| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Melasa - černý zázrak

 Celkem 37 názorů.
 Hanka 75 


Téma: Melasa - černý zázrak 

(26.2.2014 20:55:11)
co Melasa černý zázrak ?
Kamarádka nadšena, já nějak váhám. Opravdu je dobré ji dlouhodobě jíst, přidávat do pečiva, je to vlastně odpad při výrobě cukr. třiny, kdyby byla tak dobrá nebyla by už dávno rozšířenější, jak se asi používá v Americe ?
Díky za každé info a příp. i k javorovému a datlovému sirupu a agávovém sirupu, co z alternativ je vhodné používat ?
Předem dík
 Hanka 75 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 20:56:50)
Omlouvám se, tohle nepatří do diskuse o cukrovce, žádné z těchto sladidel není pro diabetiky~f~
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:04:48)
Melasa... no co by, jak se něčemu objeví v názvu "zázrak", tak co asi? ~:-D

Melasa je velmi výživná, tradičně se zkrmovala dobytku, jelikož po ní pěkně rostl.

Není problém zkrmovat ji i lidem, taky se používá občas do nějakých laboratorních kultivačních médií, mikrobům taky chutná.

Je asi tak stejně zázračná jako všechny ostatní zázraky. Pokud Ti chutná, tak si dej, pokud nechutná, o nic zásadního se neochudíš. Mně samotná melasa nechutná, ael chutná mi tmavý melasový muscovado cukr, tak ho používám do amerických moučníků a do barbecue omáčky a tak. Ale samozřejmě s plným vědomím toho, že paltím nesmyslně moc peněz za to, že nějaký vykuk přišel na to, jak prodávat to levnější dráž ~:-D
No a s melasou je to ještě větší vejdělek, protože ta je vpodstatě zadarmo, spíš v některých obdobích býval problém, jak se jí zbavit a nepoškodit při tom plantáže. No tak na to někdo přišel a prodá ji draho milovníkům zázraků.

Jsou v ní různé látky, třeba vitamíny sk. B, ale v droždí jich je mnohem víc. Jsou v ní některé minerály, ale ty máš taky v kdečem jiném. Nic superextraspeciálního neobsahuje.

Takových zázraků bylo a bude~;)

 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:16:13)
Na rýmu je to dobrý, když mu tím namažeš podrážděnou pokožku pod nosíkem ~;)
 Hanka 75 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:10:27)
díky, já samozřejmě nevěřím na zázraky a proto jsem nemohla pochopit tu relativně drahou cenu, když jde o odpad při výrobě cukru a krmivo pro dobytek a hledala jsem skrytý problém
Věřila bych, že obsahuje hodně minerálů i vitamínů, ale nechápala proč tedy není mnohem více používaná (zvláště ve své domovině, vždyť by to mohlo být levné sladidlo), zda také třeba nemůže obsahovat i nežádoucí látky.
Cukr z melasy nám tak chutná, jen nemám představu o kolik je hodnotnější než nečištěný třtinový.
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:19:25)
No, hodně hodnotná...je přemrštěné. Jsou i mnohem hodnotnější potraviny. Chuť jo, jasně. Ale jinak je to hlavně chytrý obchodní tah. jakmile se podaří přesvědčit o zázraku, je vyhráno :-)
Bordel samozřejmě obsahuje, ona se ta třtina před zpracováním nijak extra nečistí. Ale není zas tak super znečištěná, ak se sklízí jen nadzemně, není třeba to dramatizovat.

Muscovado je nerafinovaný. Rafinace znamená zbavení melasy.
 Hanka 75 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:23:01)
Tak vlastně všechny hnědé cukry z cukrové tržiny jsou muscovado, je to tak ?
 Hanka 75 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:24:51)
Mě totiž kamarádka doporučovala granulovanou melasu co vypadá jako cukr, tak jsem myslela, že muscovado je ten z melasy a ostatní hnědé třtinové jsou jen nerafinované.
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:30:15)
Ne, tak to není, spíš je to úplně naopak. Muscovado je nerafinovaný cukr nezbavený značné části melasy. A pak se prodává hnědý třtinový cukr, což se cukr třinový rafinovaný, do kterého se pak zpětně přidává trochu melasy (podle množství se pak rozlišuje dark bron a light brown a občas mezistupně) a tím se to obarví. Někdy se to nebarví ani melasou, ale karamelem.
 Hanka 75 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:51:55)
Angrešte, já se cukru za každou cenu nebráním, do alternativ cukru se mi moc nechce, protože o nich nic moc nevím, jsou drahé a může to být jako palmový tuk. Je to alternativa, ale když víc zjistíš, nic vhodného.

