22.10.2009 18:19:47 Horama
Re: Pečení vánočních perníčků
Tenhle recept se v naší rodině peče posledních dvacet let - co ho můj táta objevil v nějakém sešitě a odladil k dokonalosti. (U nás totiž peče vánoční cukroví táta.)
Recept na 1 dávku těsta:
40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 5 dkg másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička mleté sody, mleté koření: 1/2 lžičky anýzu, 4-5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků => zpracovat ručně na válu, vyválet do tloušťky asi 5-7 mm => péct v horkovzdušné troubě rozpálené na 150°C asi 12 min (může být i trochu déle - podle tloušťky těsta) => ještě horké potřít rozšlehaným vejcem => ideálně nechat tak dva dny odležet v uzavřené nádobě => zdobit polevou z bílku, moučkového cukru a citronu
Nikdy si dopředu nepřipravuj víc jak 2 dávky těsta - pracuje a třetí dávka by se ti trhala.
Odpovědět