Re: slunečnicový versus řepkový olej
Řepkový má skvělý poměr mastných kyselin, předčí v tom i olivový.
Jenže - obsahuje kyselinu erukovou. Sice dnes už jsou vyšlechtěné nízkoerukové řepky, které mají erukové kolem 5% (dřív měly až 40%), jenže... když se eruková dává myším, tak chcípajíl. Na člověka žádný takový vliv zaatím nebyl prokázán. Ale mně se prostě erukovou nechce moc jíst.
Slunečnicový je složením horší, má dost nasycených a celkově tím složením je slabší. Ale neobsahuje erukovou.
takže já kupuju slunečnicový na věci, kde potřebuju neutrální chu´t oleje.
jinak používám dost spíš olivový, ořechový, sezamový a jiné, podle druhu jídla. Ale tyhle všechny mají dost sdilnou vlastní chuť a nehodí se do všeho, tak pak beru slunečnicový. ev,. taky z hroznových pecek, ten je taky chuťově neutrální.
Odpovědět