Takže díky za veškeré info, ale ještě jedno bych potřebovala ujasnit.
Používám doma hodně místo bílého (tedy rafinovaného řepného cukru) hnědý třtinový, protože jsem si myslela, že je nerafinovaný, nečištěný, tudíž se zbytky melasy, tj. minerálů a je lepší než řepný bílý.
Muscovado je bez melasy.
Jaký je vhodnější používat, ten hnědý třtinový (a proč ho předem dokonale rafinují a pak přidávají melasu ?, myslela jsem, že technologicky ho prostě nezbaví melasy a je to) nebo muscovado (ale ten píšeš, že je to nerafinovaný cukr zbavený melasy, tomu nerozumím ? myslela jsem, že jak je nerafinovaný musí být s melasou)
Já používám tenhle muscovado a prý obsahuje melasu
http://www.karite.cz/potraviny/sladidla/prirodni-trtinovy-cukr-muscovado-500-g-bio-bio-nebio.html
tak já už nevím ~;)
 Hanka 75 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:54:33)
sorry, já to četla x-krát a nechápala a přitom četla špatně
píšeš: muscovado je nerafinovaný cukr nezbavený značné části melasy

jasně, takže muscovado je nejzdravější cukr ze třtiny, ten hnědý třtinový je někdy dobarvený jen karamelem

 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 22:08:43)
Ono to takhle dřív nebývalo, ten středně hnědý byl víc čištěný. Ale v dnešní době ho vpodstatě nekoupíš, prootže všichni jsou děsně in a používají jedině hnědý třitnový cukr, takže se poptávka pokrvá tím zpětně domíchaným.

Nevylučuju, že někde můžeš sehnat středně hnědý vyráběný tradičně středním čištěním, ale já teda nevím kde, normálně ty hnědé třtinové v obchodě jsou míchané.
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 22:04:54)
Už se ztrácím v tom, co píšeš.

"zdravější" není žádný cukr, ani to, co píšeš, nejsou žádné alternativy cukru, to jsou pořád ty samé cukry, v převážné většině ty tři (sacharóza, glukóza, fruktóza).

Všechno ostatní je jen hra. Pár miligramů vápníku v jednom druhu cukru je úplné prd. 99 % - 99,5 % toho cukru je pořád cukr. 0,5 - 1% jiných látek je směšné. Když chceš vápník, dej si brokolici a nehraj divadýlko se "zdravými" cukry, to je jeden velký podfuk. ~;)
 Hilly. 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:05:47)
Zkusila bych spis slady, ty maji nejvice slozitych cukru. V Agave je zase fruktoza a to neni dobre na tloustku. Rika se, ze za temito sirupy stoji obezita americanu. Za Agave sirupem je obrovske lobby, ale zdravy vubec neni, tak pozor. Budes po nem i vic zrava.
 Hanka 75 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:13:53)
díky, to jsem chtěla vědět, než se do Agávového sirupu pustím :-) tedy nepustím :-)
A ten javorový, příp. rýžový, datlový nevíš ?

 Hilly. 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(27.2.2014 11:15:48)
Zkusenosti s tim mam zatim jen teoreticke, ale uz se shanim po sladech Nejlepsi je pry ryzovy slad, nebo sirup. Slady jsou chutove vyraznejsi, ale zase maji vic slozitych cukru jak sirupy, tak ti po nich tak rychle nevzrusta cukr v krvi. Nicmene jsou tekute, tak se tomu musi prizpusobovat recepty pri peceni, odebrat treba bilky, vodu. Susenky tolik nmekrupou, testo je potom tmave. S cukry dost experimentuji, ale ne moc dlouho, zkus se zeptat za pul roku :-)
Rikam si, ze je mozna nejlepsi sladit normalnim cukrem a davat ho min
 hanka 
  • 

Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:14:27)
Mám teď rozečtenou knihu od MUDr. Jonáše Zdraví v ohrožení Hořká pravda o sladkém cukru. Tam se vyjadřuje ke všemu sladkému, tak třeba by Vás zaujala.
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:15:28)
Javorový sirup v kanadských jídlech, datlový v marockých, agávový na tequillu... prostě tam, kam to patří, se to hodí.
Jinak to máš opravdu fuk, záleží, co Ti chutná.

