Když jsem dostala rovnátka a bolela mě pusa tak, že jsem nemohla kousat (a pak po každém dotažení, vždy několik dní), tak to řešily přesnídávky (s jogurtem, s tvarohem, s kousky piškotů), no a pak ty polívky a kaše. Ale jestli to má ta osoba u vás dlouhodobě, tak to chce asi pestřejší, to chápu.
Teď je sezona dýní, ta polívka z ní je docela dobrá (mě teda chutná, dělám ji na karamelu aby byla sladká, s trochou kari a kokosovým mlékem, s mrkví a červenou čočkou - ta se uvaří za 5 minut a je tak měkká, že se kousat nemusí, event lze nahradit rýží).
Švestkový rychlokompot (rozvařené švestky s cukrem, skořicí a přidat trochou rumu pro lepší chuť) - ale to spíš jako dezert.
Míchaná vajíčka se taky moc kousat nemusí
, a jde tam přidat měkká zelenina jako sterilovaný hrášek, kousíčky zelených fazolek nebo strouhaná mrkev.
Mleté maso by mohl? Něco jako chilli con carne, já ho dělám 2 hodiny v troubě z mixu hovězího a vepřového (mělo by být jen hovězí, ale to mi přijde trochu suché), na cibulce a pak přidávám fazole z plechovky (červené) a steril. kukuřici - obojí je dost měkké a kousat není tolik třeba. S víc uvařenou rýží by se to mohlo dát.
Drobné těstoviny typu kuskus by taky mohly být, zalévám ho vývarem aby to mělo masovější chuť
, s jemně nakrájenou zeleninou (např. červená řepa pro změnu) by to mohla být zas jiná chuť než ty už "ohrané".