3.4.2024 17:07:43 TaJ
Re: Vysoce zpracované potraviny
Buřte, my jíme tak nějak od všeho něco. Když vezmu, co má rád syn, tak to jsou těstoviny jako příloha k různým omáčkám, rohlík s máslem, tvrdým sýrem a šunkou a k tomu jablko, tousty se šunkou a sýrem, různé doma pečené bábovky a koláče. Nekupujeme takové ty vyloženě polotovary, hotové omáčky, polévky z pytlíku, hotová balená chlazená jídla apod. Pečivo tedy kupujeme - nejčastěji klasické bílé rohlíky a podmáslový Cvrčovický chleba, balený tousťák. Sladké pečivo převážně peču doma, ale nějaká ta sušenka, nebo čokoláda se u nás vždycky najde. Z ovoce teda syn jí jen jablka a poslední dobou občas sem tam i mandarinku, ze syrové zeleniny jen okurku. Vařenou zeleninu v polévce, nebo jiných jídlech normálně jí. Pijeme černý čaj, syn ovocný čaj, sem tam jablečný mošt, občas vodu se šťávou (kupujeme jenom sirup Yo, jiné nám nechutnají). Jinak nějaké balené nápoje, limonády apod. téměř ne, jen v létě sem tam Kofolu, nebo Pepsi...ale po zbytek roku prakticky vůbec. Hodně vaříme doma, máme velikou spotřebu vajec, mouky, polévky teda zahušťujeme jen rozmixovanou zeleninou, tam žádnou mouku nedáváme. Koření většinou klasické jednodruhové, nekupujeme žádné Podravky, Maggi, bujóny apod. Používáme kečup, hořčici, tatarku a sojovou omáčku. Snažíme se vařit spíš jednodušší jídla z několika málo základních surovin, než nějaké polotovary a hotové výrobky. Ale někdy taky něco koupíme, nemáme čas, ani síly dělat doma všechno možné. Ani dost surovin, ze zahrádky sice něco málo máme, ale na nějaké zavařování a uskladňování to rozhodně není. Chleba jsem doma ještě nepekla, to bych musela dostat tip na nějaký, který má měkkou kůrku, nemáme rádi křupavou, proto jsme si oblíbili ten podmáslový chleba, ale kupujeme ho tedy barbarsky balený a krájený. Rohlíky jsem zkoušela péct doma, byly moc dobré, ale nejlepší byly ten den, kdy jsem je pekla, druhý den ještě jakž takž, třetí den už byly tvrdé, ale pravidelně bych to doma péct nechtěla, ráno na to fakt čas není, v noci už by se mi do toho po celém dni v práci taky nechtělo a to abych pekla každý den. Syn snídá chleba s lučinou, já chleba s máslem a medem, manžel jak kdy, na svačinu do školy chce syn už několikátý rok rohlík s máslem, tvrdým sýrem a k tomu většinou jablko, nebo kousek nějakého domácího koláče apod.
Odpovědět