Re: Glukoza, fruktoza a cukr...
glukózo-fruktózový sirup se obvykle dělá z fruktózového přidáním glukózy. Ale možná se někdy dělá i štěpením sacharózy, to nevím.
Glukóza má menší sladivost než sacharóza, takže na stejný chuťový vjem je jí potřeba více.
Je navíc rychleji vstřebána a velmi rychle zvýší glykemii. proto se prodává v lékárnách v podobě takových těch energy tabletek - je to totiž dobré pro náročné fyzické výkony - cumlají to třeba běžci maratonů. Rychle jim to dodá sil .
APk to také používají diabetici jako rychlou pomoc při akutní hypoglykemii.
fruktóza je sladivější než sacharoza, takže jí stačí pro stejnou chuť méně. Jneže problém je v tom, že jiným způsobem než glukóza aktivuje hormonální dráhy, což může vést k ukládání tělesných tuků.
Odpovědět