Javorový je sacharózový.

Datlový i agávový jsou glukózo-fruktózové, resp. agávový spíš silně fruktózovo-glukózový, obsahuje fruktózy mnohem víc. To mimojiné znamená, že je víc sladivý při nižší kalorické hodnotě.

 Stáňa * 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:18:51)
Angrešte,
miluju javorový sirup, zrovna minulý týden jsem si dávala ke snídani palačinky s ním, mňam.
Co znamená, že je sacharozový??
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:27:53)
á ho kupuju, moc mi chutná na lívance a taky ho potřebuju do kanadských receptů. ALe drahý je jaxviňa.
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:26:59)
No že je to voda s rozpuštěnou sacharózou, plus pár příměsmi nějakých zbytků z javoru, které tomu dávají cuť.

Je to vpodstatě totéž, jako když si ve vodě rozmícháš normální cukr. Plus to trochu přichutíš a sypneš špetičku vitamínů a minerálů, ale to je fakt zanedbatelné, u všech sladících přípravků. U sladícíh přípravků je prostě drtivou většinou ta věc cukr (různý, javor sacharózový, agáve hlavně fruktózová...) a ty řečičky o děsném obsahu vitamínů aminerálů jsou..no, vem, že tam toho necukru a nevody je řádově třeba procento, z toho dost velký podíl bílkovin a celulózy. No, když jednou kousneš do jabka, dostaneš do sebe minerálů a vitamínů jak ze tří flašek sirupu, jakéhokoli.

Ale je to ukrutný byznys. Lidé chtějí sladit a momentálně je módou odpor vůči sacharóze z řepy (proč ne vůči sacharóze z javoru, to se mě neptej, tohle není rozumem pochytitelné, to je emoční věc), tak výrobci všech těchto věcí se snaží prodat tu špetičku něčeho jako něco pekelně zdravého.

Ale fakt to celkově máš úplně fuk. Není smyslem nahradit řepnou a třinovou (rafinovaný cukr je řepný i třtinový, neoznačuje se, běžně se při nedostatku řepy používá třitna, dřív i v českých cukrovarech, než byly ve velkém zrušeny) sahcarózu sacharózou z javoru či mrkve, nebo glukózou z datlí, nebo fruktózou z agáve a kukuřice... smyslem by mělo být prostě míň sladit, trochu si odvyknout. A pak už je edno, čím sladíš, jsou to všechno cukrodárné rostliny, které lidsrtvo konzumuje odpradávna. ALe nikdy je nežralo v tomhle množství.
 Stáňa * 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:30:23)
Angrešte,
díky moc, ztratila jsem pár iluzí, ale zase jsem o něco chytřejší ~;)

Mrkev????? Prosím tě, jak to myslíš???? I mrkev miluju, týdně sním nejméně kilo syrové (doteď z vlastních zásob, mám ji na záhonku ze všech zelenin na největší ploše, každý rok zkouším nové a nové druhy)
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:36:47)
No však jez mrkev, mrkev je super ~:-D

Snažím se jen vysvětlit, jak je celé to současné cukrové šílenství ujeté a stavící jen na nevědomosti.

Momentálně je v módě boj proti sacharóze. Ale jen, když je ta sacharóza z řepy nebo třiny. Když je tatáž sacharóza z javoru nebo mrkve, tak je to najednou v pořádku a buď se to jen doporučuje (páč mrkev je levná a zatím nikoho nenapadlo z ní vyrábět nějakou pekelně předraženou vějičku jako z melasy), nebo se to přímo draho prodává jako ten javorový sirup. Jsme strašně chyceni v tenatech obchodních manévrů.


Prostě jednoduché cukry jsou součástí naší stravy odpradávna, normální součáístí, neškodnou. Jenže v normálním množství. To, že se něčeho přecpáváme, není vina těch cukrů, ale nás. A spousta chytráků využívá a zneužívá naší touhy vyhovět protichůdným touhám "pořád mít dost sladké" a zároveň "nejíst tolik cukru". No a jsdou na to fikaně, oblbnou a prodají jen cukry v jiné podobě.

A mrkev jez~;)
A taky červenou řepu, tam je sacharóza taky. A ve spoustě jiných plodin. Je to jen ...teď-patří-sprosté-slovo ~:-D
 Stáňa * 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:41:52)
Díky, díky

Nene, červenou řepu fakt ne. Musela jsem ji jíst povinně jako dítě ve všech možných podobách a má pro mě zvláštní "pachuť", stejně jako špenát. To jsou jediné dvě zeleniny, které mi opravdu nechutnají.

