22.10.2009 18:13:26 zerat
Recept -perníčky hned měkké ;-)
PERNÍČKY * hned měkké!
Ingredience na těsto:
400 g hl. mouky 00 extra
75 g Hery
2 celá vejce
140 g moučkového cukru
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
Ingredience koření: 1 lžička ml. anýzu, 1/2 lžičky skořice; 7 hřebíčků a špatka badyánu = umlet.
(já používám a mám odzkoušené kupované koření "Medový perník"-je nejlepší! nebo prostě jakékoliv perníkové koření).
Těsto vyválet na sílu obyčejné tužky (může se míň - zkrátka jak vám vyhovuje) a vykrojené tvary potřít vejcem(možno vejcem potřít až horké po vytažení z trouby)
* plech vykládáme pečícím papírem
* péct asi 7 minut na 200°C
Perníčky jsou hned po upečení měkké-nechat vychladnout a skladovat v uzavřeném sáčku v chladnu.
Poleva na zdobení perníčků: Na 2 bílky 15 dkg prosítého moučkového cukru a pár kapek citrónové šťávy. Míchat vidličkou 15-20 minut, v mezičase zdobení přikrývat mokrou utěrkou aby poleva nevysychala. Množství cukru může být vyšší - záleží na velikosti vajíček.
Správně udělaná poleva by se neměla při zdobení roztékat. Vesměs dávám cukru víc, aby rychleji poleva zasychala. Zdobím sáčkem s ustřiženým rožkem příp. vloni jsem objevila zázrak na zdobení -plastová tuba-běžně k dostání v domácích potřebách.
Všeobecně pro perníčky platí, - pokud je chcete mít ještě víc vláčné, tak se do sáčku k nim přidá půlka jablíčka, tak aby se dužinou bez slupky nedotýkala perníčků a sáček se dobře uzavře(uložit sáček s perníky a jablíčkem do chladna). Jablíčko se musí občas vyměnit, aby nezplesnivělo. Perníčky natáhnou vlhkost z jablíčka ;-)
Poznámka: Pokud používáte kupované koření držte se doporučeného dávkování na daném obalu.
! Nedělala jsem nikdy to koření, které je určené na mletí, tak netuším kolik ho je a jestli do těsta přijde úplně všechno. V receptu dle kterého jsem 4 roky pekla perníčky se dával jen zlomek toho, co se vyrobilo, tak to možná bude i s tímto doma vyráběným kořením.
Odpovědět