13.11.2012 10:39:16 Jája
Re: Snadné perníčky
Tak já používám receptů několik.
První od paní Murárikové: Recept na nejlepší medovníčky
400 g hladké mouky (T 650), 120 g medu, 160 g práškového cukru, 60 g tuku, 2 vejce, 1 lžička mletého koření (skořice, hřebíček, anýz), 1 lžička sody bicarbony.
Všechny sypké ingredience promícháme, aby sa soda bicarbona rovnoměrně rozložila. Do směsi přidáme med, tuk a vejce a vypracujeme těsto. Necháme ho na chladném místě 24 hodin odpočinout a zrát. Potom vyvalujeme na sílu asi 4-5 mm, pokud vykrajujeme větší tvary, může být i trochu silnější. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme při teplotě 200 °C. Hotové zdobíme bílkovou polevou, ořechy, mandlemi nebo kandovaným ovocem.
Pak její těsto na chaloupku:
800 g hladké mouky, 300 g práškového cukru, 4 lžíce medu, 5 vajec, půl lžičky sody bicarbony, 1 lžička koření (skořice, hřebíček, anýz).
Perníčky - recept z kursu svazu včelařů z Nasavrk
1 kg hladké mouky, 300 g práškového cukru, 200 g medu, 100 g tuku (Hera), 20 g jedlé sody, 6 vajec, koření do perníku (hřebíček, nové koření, skořice, badyán, fenykl). Na cca 1.200 g těsta asi 3 lžíce koření.
Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme, např. v robotu. Těsto je zpočátku řidší, ale po 2-3 dnech jakoby „zatuhne“ do pracovní hustoty.
Jak jsem ale zjistila, jsou tisíce hospodyň a tisíce receptů. Každý si musí vyzkoušet, co je pro něj nejlepší a co mu vyhovuje. Zkoušla jsem sama desítky receptů, i těch "zaručeně měkkých" a těch, kdy mají být perníčky v krabici s jablkem. NIKDY perníčky měkké nebyly, ani ponechané s jablíčkem, ani v chladu. Povedly se mi jen tehdy, když teplota pečení byla tak 150-160 st.C, pak byly úchvatné, měkké a voňavé. Vážené kolegyně, všechno chce holt svoje. Jenže tyhle grify vám řekne málokdo. Ale bez nich to neuděláme.
Odpovědět