| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jíme zdravě

27.5.2012 14:08:43 angrešt

Re: Jak poznám kvalitní olej?

Kvalitní olej znamená olej z kvalitní suroviny, lépe jednodruhový. Záleží i na mechanismu získávání oleje z dané plodiny - studeným lisováním, tepelným lisováním, doprovázeno či nedoprovázeno následnou rafinací. Kvalitnější je zpravidla lisovaný zastudena.
Ale z oleje s nízkým bodem přepálení vznikají teplenou úpravou věci tak ošklivé, že poté jeho konzumace je výrazně škodlivější než konzumace oleje "obyčejnějšího", leč k teplotě odolnějšího.

takže důležitá věc je, který olej (resp. obecně tuk) je vhodný na které použití.

Oleje lisované zastudena, nerafinované (dalo by se tedy říci "nejkvalitnější!), jsou vhodné pouze pro studenou kuchyni. Přepalují se při teplotách dokonce již pod 100 st.
Přepalování je tu způsobeno především zbytky bílkovin apod. z dužiny lisovaného zdroje.

Oleje lisované zastudena, ale rafinované, lze použít i na tepelnou úpravu (např. že se na nich podusí zelenina), ale rozhodně ne na smažení. K přepalování nenasycených kyselin ve většině techto olejů dochází kolem 150 - 180 st.

Na smažení jsou vhodné především plně nasycené tuky - prodávají se přímo tuky na smažení, v tuzemsku např. Ceres. Podobně je na smažení docela vhodné sádlo (ale čisté, bez zbytků škvarků) a přepuštěné máslo.
Z olejů pak pouze rafinované některé oleje s vysokým obsahem nasycených MK, např. palmový, zavinutkový, kukuřičný apod. Též i rafinovaný olivový.

Ještě k terminologii - oleje lisované zastudena se obvykle označují panenské (virgin) - nejen olivový, lze koupit i virgin slunečnicový, třeba.
Odpovědět
Průběh diskuze (20 názorů)
Téma: Jak poznám kvalitní olej? Colombi 27.5.2012 11:3
*Re: Jak poznám kvalitní olej? Colombi 27.5.2012 11:3
**Re: Jak poznám kvalitní olej? Colombi 27.5.2012 13:49
*Re: Jak poznám kvalitní olej? moly20 27.5.2012 11:41
**Re: Jak poznám kvalitní olej? arantxa 27.5.2012 11:55
***Re: Jak poznám kvalitní olej? ...neviditelná... 27.5.2012 13:0
***Re: Jak poznám kvalitní olej? ...neviditelná... 27.5.2012 13:1
****Re: Jak poznám kvalitní olej? arantxa 27.5.2012 13:6
****Re: Jak poznám kvalitní olej? Ajlina 27.5.2012 13:45
*****Re: Jak poznám kvalitní olej? ...neviditelná... 27.5.2012 14:45
**Re: Jak poznám kvalitní olej? Ivuljenka 27.5.2012 12:23
**Re: Jak poznám kvalitní olej? ...neviditelná... 27.5.2012 13:1
*Re: Jak poznám kvalitní olej? mija 27.5.2012 12:6
*Re: Jak poznám kvalitní olej? ...neviditelná... 27.5.2012 13:0
*Re: A jaký olej je nejvhodnější na sma... neznámá 27.5.2012 13:13
**Re: A jaký olej je nejvhodnější na s... Nika89 27.5.2012 13:32
*Re: Jak poznám kvalitní olej? angrešt 27.5.2012 14:8
**Re: Jak poznám kvalitní olej? Colombi 27.5.2012 18:52
***Re: Jak poznám kvalitní olej? Colombi 27.5.2012 19:26
*Re: Jak poznám kvalitní olej? zerat 27.5.2012 19:29

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.