Káťa,2 kluci |
|
(9.11.2009 23:55:59) Kdo máte zkušenosti s touto - zřejmě Made in USA - ingrediencí, poraďte, prosím, jak to v rozpisu jídelníčku přeložit do češtiny. Šokoval mě v rozpisech výživových hodnot zcela nulový obsah tuků a pouze nízký podíl sacharidů....
|
sedamyska |
|
(10.11.2009 7:20:14) je to nahrazka masla ve forme granuli, jestli neco takoveho existuje v cesku netusim
http://www.butterbuds.com/faq/what.html
http://www.lakeland.co.uk/butter-buds!REG/F/product/6744
|
|
Půlka psa |
|
(10.11.2009 7:36:12) Butter Buds is a brand of all natural, fat and cholesterol free butter-flavored granules which can be used in place of butter, margarine or oil. They are available in granulated Sprinkles and a Mix, which can be reconstituted with hot water to form a buttery liquid. .Butter bud mix contains: Maltodextrin (a natural carbohydrate derived from corn), Natural Butter Flavor, Salt, Dehydrated Butter (adds a dietery insignificant amount of fat and cholesterol), Guar Gum (a natural thickener), and Baking Soda.
|
Káťa,2 kluci |
|
(10.11.2009 7:58:48) Díky moc, English odkazy jsem taky našla, ale říkala jsem si, že je to něco dost specificikýho vzhledem k nulovému obsahu tuku - pod termínem "náhražka másla" si asi většina lidí představí něco "méně tučného" nikoliv "netučného". Asi to nějak spojím a nechám tam i obchodní název, stejně je Butter Buds nejspít trade mark, ne?? Každopádně děkuji za pomoc.
mmch používáte to?? Docela by mě zajímalo, jak se s tím pracuje.
|
Honza | •
|
(10.11.2009 9:42:31) ButterBuds znám velmi dobře, v jejich americké továrně jsem byl a firma ve které jsem dříve pracoval to chtěla před cca 5 lety začít odvážet...
Velmi stručně řečeno, jde o silně koncentrované aroma mléčné či sýrové chuti (cheddar, eidam, máslo, smetana atd...). Během procesu zpracování dokáží z "celého chemického řetězce" ze kterého se mléčný tuk skládá dostat jen tu část která je "zodpovědná" za tu chut a aroma...
Použití ? Když chceš aby omáčka měla smetanovou chut trochu tam přidáš, když chceš aby nízkotučný jogurt chutnal smetanově trochu jejich aromatu tam přidáš , když chceš aby rostlinný tuk měl máslovou chuť, když chceš aby chipsy nebo rýžový chleba měl chut cheddaru , aby sýr z rostlinnhého tuku nebo tavený sýr chutnal víc smetanově nebo sýrově atp.... Paradoxně největší prodeje jsou v průmyslu zpracování ryb (tam mléčným smetanovým aroma "maskujou" smrad z těch ryb)
Nevím jestli maj dovozce pro ČR, ale případně zkus napsat do USA Joelu Davidovi nebo Tomu Buehlerovi - kontakty budou na www.bbuds.com
Osobně to považuju za super produkt s dobrou budoucností... Kdyby jsi ještě něco chtěla vědět klidně mi napiš na mail. Honza
|
Káťa,2 kluci |
|
(10.11.2009 10:50:39) Díky moc za upřesnění a názory. Jsem překladatelka, takže zas tak do hloubky to řešit nemusím - byť znalosti uvítám, protože v tomhle oboru musím vědět, o čem píšu, aby to mělo hlavu a patu. mmch "náhražka másla" je ještě echt zdravá výživová složka sportovní výživy v rámci vrcholového sportu - takové manipulace s thyroidními hormony a exogenní aplikace inzulínu bez diabetické diagnózy za účelem stimulace hypetrofie to je hnedle pikantnější téma
|
|
|
Zdenka | •
|
(10.11.2009 9:47:05) Právě tu s kolegou, též polymerním chemikem, spekulujeme nad tím, jak lze za přítomnosti tuku deklarovat nulový obsah tuku. Vzhledem k tomu, že víme, že obsažené máslo je enzymaticky upraveno, je jediná možnost rozložení másla na glycerol a mastné kyseliny za pomoci enzymů, což už tuk opravdu není (ať si reklama na Ramu říká, co chce). V podstatě jde o oční výtěr, protože bez této jedné reakce, ke které v těle u tuků stejně dojde, by to stále tuk byl. Osobně bych se této příšerné směsce raději vyhnula.
|
Honza | •
|
(10.11.2009 9:58:08) Ano, nejsem chemik ale tak nějak to bude - je to jejich know how. Vstupní "surovina" je máslo, sýr atd... a oni v ní skutečně ten řetězec přeruší a dostanou dostanou jen tu část z řetězce která způsobuje to aroma, chut.... čili aroma a chut toho tuku, sýra atp... ale už ne ten tuk a to pak dále upraví a prodávají...
