| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jíme zdravě

21.4.2010 22:15:38 Ningit

Re: Domácí jogurt

Kdybys nakonec na jogurtovač třeba zanevřela, žádný problém - výborný hustý jogurt se dá v pohodě, velice jednoduše a levně udělat i bez něj. Já ho dělám už dlouhá léta tak, že v hrnci zahřeju mléko těsně pod bod varu (z mléka se kouří, hladina se napíná, ale ještě se nevaří), odstavím z ohně a nechám pod pokličkou vychladnout na cca 40 stupňů (přiznám se, že zkouším prstem - musí to být příjemně teplé tak akorát). V této chvíli přidám jogurt rozkvedlaný v troše teplého mléka - na 1 l mléka cca 5 lžic i více bílé Hollandie nebo jiného přírodního jogurtu, dobře v hrnci rozmíchám)a pak celý hrnec i s pokličkou dám nejméně na 8-9 h do tepla (dělám to tak, že ho dobře obalím starou teplou vestou a přes to ještě starou šálou) a celý tenhle balík dám do klidu v pokojové teplotě (nevím, jestli je to pověra, ale slyšela jsem, že v této fázi se hrncem nesmí hýbat ani do něj třeba nechtě žduchnout, jinak prý se jogurt neudělá..). Většinou to dělám přes noc - ráno rozbalím, sundám poklici a většinou je jogurt tak tuhý, že se dá krájet nožem. Vezmu síto, položím přes něj utěrku, pod to hrnec, do síta vyleju všechen jogurt i se syrovátkou, která prokape a v sítu zbude jen to nejhustší. Pak buď přechovávám v lednici a odebírám z hrnce podle potřeby (zdá se mi to praktičtější než systém malých skleniček, které je pak potřeba vymývat), anebo si uděláme něco jako tvaroh či sýr (alespoň tak nějak to chutná): odkapanou jogurtovou hmotu nandám do smaltovaného cedníku (mám takový starodávný, hezký), tam nechám odkapávat klidně třeba přes noc a ráno vyklopím tuhou homoli, která se dá krájet nožem jako čerstvý sýr a má i podobnou konzistenci. Výborně chutná s dobrým chlebem, nakrájený na plátky a posypaný zelenými natěmi.
Odpovědět
Průběh diskuze (28 názorů)
Téma: Domácí jogurt Eliška Junková 21.4.2010 20:55
*Re: Jogurtovač daba+holčička 21.4.2010 20:57
*Re: Jogurtovač Eliška Junková 21.4.2010 21:9
**Re: Jogurtovač Sýkorka 47 21.4.2010 21:11
**Re: Jogurtovač Balbína 21.4.2010 21:11
**Re: Jogurtovač Katka +3 22.4.2010 9:12
***Re: Jogurtovač holka anonymka 22.4.2010 17:19
*Re: Domácí jogurt Sýkorka 47 21.4.2010 21:10
*Re: Domácí jogurt cyanofix 21.4.2010 21:11
**Re: Domácí jogurt červík + V. 6/03 + L. 5/08 21.4.2010 21:12
*Re: Domácí jogurt červík + V. 6/03 + L. 5/08 21.4.2010 21:11
*Re: Domácí jogurt Evka13 21.4.2010 21:14
**Re: Domácí jogurt Kadrnošková 21.4.2010 21:42
*Re: Domácí jogurt Eliška Junková 21.4.2010 21:53
**Re: Domácí jogurt lipoo 21.4.2010 23:36
*Re: Domácí jogurt Ningit 21.4.2010 22:15
**Re: Domácí jogurt Marťa+2 21.4.2010 22:26
***Re: Domácí jogurt Eliška Junková 21.4.2010 22:59
****Re: Domácí jogurt Damianka 22.4.2010 11:6
**Re: Domácí jogurt evzen 12.8.2010 21:2
*Re: Domácí jogurt Ananta 21.4.2010 23:0
**Re: Domácí jogurt anemon 22.4.2010 6:45
*jogurt a sýr Levandulka+3 22.4.2010 9:20
**Re: jogurt a sýr Levandulka+3 22.4.2010 9:22
***Re: jogurt a sýr Levandulka+3 22.4.2010 9:24
****Re: jogurt a sýr Mysterious 22.4.2010 10:33
*Re: Domácí jogurt Sedakocka 22.4.2010 10:46
*Re: Domácí jogurt Archciba 22.4.2010 13:53

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.