Eliška Junková |
|
(21.4.2010 20:55:46) Ahoj, potřebovala bych poradit od někoho, kdo má zkušenost s domácím jogurtem. koupili jsme jetej jogurtovač bio-bravo a nějak to není co jsem si představovala, tak jen doufám, že je chyba v přípravě a né v přístroji... jde o to, že jogurt je poměrně hodně řídký. asi jsem to i špatně rozmíchala (1 hollandia v litru čerstvýho mlíka z automatu), takže některý víc, některý míň. ale i ty hustší byly takový jako by na vodě, hodně syrovátky a v tom polotuhý jogurt. jak připravujete směs vy? v návodu bylo že přidat sušený mlíko - jako takovou tu sušenou smetanku do kafe??? nic jinýho jsem totiž v potravinách ani v drogerii nepotkala. vlastně jo - sušený kozí, ale mužovi se s touhle kozí směsí ,a co se týká hustoty, taky to nepomohlo... dá se to sušený mlíko někde koupit? dtto sušená jogurtová kultura? a jak dlouho necháváte jogurtovat? díkydíkydíky
|
daba+holčička |
|
(21.4.2010 20:57:38) já dělala z hollandie - malej kelímek na 1l plnotučnýho mlíka a jogurt byl řidší, ale homogenní, nechávala jsem to přes noc
|
|
Eliška Junková |
|
(21.4.2010 21:09:03) jo a ještě - jak moc ten jogurtovač hřeje? manžel furt tvrdí že je to málo teplý, ale mně to nepřijde. když do toho zapnutýho jogurtovače šmátnete, je spíš vlažnej nebo horkej? já fakt nevim...
|
Sýkorka 47 |
|
(21.4.2010 21:11:13) Žádnej jogurtovač. Jen to smíchám v hrnci a nechám do rána v pokojové teplotě. Udělá se to prostě samo.
|
|
Balbína |
|
(21.4.2010 21:11:22) dělám jogurt bez jogurtovače. Svařím mléko, pak ho zchladím a míchám, aby se nedělal otáp ze smetany. Pak zamíchám jogurt a nechám na teplém místě (na vařiči nebo u topení). Je taky řidší. S jogurtovačem je to určitě dokonalejší. Pak nechám v míse v lednici a vydrží než sníme (5-7 dní)
|
|
Katka +3 |
|
(22.4.2010 9:12:18) Dělám bez jogurtovače. Do 2,5l mléka z farmy ohřátého v hrnci dávám jeden velký choceňský jogurt, promíchám, naplním do skleniček a ty naskládám a zavřu do takové té termoizolační kepmingové tašky. Po pár hodinách tam přidám skleničku horké vody, aby teplota moc neklesla, máme chladný byt. Nechávám přes noc, tekutý není.
|
holka anonymka |
|
(22.4.2010 17:19:31) fakt i choceňský ??? zkusím..
Já ohřívám mléko v hrnci, přidám na 2 litry 1 malou Hollandii a nechávám třeba i 12 hodin v zimě na kraji akumulačních kamen , v létě v obýváku . Na jaře a na podzim v cestovní termolednici. Jakmile jogurtem lehoučce zatřepu, teče, pokud ho jen nahnu, je homogenní. Ale se sušeným mlékem by byl pevnější - myslím 1 lžíce sušeného mléka na litr jogurtu. Je třeba zvýšit podíl sušiny.
|
|
|
|
Sýkorka 47 |
|
(21.4.2010 21:10:01) Mě teda nevadí řidší.Dělám ho taky tak. Sušený mlíko je přece taky třeba sunar,ne? ale z toho jsem to nezkoušela.
|
|
cyanofix |
|
(21.4.2010 21:11:09) O jogurtovačích nevím nic, vím ale, že sušené mléko se normálně prodává (kravské). Je ale pěkně drahé.
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(21.4.2010 21:12:13) krabice sušeného krvského cca 80kč, dělala jsem z něj na vánoce čokoládu
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(21.4.2010 21:11:21) 1 litr čerstvého mléka, zahřeji na cca 37-39°C a přidám 3 lžíce bílého jogurtu, pořádně zamíchám a naplním do skleniček, které nechám 4-10 hodin na teple, čím dýl je v teple, tím je jogurt kyselejší - teď v zimě dělám na topení
|
|
Evka13 |
|
(21.4.2010 21:14:16) Dělala jsem jogurty normálně v hrnci a strčila pod peřinu (ale nespali jsme s ním). Já nepoužívala žádné extra sušené mléko, ale to pro mimina- myslím Sunar a taky to vždycky vyšlo.