Ale příští týden vyrazím pro další semínka mrkve, mám vyhlídnuté jedny fialové, nové baby atd., ale jsou nekřesťansky drahé ~;)
 Hanka 75 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:19:40)
vím, jen tolik, že fruktóza, glukoza a sacharóza jsou jednoduché cukry,
je nějaký "lepší" ?
nemyslím to nijak ortodoxně, jen abych se trochu orientovala :-)
 Stáňa * 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:22:48)
Javorový sirup je přírodní, ne?
Teď jsem šla ochutnat tu melasu, je fakt hořká, to mi až tak nevadí, ale nevím, do čeho ji použít ~d~
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 21:59:50)
Lepší.. nevím, va kém smyslu by měl být "lepší". Nemíň sladivá je glukóza, sacharóza středně, nejsladivější fruktóza. Takže pro získání sladké chuti Ti fruktózy stačí nejmíň. Ale zas je nadýmavá, což je protivné. Ale jako fakt to nimrání v diskrétních rozdílech mezi cukry a jejich zdroji je spíš úsměvné, jen si lžeme do kapsy a vyrábíme duhové iluze. Problém fak není v tom, že mezi těmi cukry jsou malilinké metabolické rozdíly. Ty se totiž naprosto stírají v tom množství, které konzumujeme. Praotec Janeček, když měl chuť na sladké, tak vyhrabal kořínek plané mrkve, nebo ze stromu urval sladké jabko. Když měl extra puzení a extra kliku, tak uloupil lesním včelám trochu medu. Ve středověku byl cukr používaný jako koření, používal se v množství odpovídajícím zhruba dnešmím dávkám soli (kořenilo se jím hlavně maso). Dávka cukru (úplně jedno jakého), kterou dneska sníme za den, trvala středověkému hodovníkovi dva týdny a praotci Janečkovi dva měsíce. Když místo sacharózy použiješ fruktózu, tak to bude v tom srovnání, jako by hodovník jedl 13 dní a praotec Janeček to seškrábal už týden koncem druhého měsíce.

 Stáňa * 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 22:07:59)
Tu poslední větu jsem moc nepochopila, ale celek ano ~:-D

No jo, měli bychom víc přemýšlet o tom, co jíme ~d~ Nebo spíš s tím něco dělat.
(jím příliš mnoho pečiva, je to prakticky moje hlavní potrava, každý den něco malého sladkého, jím hlavně večer a bílé jogurty a zelenina to nevytrhnou)
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 22:12:26)
No, tím myslím, že fruktóza je malilinko sladivější než sacharóza, takže když použiješ fruktózu, tak pro dosažení stejně sladké chuti jí použiješ míň. Ale to míň je zhruba v poměrech popsaných na praotci Janečkovi - čili prd, který nic nevytrhne.
 Stáňa * 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 22:17:31)
Aha, teď už to chápu ~t~
Takže ať použiju cokoliv, v podstatě je to jedno, rozdíly jsou nepatrné, jen to má určité specifické chuťové vlastnosti. Hlavně méně ~;)
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 22:24:31)
Aaano! ~:-D

A když chceš "minerály, vitamíny, zdravé zázraky..." tak je nehledej v cukru, tam jich je asi tolik, jako zelených trpaslíků na střeše Pražského hradu. Vitamíny a minerály najdeš v zelenině a ovoci a mase a mléce a tak. Abys jich snědla množství odpovídající normálnímu obědu, tak bys toho cukru musela spořádat pár pytlíků. To je prostě ten celý vtip. No a muscovado cukru Ti stačí o půlpytlík míň než světlého cukru, to se vyplatí ~t~
 Stáňa * 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 22:27:05)
Zelení trpaslíci na střeše Pražského hradu ~t~~t~
Ty jsi unikát ~t~

