| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Nikoli, je to právě naopak, řepa cukrovka má vyšší cukernatost než třtina, v průměru zhruba dvojnásobnou, řepa ji má dost stabilní, třtina velmi proměnlivou, ale ani při nejvyšší cukernatosti nepřesáhne třina cukernatost řepy. Třtina má zase vyšší výnos na hektar, tuším asi o pětinu. Což lehce vylepšuje poměry pro třtinu, ale i tak je výnosnější plodinou řepa. Takže ekologické to určitě není, natož se započtením potravinových kilometrů.
S třtinou navíc začíná být čím dál víc problémů, protože pěstovaný cukrovník už je jen v kultuře, není schopen pohlavního rozmnožování, je sterilní (je to podobná situace jako s banány).

Sociální hlediska- tedy podmínky pracovníků na plantážích versus podmínky zemědělců v Evropě a části Ruska (mimo tyto oblasti je pěstování řepy nevýznamné) - neznám natolik podrobně, abych se k tomu mohla nějak víc vyjadřovat, nevím.

DObarvování se dělá proto, že je levnější dotáhnout celý produkt do konce ve velkovýrobě hromadně a pak případně části produktu doupravit, než z výrobní linky dělat "odbočky". Takže nedobarvovaný středně hnědý cukr se dělá, ale je dražší, je zpravidla z malovýroby.

Obsah dusičnanů v zelenině je obecně (existuje pár výjimek) malý v plodové zelenině, střední v kořenové a košťálové, vysoký v listové zelenině.

Navíc není stejně vysoký v celé zelenině - třeba v česneku je vysoký v tom klíčku uvnitř, v mrkvi je vyšší v tom válečku uprostřed... apod.

Brokolice jich tolik nemá, nejvíc jich má rychlená zelenina, což brokolice není, v zimě zimní zelenina není rychlená, je to vlastně terprv dozrávaící zelenina z předchozího podzimu (totéž platí pro kedlubny gigant, mrkev...tedy skladovanou - tam je obsah dusičnanů poměrně nízký).
Vysoký je hlavně v rychlených zeleninách, jelikož obsah dusičnanů klesá s vyzráváním pletiv a to právě u té rychlené nejsou, že. takže salát, špenát, ředkvičky, mladá mrkev s natí - mají obsah dost vysoký.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 9-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.