Re: Domácí mléčné výrobky
Odkaz na můj článek o sýrech už Ti sestra dala, koukám
.
Tak jen k mléku - v žádném případě nepoužívám syrové mléko z nějakého automatu nebo kupované od chovatele - je to zbytečné riziko, vždy svařím nebo pasterizuju.
nebo klidně používám kupované mléko pasterizované nehomogenizované - u nás dodává mlékárna Radonice.
Syrové jsem použila občas od babiččiny krávy, ale jen na bezprostřední konzumaci a s tím, že kráva byla opečovaná a veterinářem vyšetřená a neměla bezpečně žádnou závažnou infekci.Jakmile je mléko pár hodin skladované, pomnoží se v tom všechno možné.
A listerie jsou v mléce velice často, takže těhotné, děti a imunitně oslabené osoby by si měly dávat pozor na syrové mléko vždycky.
Jo, a předevčírem jsem si dělala máslo, kdybys chtěla zkoušet, je to otázka čtvrthodinky
(z kupované smetany)
Odpovědět