| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí výroba mléčných produktů

 Celkem 20 názorů.
 Sněhulka a sněhuláčci 


Téma: Domácí výroba mléčných produktů 

(27.6.2016 22:16:14)
Zaujala mě diskuse z domácími jogurt a příspěvek o výrobě jogurtu tím, že do láhve mléka doliji jogurt a nechám den v teple. (Na něj ovšem byla reakce ve stylu "takhle mi to nikdy nefungovalo", tak nevím:-)).
Napište mi, prosím, vlastní osvědčené recepty na výrobu domácího jogurtu, a nebo třeba i sýra či co znáte. Podmínka: jednoduchost. Domácí jogurt jsem nikdy nezkoušela, neb mě odradila právě složitost - jogurtovač nemám a nutnost hlídat přesnou teplotu přesně dlouho atd. je pro mě nereálná...
Dělám doma jenom "domácí lučinu" - vykapaný jogurt.
 Mapat 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(27.6.2016 23:08:08)
Sněhulko: to jsem psala já, že mi to nefunguje. Tedy ne nefunguje, ale jogurt mi nechutná a ani nevyhovuje konzistence, v jogurtovači je to vždy stoprocentní, a to dělám jogurt i z krabicového mléka, o kterém se tvrdí, že se z něho jogurt udělat nedá. Jogurtovač se dá pořídit za 4 stovky a jsem si jistá, že bude k sehnání i z druhé ruky levnější od někoho, kdo ho nepoužívá, já horuju za jogurtovač. Teploty neměřím, odhaduju je a jogurt mám vždycky výborný.
 Ningit 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(27.6.2016 23:28:05)
Můj lety osvědčený, jednoduchý, skvěle fungující a nízkonákladový recept na jogurt:
Čerstvé mléko (beru od souseda sedláka) uvádím v nerezovém hrnci do varu, ale těsně před varem ho odstavím (je to fáze, kdy se hladina mléka začíná pokrývat takovým jakoby škraloupkem a dělají se první náznaky bublinek). Přikryju pokličkou a na nějakou dobu na hrnec zapomenu, dokud nevychladne na cca 40 stupňů (raději změřit teploměrem na potraviny). Mezitím už mám připravený v hrnečku jogurt (používám Choceňský smetanový), na 1,5 l mléka cca 3/4 velkého kelímku i méně. Pak už pracuju rychle - do hrnečku s jogurtem naliju trochu mléka z hrnce, kvedlačkou rychle promíchám a dám do hrnce, jen tak lehce promíchnu, přikryju pokličkou a dám hrnec do připravené teplé deky, do které si dávám ještě starou vestu - hrnec do toho dobře zabalím a v této poloze nechám do rána (cca 10 - 12 hodin).
Důležité je nedávat během přípravy do mléka olíznutou lžičku, aby se tam nedostalo něco, co tam nepatří. Další pravidlo je, že s hrncem zabaleným do peřin by se pak už nemělo nijak hýbat - nechat prostě v klidu a bez povšimnutí třeba přes noc.
Druhý den je většinou jogurt už dostatečně tuhý, ale i přesto ho nechávám ještě překapat. Nejprve ho nechám tak den v lednici v témže hrnci dozrát a pa vezmu cedník vystlaný utěrkou, do něj naliju celý obsah hrnce, dám do chladu a klidně celý den na něj zase zapomenu. Výsledná hmota je parádně tuhá a obvykle ji používáme spíš k mazání na chleba, přípravě pomazánek, na brambory na loupačku atd. Ale proces překapávání se dá přerušit i dřív, podle toho, jak husté to chceme.
Je to maximálně jednoduché, člověk se nemusí párat se skleničkami, ale po celou dobu je jogurt v jediném hrnci, ze kterého se pak taky po udělání postupně odebírá podle potřeby.
 pearl 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(27.6.2016 23:58:29)
Jogurt delam taky tak, ale to.mleko s rotmichanym jogurtem si rozlevam do nahratych sklenicek a ty davam do termoobalu od jidlonosice Tescoma.

Jinak si vyrabim i tvaroh, mekke syry, camembert, kefir.

Skvele tipy najdes u Klary na conovehonakopci.cz, naosala i knihu Domaci mlekar a ta je naprosto super.