|
Kadrnošková |
|
(21.4.2010 21:42:27) taky dělám jogurt v peřině, převařím mléko, zchladím tak cca na 37 - 40 st. zamíchám do 1 l 1 jogurt, rozmíchám a dám do skleniček od Agrola jogurtů a na cca 8 hod. do peřin. Někdy ho tam zapomenu přes noc a nic se neděje. Je takový jiný, než kupovaný, říkáme, že se jogurtové bakterie (=kultura) drží za ruce. V lednici vydrží dobře 5 dní, občas tam jeden zapomenu, a i po 14 dnech byl OK Jinak na zahuštění bych použila sušené mléko , např Laktos, mají ho v každém supermarketu.
|
|
|
Eliška Junková |
|
(21.4.2010 21:53:00) dík za tipy, to sušený mlíko jsem právě v našem ohavném tescu nikde nenašla... kozí nám smrdí, tak zkusíme teda ten sunar. mně právě ten řídkej moc nechutná... no, budeme zkoušet dál!
|
lipoo |
|
(21.4.2010 23:36:44) místo sušenýho můžeš použít i kondenzovaný..dávám salko slazený a je to už i oslazený jogurt,ale též dělám jen na topení-né v hrnci.
|
|
|
Ningit |
|
(21.4.2010 22:15:38) Kdybys nakonec na jogurtovač třeba zanevřela, žádný problém - výborný hustý jogurt se dá v pohodě, velice jednoduše a levně udělat i bez něj. Já ho dělám už dlouhá léta tak, že v hrnci zahřeju mléko těsně pod bod varu (z mléka se kouří, hladina se napíná, ale ještě se nevaří), odstavím z ohně a nechám pod pokličkou vychladnout na cca 40 stupňů (přiznám se, že zkouším prstem - musí to být příjemně teplé tak akorát). V této chvíli přidám jogurt rozkvedlaný v troše teplého mléka - na 1 l mléka cca 5 lžic i více bílé Hollandie nebo jiného přírodního jogurtu, dobře v hrnci rozmíchám)a pak celý hrnec i s pokličkou dám nejméně na 8-9 h do tepla (dělám to tak, že ho dobře obalím starou teplou vestou a přes to ještě starou šálou) a celý tenhle balík dám do klidu v pokojové teplotě (nevím, jestli je to pověra, ale slyšela jsem, že v této fázi se hrncem nesmí hýbat ani do něj třeba nechtě žduchnout, jinak prý se jogurt neudělá..). Většinou to dělám přes noc - ráno rozbalím, sundám poklici a většinou je jogurt tak tuhý, že se dá krájet nožem. Vezmu síto, položím přes něj utěrku, pod to hrnec, do síta vyleju všechen jogurt i se syrovátkou, která prokape a v sítu zbude jen to nejhustší. Pak buď přechovávám v lednici a odebírám z hrnce podle potřeby (zdá se mi to praktičtější než systém malých skleniček, které je pak potřeba vymývat), anebo si uděláme něco jako tvaroh či sýr (alespoň tak nějak to chutná): odkapanou jogurtovou hmotu nandám do smaltovaného cedníku (mám takový starodávný, hezký), tam nechám odkapávat klidně třeba přes noc a ráno vyklopím tuhou homoli, která se dá krájet nožem jako čerstvý sýr a má i podobnou konzistenci. Výborně chutná s dobrým chlebem, nakrájený na plátky a posypaný zelenými natěmi.
|
Marťa+2 |
|
(21.4.2010 22:26:27) Tak u nás je jogurt naopak extra hustý, homogenní, hustá hmota, na lžíci drží do kopce - 1l mléka (i krabicové, polotučné), 1 malý bílý jogurt, 2-3 lžíce salka - slazeného kondenzovaného mléka. Mléko ohřeji jen na těch 40stupňů, v hrnečku mléka rozkvrdlám jogurt a salko, přimíchám do zbytku mléka, naleji do ksleniček a v jogurtovači nechám 6hod. Jogurtovač je vyhříván jen jakousi žárovkou, na dotek je jen vlažný, rozhodně ne teplý. Držím palce, ať se podaří!
|
Eliška Junková |
|
(21.4.2010 22:59:40) ahá, já ten jogurt rozmíchávala ve studeným mlíku - že by v tom byl ten zakopaný pséček? no, už se těším na další várku
|
Damianka |
|
(22.4.2010 11:06:14) Ja delala jogurty, kdyz deti byly male. Urcite byla chyba rozmichat Hollandii ve studenem mlece. Mleko musi mit teplotu 45 - 50 st, takovou, ze kdyz do mleka strcis prst nesmi Te palit. V takovem kvalitnim teplem plnotucnem mlece rozmichas jogurt kupovany. A pak jsem to delala tak, ze jsem cely ten hrnec vlozila do trouby, zapnula na 50 st a nechala tam par hodin. Delavala jsem ho k veceru. Pak, kdyz jsem sla spat, vypnula jsem troubu a nechala hrnec celou noc pekne uvnitr. Rano byla hmota tuha. Vzala jsem presnidavkove sklenicky, na dno jsem dala do kazde jednu lzicku marmelady, doplnila cerstvym jogurtem, zavrela vicky a sup se sklenickama do lednice. Jedli jsme je pak az na dalsi den a jogurt byl krasne husty jako jihocesky Jinak, kdyz mas jistotu, ze mas plnotucne mleko nezavadne, nemusis ho prevarovat, staci, ze ho zahrejes na tech 45-50 st. PREJI DOBROU CHUT
|
|
|
|
evzen | •
|
(12.8.2010 21:02:29) tak tak to ma byt....musel jsem se smat, jak za starych casu..nadhera...
