4.4.2024 12:14:14 susu.
"Mě přijde zase ujeté, čím vším nám nadnárodní korporace to jídlo vylepšují, proč a za jakým účelem."
No, protože to někde vyrobí a někam vezou a tam to nějakou dobu skladují a prodávají, a když to bude tvrdé, plesnivé, zkažené, tak si to nikdo nekoupí.
A když si to koupí ještě před zkažením, tak chce aby mu to i doma ještě vydrželo. ...Fakt se musíš takto ptát?
"Proč skupují podniky, které zavřou a nevytěží jejich know how a nebo je nepoužíjí pro místní trh?"
Tuším, že know how využijí, je-li jaké. pro místní trh použijí, co se jim hodí, co se nehodí, nevyužijí.
"Proč máme jíst jablka z opačného konce světa, když nám tu také rostou?"
Protože je, překvapivě, někde jsem četla, levnější a ekologičtější je dovézt než celou zimu skladovat. A ta od nás si můžeš koupit na trhu nebo od farmáře, tak sije tam kup.
"Přijde mi ujeté, že i zdravě vypadající, štíhlí lidé kolem mne berou kdejaké léky na klouby, srdce, cukr, cholesterol a ještě si v tom notují "Tak ty už taky?" ...vlastně si připadám těmito lidmi obkolopená. Nerozumím tomu,proč to berou a proč třeba nehledají příčinu ve stravě? "
Protože tam nemusí být? Protože jsme lidé různí?
"Nebo věří, že tu budou věčně? - to co jíš se odráží na kůži, pleti, klubech, aktivitě srdce atd.."
No, tomu asi nevěří nikdo. Znám lidi, jeden má náběh na cukrovku a dnu, ale je dlouhé roky vegetarián a jí jen ovoce, žádné sladkosti. Jiná je štíhlá a aktivní a dostala nemoc, co jí "požírá svaly", nepamatuju si název. V její stravě to určitě nebylo a nemá to jak stravou změnit.
"Dřív jsme nedováželi tolik potravin ze zahraničí ."
Jo, to je globalizace. Zase máme mango a papáju a avokádo a pizzu, a citrusy nejen o vánocích. A taky milion dalších věcí, které můžeš a nemusíš využít.
"a naše mámy (teda možná spíš babičky) určitě vařili ze základních surovin více než my"
Jo a taky nechodily do práce, teda před komunisty. A ty suroviny, no v mouce byla bio vajíčka bio červíků, ve vajíčkách bývala salmonelóza a někdo měl holt smůlu, plesnivá marmeláda bez konzervantů se jen odkrojila a zbytek se jedl, o rakovinotvorných zbytcích plísně nic nevěděli. Nahnilé ovoce se běžně vykrajovalo a dál jedlo. Jo, byla to pohoda.