupanou.
|
|
|
|
Mr. Miçkey |
|
(26.3.2015 17:23:12) Z lustenin jim asi nejvic nakliceny mungo. Bud hodim hrst do salatu, nebo ho pridam do nakyho zeleninovyho jidla, nebo ho prubezne uziram jen tak (chutna jako cerstvy hrasek).
|
|
Mishula |
|
(26.3.2015 18:21:11) Někde jsem četla, že luštěniny nejsou vhodné jako příloha k masu (bílkovina s bílkovinou). Takže jáhly dělám jako nákyp na sladko, s ovocem. Cizrnu mám nejradši smíchanou s osmaženou cibulkou, česnekem, sušenými rajčaty a lžičkou kurkumy. Nebo z ní udělat pomazánku, taky dobrota. Pohanku mám nejradši ve vývaru, ale zkoušela jsem ji i jako hlavní chod s hlívou ústřičnou a špenátem. Taky mi moc zachutnal bulgur, ten teda dělám jako přílohu k masu, nejčastěji k pečenému kuřeti.
|
|
Litevská.krychle |
|
(26.3.2015 19:36:56) Dělám - hrachovou kaši a osmaženou cibulkou, hodně česneku a k tomu opečený kuřecí plátek z prsou s nějakým pálivým kořením - polévku ze zeleného hrášku, se zakysanou smetanou a opečeným toustem - obyč. čočku nakyselo s volským okem - vylepšenou čočku nakyselo, kdy jí vařím s mrkví a celerem na kousky, přidávám někdy uzeninu a zelenou petrželku - červenou čočku jako přílohu - s basmati rýží, cherry rajčaty a olivami
|
NovákováM |
|
(27.3.2015 0:45:41) velmi podobná "počeštěná" luštěninová kuchyně, také tak.
U nás ještě "frčí" cizrna, - a u muže a dětí fazole .. ale úpravy podobné, nebo saláty nebo pomazánky.
|
|
|
Edysha |
|
(26.3.2015 20:11:10) Pro zacatek zkus treba klasicke rizoto a misto poloviny ryze pridej cervene fazole nebo cervenou cocku. Dobre je take klasicke na paprice, ale opet s fazolema (z pocatku dej pul masa a pul fazoli). Vyborny je salat ze studene cocky, nebo lusteninove karbanatky. My treba milujeme fazolove muffiny (fazole jako nahrada jedlych kastanu). Deti zase miluji opecene fazole s pecenym bramborem (uvarene fazole opeces na sadle, 1/2 z nich pri peceni rozmackej vidlickou a pec dokud se neudela kurcicka, ja pecu na sadle). Nebo maji radi jen tak ty velke bile fazole (uvarim, dam do misky a zobou jako orisky). Z pohanky je vyborny dezert - uvaris ji, po vychladnuti pridas kysanou smetanu, susene svestky, pripadne med a skorici a das vychladit do lednice. Prodava se i pohankova krupice, tak z ni muzes detem varit kkasickou krupicku (z pocatku bych zacala s 1/3 pohankove krupice, nez si zvyknou na chut). Z pohankove mouky jsou vyborne palacinky. Z jahel mame radi klasicky jahelnik.
|
|
ALL |
|
(26.3.2015 21:28:18) Nemám ráda moc luštěnin najednou. Přidáváme ale třeba trochu fazolí, červené čočky nebo cizrny do "rizota" nebo do rajčatové omáčky k těstovinám, to se lépe snese.
|
|
úča | •
|
(26.3.2015 21:56:06) Luštěniny jsou bílkovinné jídlo, takže ho jako přílohu k masu nepoužívám, až na ojedinělé "excesy" typu čočka s párkem a volským okem a kyselými okurkami, máme to moc rádi a vdycky je nám pak blbě.. Čili: francouzská čočková polévka: na másle s oliv. olejem se opeče a podusí na malé kostičky pokrájená cibule, mrkev, řapíkatý celer, k tomu zelená čočka, voda bobkový list. Měkké se dochutí česnekem utřeným se solí a majoránkou. Jde do toho dát klobása, lepší předem opečená. Kulatá rýže a červená neloupaná čočka, 2:1 zalít vodou na malilinkém ohýnku udusit, osolit, s restovanou zeleninou a Kikomanem. Šoulet: extra uvařený hrách a špaldové kroupy, nebo třeba fazole a rýže, čočka a ječné kroupy atd.. se smíchají s cibulí a česnekem opečenými v tuku, může k tomu přijít kousek masa nebo vege varianta s olivovým olejem a černými olivami, okořenit bylinkami, zapéct v troubě, k tomu něco kysaného nebo červaná řepa. Skoroklasická čočková polévka, doměkka uvařená čočka ve vodě s bobkovým listem, prolisovaná nebo rozmixovaná, ochucená česnekem utřeným se solí a majoránkou, kousek opečené klobásy a krutonky. Drsňáci to zahušťují sádlovou jíškou, já dělám bez. Stejně připravená polévka z loupaného půleného hrachu z Lidlu, nemusí se pasírovat. Fazole s rajčaty: základ z oliv. oleje, česneku, cibule, k tomu papriky, cukýny, řapíkový celer, zelené fazolky...co je a máš ráda, pixla krájených rajčat, bylinky, chilli, podusit, přidat uvařené fazole, event, klobásu, kukuřici.
|
Ridwen2 |
|
(26.3.2015 22:07:44) Hrách - hrachová kaše (máme ji rádi), dělám z půl kila hrachu a co zbyde, použiju na polévku. Cizrna - namočím, uvařím a dám do mrazáku. Pak je skvělá do polévek, do salátů, na hummus nebo i do bramborového guláše Červená čočka - víceúčelová, rychle se vaří, ideální na bleskové polévky Normální čočka - nakyselo, s česnekem, taky jí dělám víc a ze zbytku polévku černá (vynikající, ale drahá) a zelená čočka - používám jako přílohy fazole, všechny možné druhy - manžel dělá zapečené nebo chilli con carne, do paelly, do rizota sojové boby - vydatný zimní salát K luštěninám jako hlavnímu jídlu dávám většinou salát nebo vajíčko natvrdo, přílohově ji používám třeba k závitkům z kuřecích prsíček. Uzeniny nepoužívám, i když manžel se dlouho dost bránil - u nich doma se jí čočka s uzeným a volským okem, a to mi připadá jako hrozně těžké jídlo.
|
|
|
Marie-Ellena |
|
(27.3.2015 12:15:16) Za nás nejčastěji čočkový nebo cizrnový salát. Je to luštěnina+co dům dá http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=151453&user=158295 No a pak klasika červená čočka, je to rychlovka, nemusí se namáčet, snáze stravitelná. Osmahnu cubulku, hodím na to čočku, zaleju vodou, dusím, za pár minut nabobtná a udělá kaši, pak osolím nebo Solčanka apod. a podávám, třeba jen postrouhanou sýrem nebo do toho nakrájím šunku, papríku na kostičky apod.
|
|
|