| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Kdybys nakonec na jogurtovač třeba zanevřela, žádný problém - výborný hustý jogurt se dá v pohodě, velice jednoduše a levně udělat i bez něj. Já ho dělám už dlouhá léta tak, že v hrnci zahřeju mléko těsně pod bod varu (z mléka se kouří, hladina se napíná, ale ještě se nevaří), odstavím z ohně a nechám pod pokličkou vychladnout na cca 40 stupňů (přiznám se, že zkouším prstem - musí to být příjemně teplé tak akorát). V této chvíli přidám jogurt rozkvedlaný v troše teplého mléka - na 1 l mléka cca 5 lžic i více bílé Hollandie nebo jiného přírodního jogurtu, dobře v hrnci rozmíchám)a pak celý hrnec i s pokličkou dám nejméně na 8-9 h do tepla (dělám to tak, že ho dobře obalím starou teplou vestou a přes to ještě starou šálou) a celý tenhle balík dám do klidu v pokojové teplotě (nevím, jestli je to pověra, ale slyšela jsem, že v této fázi se hrncem nesmí hýbat ani do něj třeba nechtě žduchnout, jinak prý se jogurt neudělá..). Většinou to dělám přes noc - ráno rozbalím, sundám poklici a většinou je jogurt tak tuhý, že se dá krájet nožem. Vezmu síto, položím přes něj utěrku, pod to hrnec, do síta vyleju všechen jogurt i se syrovátkou, která prokape a v sítu zbude jen to nejhustší. Pak buď přechovávám v lednici a odebírám z hrnce podle potřeby (zdá se mi to praktičtější než systém malých skleniček, které je pak potřeba vymývat), anebo si uděláme něco jako tvaroh či sýr (alespoň tak nějak to chutná): odkapanou jogurtovou hmotu nandám do smaltovaného cedníku (mám takový starodávný, hezký), tam nechám odkapávat klidně třeba přes noc a ráno vyklopím tuhou homoli, která se dá krájet nožem jako čerstvý sýr a má i podobnou konzistenci. Výborně chutná s dobrým chlebem, nakrájený na plátky a posypaný zelenými natěmi.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+1+1= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.