Není to tak hrozný, jsou mnohem příšernější food ingredients které konzumujeme denně - ale sám taky butter buds nepoužívám.... do BIO to má fakt daleko
|
Zdenka | •
|
(10.11.2009 10:08:18) Já jsem se znalostí chemie právě ten purista, co vyhledává víceméně jen základní potraviny a ještě pokud možno bio, takže mi z podobných záležitostí naskakuje husí kůže. Ale musím souhlasit, že jsou skutečně i horší vymoženosti moderní civilizace v oblasti potravin. Třeba takové aminy k dochucení "uzenin" ze sójové drti...
|
Del |
|
(10.11.2009 10:55:41) také to mám tak.
zní to zajímavě,ale když čtu právě o té chemické reakci tak už mi naskakuje husí kůže a něco takového bych si nekoupila. krom másla nekupuju žádné "zdravé" margaríny. Také jsem jednou četla jak se vyrábí a to mi stačilo k tomu abych to už v životě nedala do huby. Nekupuju ani žádné Rama Cremefin a podobné ...
Ale kdo to sem začne dovážet ten teda asi zbohatne, myslím,že dost lidí se na to chytne, dost lidí nepřemýšlí nad složením, výrobou apod.
Veřím,že za chvilku budeme mít i granulovanej chleba ještěže mám pekárnu
|
|
|
|
Anadar |
|
(10.11.2009 11:24:04) Zdenko,když jsem si přečetla to složení v angličtině,tak se mi zdá,že spíš než máslo rozložené na glycerol a mastné kyseliny, je tam trocha "dehydratovaného másla",což bych považovala za přepuštěné(vody zbavené) máslo našich babiček a dále máslové aroma,což může být cokoli.Ostatní složky jako maltodextrin a spol nemají s tuky a cholesterolem skutečně nic společného a dohromady to bude slušná s-ačka.Nekoupila bych a nepoužila ani omylem. Děli se děsná propaganda všelijakým margarinům a jiným náhražkám másla ve jménu zdravé výživy.Takový uvědomělý občan si podmaže uherák(skoro 100% sádla) na chlebě ramou a myslí si,jak na to vyzrál.Skryté tuky,to je průser.
|
Zdenka | •
|
(10.11.2009 12:04:08) V případě, že by tam bylo máslo máslovaté, už by nemohl být deklarován nulový obsah tuku. Ovšem stačí z triglyceridu udělat řízeně diglycerid, což enzymaticky lze snadno, a už se mimo oblast tuků v podstatě ocitáme, neb tuky jsou v drtivé většině triglyceridy (viz definice http://en.wikipedia.org/wiki/Fat). Navíc výrobce sám uvádí, že je máselný tuk enzymaticky upraven (http://www.bbuds.com/products_butter_buds/). A proč by ho jinak upravovali, když by se nechtěli dostat na nulovou hladinu tuků, což jistě působí na spotřebitele velmi omamně?
|
Anadar |
|
(10.11.2009 12:35:12) Ingredience jsem četla jen ty,uvedené v diskusi,měla jsem pocit,že čtu dehydrated a ne dehydrogenated,a to mi pořád vychází jako zbavené vody a nikoli rozložené .Rozhodně by pomohlo procentuální složení této hmoty,jestli je spíš na základě maltodextrinu nebo toho chudáka másla,zbaveného veškerých rozkoší.A znova opakuju,to musí být děsivá hmota. Jen tak mimochodem,ten maltodextrin je z kukuřice a Američani mají kukuřici úplně ve všem-četla jsem,že například cukr v kokakole americké verze je kukuřičného původu. Důvodem je ji nějak udat na trhu.Butter Buds by mohly být dalším takovým šikovným tahem ,jak ji do něčeho vnutit.
|
Zdenka | •
|
(10.11.2009 12:46:06) "Dehydrated" je v pořádku, máslo je vysušené, aby z toho bylo lze udělat sypkou směs. Dehydrogenace jakožto reakce v tomto případě nemá žádné možné uplatnění, ledaže by to třeba chtěli "ozdravit" přídavkem nenasycenosti. Ale že by se v řetězci trefili přesně tam, kde to vymyslela příroda, no nevim, nevim. Kdybychom chtěli nějak označit to, co s tím udělají enzymy, tak je to "hydrolysis", produkt je "hydrolyzed". Přeci nám na obal nenapíšou, že to ještě nějak modifikovali, to bychom jim to třeba nekupovali... I naše zákony umožňují neuvádět ve složení látky použité při výrobě (katalyzátory, smáčedla, odpěňovače a jiné přítulné věcičky).
|
Anadar |
|
(10.11.2009 13:09:37) Tak díky za info,fakt je zajímavý,co jsou lidi schopný předložit jiným lidem k snědku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vendyna (Janinka + Alenka) |
|
(10.11.2009 9:41:31) buds je něco jako bobulky, tak u nás by se to asi jmenovalo Máslové granule(bobulky), ne?
V životě jsem o tom neslyšela. Rozmíchá se to vodou, aby to mělo konzistenci másla a mohlo se to natírat? To má být jako dobrý??? Dneska je už instantní snad uplně všechno.
Na druhou stranu v rámci nějaké diety asi není vyhnutí.
|
|
|