|
|
|
Ananta |
|
(21.4.2010 23:00:18) Domácí jogurt jsem měla vždycky řidší a nedělám ho v jogurtovači. Ty kupovaný ti hustěj nějakýma škrobama a masokostní moučkou, hlavně ty bez tuku, proto to má tu konzistenci . Dá se vyšlehat se smetanou a ovocem, bude smetanový a hustčí
|
anemon |
|
(22.4.2010 6:45:46) Ananto fakt? No fuj! Já myslela, že škrobem ty light a sušeným mlékem ty normální. Kupuju Hollandie a tam je psaná mléčná bílkovina
|
|
|
Levandulka+3 |
|
(22.4.2010 9:20:52) Ahoj, dělám pravidelně 2x týdně, kamarádka nám vozí domácí mlíčko. Mlíko svařím, nechám vychladnout na cca 40 stupňů (poznám tak, že už nepálí, když ho ochutnám), na 1 litr dám 2 polévkové lžíce nějakého živého jogurtu-Hollandia, Madeta, včera jsem koupila smnetanový Ehrmann a taky ok. Zamíchám, naleju do sklenic a šupnu do peřin (resp. do spacáků, v obýváku máme takové podhlavníky, ve kterých jsou jako výplň uložený spacáky), většinou tak na 7 hodin přes noc. Jogurty jsou skvělý!Jen púozor na hygienu, při těch 40 st. se množí mnohé bakterie, tak je třeba aby byly skleničky důkladně umyté, když ochutnávám, jestli už mlíko dostatečně vychladlo, nikdy ne olíznutou lžičkou apod. Dělám z nich pak ještě takový sýr (něco jako lučina)-jogurt dám na malé husté sítko (takové to čajové, musí být plastové, hliník by reagoval), popř. na větší, ale to je ještě třeba vyložit plátýnkem, pod to dám misku, zabalím do mikroteňáku a šup do ledničky. Za cca 4-6 hodin se krásně oddělí syrovátka (vypiju) a zbyde "sýr", osolím, přidám třeba pažitku nebo jiné bylinky, popř. se dá i nasladko. Sůl se může dát hned na začátku, pak se ale syrovátka nedá vypít.
|
Levandulka+3 |
|
(22.4.2010 9:22:42) Jo a kupovaným jogurtem "očkuju" jen tak jednou za 4 cykly, jinak normálně tím vyrobeným...
|
Levandulka+3 |
|
(22.4.2010 9:24:08) Teď čtu, že má někdo jogurt řidší-náš je krásně hustej a jedno z jakýho jogurtu.....
|
Mysterious |
|
(22.4.2010 10:33:04) Jenom ohřeju čerstvé mléko v mikrovlnce cca na 40 stupňů, rozmíchám v něm tři čtyři lžíce jogurtu, naleju do termosky, za 8 hodin je bezva jogurt. Čím tučnější mléko, tím hustší jogurt, pokud chci hustší, rozmíchám dvě lžíce sušené syrovátky.
|
|
|
|
|
Sedakocka |
|
(22.4.2010 10:46:57) Elisko, to je tema presne pro me, diky za jeho zalozeni. A diky, pani od N. za bezva postupy, vyzkousim ten tvaroh, diky.
Kupovala jsem jety jogurtovac bravo bio Bohuzel se o vikendu rozbil, uvolnil se jeden z dratku a jelikoz nemame (zatim) pajku tak to manzel nemuze opravit takze delam jogurt v troube
Diky za toto tema
|
|
Archciba |
|
(22.4.2010 13:53:06) Mám velmi jednoduchý recept. Bez jogurtovače Svařit čerstvé mléko (z automatu nebo přímo z farmy) - lepší je, když se zbaví smetany - nechat ho zchladnout asi na 40°C (dá se tam strčit prst) a rozmíchat asi 75 g jogurtu (Hollandia, Activia) na 1 litr mléka. Poté dobře uzavřít a zabalit do teplé deky. Nechat 24 hodin. Vede se mi perfekní jogurt. Skoro k nerozeznání od originálu Ještě pokud má někdo rád sladký jogurt, tak není špatné osladit mléko po svaření trochou medu a pak postupovat dle výše uvedeného. Dobrou chuť.
|
|
|