Na syry uz je teda treba neco vic, minimalne kultura a syridlo, ale jinak nejsou ty vyrobni postupy nijak extra slozite.
 arsiela, 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 7:06:43)
Pearl můžeš mi prosím dát recept na ten měkký sýr a camembert?Děkuji moc.
 Lei 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 17:39:59)
pearl, nepodělila by ses o kefírové zrno, prosím? měli jsme přímo od Kláry, ale už jej v nabídce nemá, ptala jsem se. vyměním za něco nb ho naceň :-).
 Jana + 3 rošťáci 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 20:31:51)
Já jogurtovač mám, přesto mi takto vyrobený jogurt nechutná. Zkoušela jsem krabicové mléko, čerstvé z kravína...a nic.. Dělala jsem přesně podle receptu, zkoušela jsem i přidávat sušené mléko, ale chuťově to není "ono"...
 Lanka16 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 7:06:19)
Dělala jsem jogurt v jogurtovači ca 10 let, nyní se mi pokazil a dělám jej v elektrické troubě. Používám plnotučné krabicové mléko + jogurt s živými jogurt. kulturami (zvýrazňuji slovo živými). V případě nouze použiji i polotučné mléko, ale to je jogurt řídký. Mám zkušenost, že čím tučnější mléko(např. s přidáním smetany), tím hustší jogurt. A potom min 5 hodin v troubě při 40°C. Čím déle se "jogurtuje",tím je jogurt kyselejší a tím zdravější ( jsem četla)
 Bouřka 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 7:37:01)
Nejvíc se mi osvědčila kefírová houba. Za málo námahy hodně muziky. Kefír, tvaroh, syrovátka, sýry, zakysaná smetana.
 Ningit 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 9:37:01)
Šlo by to, myslíš, i z kefírového zrna? To doma mám a vyrábím z něj kromě kefíru i zakysanou smetanu ze šlehačky (vynikající), ale jiné produkty mě nenapadly. Nebo to jde jenom z té houby?
 Bouřka 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 10:32:41)
A nebude kefírové zrno to samé co houba? Leda bys měla sušenou práškovou kulturu. Každopádně je to jedno, základ je kefír, jedno jakým způsobem získaný, zbytek jen zpracování.
 Ningit 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 10:52:05)
Aha, tak to by mohla být dobrá zpráva. Ale jak dál, třeba s tím sýrem? Nemáš, prosím, třeba nějaký odkaz na webovky nebo pár aspoň stručných rad, jak na to? Moc díky!
 angrešt 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 11:24:39)
O domácí výrobě sýra jsem psala kdysi článek pro web pana Cuketky. http://www.cuketka.cz/?p=2069

Jinak skvělý zdroj informací je Klára z Kopce(její kniha Domácí mlékař).
 Ningit 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 13:04:56)
Moc děkuji, angrešt, tvé úžasné povídání o sýrech mám dokonce uloženo, ale nějak se mi nedařilo ho realizovat. Tady mě zaujalo, že ten vstupní materiál je kefír, čili zřejmě nepotřebuju syřidlo...
 Bouřka 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 12:15:43)
Ningit, doporučuju FB skupinu Tibetská houba - rady, zkušenosti, v albech je tam řada návodů. Jinak se něco najde i u Zuzky na Zkvašeno http://zkvaseno.blogspot.cz, ale recepty jsou tak porůznu v různých článcích. Každopádně její zpracování obecné problematiky kefíru považuju za nejlepší. Jinak Zuzka kdysi dávala odkaz na e-publikaci s hromadou informací o kefíru včetně návodů. Já se k ní teda ještě nedostala, ale pokud bys chtěla, tak mi napiš na mail a já ti to pošlu, bude to snazší než to tam hledat. Je to teda anglicky.
 Ningit 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 13:09:12)
Aha, moc díky, zkusím to prozkoumat, ty Zuzčiny stránky totiž tak trochu znám, čerpala jsem z nich inspiraci právě na tu kefírovou zakysanou smetanu, ona ji tam tedy má jako meziprodukt k výrobě másla se zákysem, ale u nás je vždycky větší zájem o tu zakysanou smetanu (je opravdu fantastická), takže na máslo většinou už nedojde. Tak já na to ještě mrknu, určitě tam najdu i víc informací. S kefírovým zrnem mi to totiž všechno přijde takové nějak jednodušší než s různými kulturami, syřidly atd.
 Bouřka 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 13:27:15)
Tak jednodušší to je, ale zase to má omezené možnosti. Ale pro začátek mi to přijde dobrý a jednou se třeba jeden odhodlá i na ten vyšší level se syřidly :-)
 Filip Tesař 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 9:05:24)
Žena dělá nejradši ze všeho cottage, je skvělej a příprava jednoduchá a rychlá. Já ti s ním bohužel neporadím, ale určitě to najdeš na netu, tam to tuším našla i žena. Omlouvám se za tu radu-neradu, píšu to proto, že myslím, že je to neprávem opomíjenej domácí mléčnej výrobek a pokud ho nebudeš hledat cíleně, vyhledávače tě zahltěj návodama na domácí jogurty.
 jů 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 9:47:52)
Zatím nemám zkušenosti.Dostala jsem Tescoma výrobník na tvrdý sýr, tak uvidím ~;)~;)
 jů 


Re: Funkční tipy na domácí výrobu mléčných produktů 

(28.6.2016 9:47:52)
Zatím nemám zkušenosti.Dostala jsem Tescoma výrobník na tvrdý sýr, tak uvidím ~;)~;)

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.