| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Tuhnutí džemů

 Celkem 10 názorů.
 jirkajurka 


Téma: Tuhnutí džemů 

(8.6.2009 13:45:22)
Tak otázka na zkušené kuchařky. Milujeme domácí marmelády, džemy. Už jsem dělala loni a včera druhé kolo jahod. Nicméně je to pro mě něco jako alchymie, kupuju Gelfix a postupuju podle návodu. Přesto někdy džem hezky stuhne a třeba hned další várka stejným postupem ne. Proč??! A na co má vliv, aby sklenice byly pořádně vysušené?
 holka anonymka 


Re: tuhnutí džemů 

(8.6.2009 13:56:46)
Já tedy zavařuji už pěkných pár let. Sklenice tedy rozhodně nemám vysušené - naopak, než ji naplním marmeládou, vypláchnu ji horkou vodou - aby nepraskla. Po naplnění horkou marmeládou každou sklenici zavíčkuju a otočím dnem vzhůru. Toť vše.
Nestalo se mi, že by byla marmeláda řídká. Možná, že jahody pustily více šťávy - já zavařuji hlavně meruňky a pozdní třešně.. tak jedině přidat ještě trochu Gelfixu, nebo déle vařit, aby se šťáva trochu vyvařila.
 jirkajurka 


Re: tuhnutí džemů 

(8.6.2009 14:06:35)
No píšou na tom Gelfixu, že se mají pořádně vysušit. Dělala jsem to, ale ta poslední dávka kolem půlnoci už mě moc nebavila, tak jsem to právě nalila do sklenic jen vypáchlých horkou vodu, zavíčkovala a otočila, jak píšete. Je z nich nejřidší, tak mě napadlo, jestli to není tím. Vlastně nechápu, proč se ty sklenice musí sušit - na jiné diskuse jsem četla, že to někdo dává sušit do trouby...~g~ to jsou mi záhady ~;)
 holka anonymka 


Re: tuhnutí džemů 

(8.6.2009 14:10:00)
řekla bych, že do trouby to dávají kvůli sterilizaci. Mě se ale nikdy nezkazily marmelády ani leča, ani nic jiného, i když nesterilizuji.
Fakt myslím, že ty jahody pustily víc vody. Nebo ta poslední várka byla s více šťávy - jahody spíše plavou, tak ty první várky byly tužší..
 červík + V. 6/03 + L. 5/08 


Re: tuhnutí džemů 

(8.6.2009 14:17:25)
já skleničky vypláchnu rumem, takže vysušené taky nejsou a marmeládka je tuhá~d~
 mamča 
  • 

Re: tuhnutí džemů 

(8.6.2009 14:24:40)
Taky se mi někdy stane, to co tobě...
Včera jsem zkusila dělat marmošku podle nového receptu a je úúúplně tuhá...
1Kg jahod rozmačkáš nebo rozmixuješ, vaříš do vyvaření vody (dřeň se toršičku začne přichytávat, trvá to tak dvě hodiny). Pak přidáš 500 g cukru a mícháš nad plamenem do rozpuštění cukru, můžeš přidat šťávu z jednoho citronu. Horké naliješ do sklenic. Nemusí se přídávat žádný gelfix apod. a marmoša je krásně tuhá. Nevýhoda je, že je jí míň, než když se dělá klasicky, ale je nesrovnatelně lepší než "gelfixová".
 jirkajurka 


Re: tuhnutí džemů 

(8.6.2009 14:49:01)
Díky, asi taky vyzkouším. Jen mě děsí ty 2 hodiny... tak mě napadá, jestli můj problém nebyl prostě v tom, že jsem měla teda s tím Gelfixem dýl džem vařit - píšou minimálně 5 minut, já vařila tak 10 minut...
 zerat 


Re: Tuhnutí džemů 

(8.6.2009 16:04:25)
Já jsem dělala teda marmelády jen jednou - dostali jsme do známých několik košů třešní a černého rybízu, takže jsem vpodstatě skoro amatér ~t~ ale vím, že se mi jedna ta marmeláda zdála řidší a myslím, že na návodu Glefixu jsem se dočetla, že je potřeba přidat trošku kyseliny citrónové a je pravda, že se mi marmelády parádně povedly a byly tak akorát husté. Zkoušela jsem hustotu po poradě s maminkou tak, že jsem si trošku z uvařeného kápla na talířek a koukala jak to po vychladnutí zhoustlo ~;) Vaření zdar! Já se letos známým pečlivě vyhýbám ~t~~y~ i když na druhou stranu marmeládky třeba na palačinkách jsou mňamka ~w~
 Vera33 


Re: Tuhnutí džemů 

(8.6.2009 21:45:07)
Tak z jahod já dělám marmeládu s banánem a používám pro její přípravu Extra želírovací cukr DR.Oetkera. Ovoce se přivede do varu a vaří se minimálně 5 minut.(Dle návodu na sáčku).Já ji vařím asi 10-15 minut.Musím pak hodně spěchat s plněním do sklenic, neb rychle tuhne. Je to rychlé, za 1/2 h nemám co řešit.
 Jitk@ 


Re: Tuhnutí džemů 

(11.6.2009 8:18:35)
Džemy dělám taky s pomocí Gelfixu. Moje zkušenost je ta, že s Gelfixem Klasik úplně neztuhnou (používám ho záměrně, protože džemy přidávám i do bílých jogůrtů), pokud chci džem opravdu tuhý dávám Gelfix Super, ten zatím nezklamal. Ještě je taky Gelfix Extra, ale ten jsem nezkoušela.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.