Btw, půjčila jsem si nedávno na základě tvého tipu tu knížku o technologiích v kuchyni "Proč se klepou řízky", spousta zajímavých věcí, přemýšlím, že bych si ji koupila domů.
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 22:30:37)
Je hrozná škoda, že Mikeš umřel. Určitě by napsal nějaké pokračování.
Mám i Thise, ale to je takové mnohem míň čtivé, byť věcně zajímavé.
 Stáňa * 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 22:35:58)
Jj, hezky se to četlo a byly tam i pěkné ilustrace.
Šustím do peří a ještě jednou díky za osvětlení tajů cukrů a cukrových sirupů :-)
 Hanka 75 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(26.2.2014 22:47:37)
Používám hnědý třtinový cukr doma také proto, že je to šetrnější k životnímu prostředí, jestli se nepletu. Cukrová trtina vyprodukuje mnohem více cukru než u nás cukrovka. Musí se sice dovážet, ale to je asi hlavně lodní "ekologická" doprava. A chudé země mají odběratele na svou produkci.
Ale žila jsem ještě v domnění, že hnědý třtinový cukr je nerafinovaný (nikoli dobarvovaný karamelem, což přeci musí vyjít dráž, rafinovat a pak zkaramelizovaným cukrem dobarvovat) a výrazně zdravější než řepný rafinovaný.
Vitamíny v cukru nehledám :-) ale minerálům a dalším přínosům melasy jsem neměla důvod nevěřit, spíš jsem neměla vysvětlení proč je tak drahá, když jde o v podstatě o odpad a krmivo pro zvířata. Asi to je fakt jen dobrý obchod.

A mohu se tě ještě zeptat, jak je to s obsahem dusičnanů v např. současné brokolici, květáku, kedlubnách, salátech ? Já osobně kupuji jen tu brokolici, u květáku, kedlubny (asi brzo začnou ředkvičky) sice nemůžu najít hodnoty kolik je tam dusičnanů, ale z různých zdrojů o tom, jak rostliny dusičnany čerpají atd., odhaduji, že hodnoty jsou velké a že to snad ani nevyváží jejich přínos a prostě v zimě květák, salát ani nekupuju. Moc ráda bych věděla víc, abych se zbytečně neomezovala (ledový salát, květák nám chutná a kvůli dusičnanům o nichž vlastně nevím přesná čísla je mám v zimě vyškrtnuté z jídelníčku).




 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(27.2.2014 9:54:10)
Nikoli, je to právě naopak, řepa cukrovka má vyšší cukernatost než třtina, v průměru zhruba dvojnásobnou, řepa ji má dost stabilní, třtina velmi proměnlivou, ale ani při nejvyšší cukernatosti nepřesáhne třina cukernatost řepy. Třtina má zase vyšší výnos na hektar, tuším asi o pětinu. Což lehce vylepšuje poměry pro třtinu, ale i tak je výnosnější plodinou řepa. Takže ekologické to určitě není, natož se započtením potravinových kilometrů.
S třtinou navíc začíná být čím dál víc problémů, protože pěstovaný cukrovník už je jen v kultuře, není schopen pohlavního rozmnožování, je sterilní (je to podobná situace jako s banány).

Sociální hlediska- tedy podmínky pracovníků na plantážích versus podmínky zemědělců v Evropě a části Ruska (mimo tyto oblasti je pěstování řepy nevýznamné) - neznám natolik podrobně, abych se k tomu mohla nějak víc vyjadřovat, nevím.

DObarvování se dělá proto, že je levnější dotáhnout celý produkt do konce ve velkovýrobě hromadně a pak případně části produktu doupravit, než z výrobní linky dělat "odbočky". Takže nedobarvovaný středně hnědý cukr se dělá, ale je dražší, je zpravidla z malovýroby.

Obsah dusičnanů v zelenině je obecně (existuje pár výjimek) malý v plodové zelenině, střední v kořenové a košťálové, vysoký v listové zelenině.

Navíc není stejně vysoký v celé zelenině - třeba v česneku je vysoký v tom klíčku uvnitř, v mrkvi je vyšší v tom válečku uprostřed... apod.

Brokolice jich tolik nemá, nejvíc jich má rychlená zelenina, což brokolice není, v zimě zimní zelenina není rychlená, je to vlastně terprv dozrávaící zelenina z předchozího podzimu (totéž platí pro kedlubny gigant, mrkev...tedy skladovanou - tam je obsah dusičnanů poměrně nízký).
Vysoký je hlavně v rychlených zeleninách, jelikož obsah dusičnanů klesá s vyzráváním pletiv a to právě u té rychlené nejsou, že. takže salát, špenát, ředkvičky, mladá mrkev s natí - mají obsah dost vysoký.
 angrešt 


Re: melasa, černý zázrak ? 

(27.2.2014 9:58:06)
Vůbec nejlepší využití melasy je stejně na rum, tam je prostě dokonalá :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.