Ahoj, dělám pravidelně 2x týdně, kamarádka nám vozí domácí mlíčko. Mlíko svařím, nechám vychladnout na cca 40 stupňů (poznám tak, že už nepálí, když ho ochutnám), na 1 litr dám 2 polévkové lžíce nějakého živého jogurtu-Hollandia, Madeta, včera jsem koupila smnetanový Ehrmann a taky ok
. Zamíchám, naleju do sklenic a šupnu do peřin (resp. do spacáků, v obýváku máme takové podhlavníky, ve kterých jsou jako výplň uložený spacáky), většinou tak na 7 hodin přes noc. Jogurty jsou skvělý
!Jen púozor na hygienu, při těch 40 st. se množí mnohé bakterie, tak je třeba aby byly skleničky důkladně umyté, když ochutnávám, jestli už mlíko dostatečně vychladlo, nikdy ne olíznutou lžičkou apod.
Dělám z nich pak ještě takový sýr (něco jako lučina)-jogurt dám na malé husté sítko (takové to čajové, musí být plastové, hliník by reagoval), popř. na větší, ale to je ještě třeba vyložit plátýnkem, pod to dám misku, zabalím do mikroteňáku a šup do ledničky. Za cca 4-6 hodin se krásně oddělí syrovátka (vypiju) a zbyde "sýr", osolím, přidám třeba pažitku nebo jiné bylinky, popř. se dá i nasladko. Sůl se může dát hned na začátku, pak se ale syrovátka nedá vypít.